Archief Algemeen

Deel 2

Als u google als zoekmachine op uw computer heeft ginstalleerd kunt u door ctrl F in te toetsen een trefwoord opgeven. De zoekfunctie zoekt op de website naar het opgegeven woord. Met het pijltje volgend gaat u naar de volgende vraag die het betreffende woord bevat. terug naar de index
Ik vroeg me af hoe lang de verlichting mag branden tijdens de winterperiode? Of anders gezegd hoeveel uur licht mag maximaal in de winterperiode gegeven worden als het niet de bedoeling is om te kweken? Het zou handig zijn mocht bij ons de verlichting 12 uur kunnen blijven branden (zodat we de vogels \'s avonds nog kunnen verzorgen na het werk). Bijna in alle gevallen is bijverlichting geven aan Europese vogels niet goed, vaak maken ze een slechte rui door, de bevedering is dan dof, staart of vleugelpennen zijn niet volgroeid, of ze vertonen kale vlekken. Het kan ook dat ze in het voorjaar niet of slecht in broed conditie komen. De kans bestaat ook dat ze niet gelijktijdig in broedconditie komen. Het best van al is geen bijverlichting geven, maar nood breekt wet:-) Ik zou het proberen op maximum 10 u licht per dag tijdens de kortste dagen, vogels hebben zo een rust periode meer nodig dan we denken. Met de natuur kan men niet veel ongestraft doen. Mocht je toch besluiten om tijdens de winter periode 12 u licht aan te houden, laat ons dan volgend jaar het resultaat eens weten, daar leren we allemaal van.
Is het waar dat er ook bij de baardman, een grote en een kleine baardman bestaat? Het klopt dat er verschillen vooral vleugel cq. rugtekening bij baardmannen zijn. De Zuidelijke vogels zijn kleiner dan de soorten die meer Noordelijk en Oostelijk voorkomen. Dit geldt niet alleen voor de baardman. We zien dit bij alle vogelsoorten. Vooral bij stootvogels zijn de verschillen in grootte tussen de Zuidelijke en Noordelijke soorten groot. De Noorse en Zweedse havik is een derde groter dan de Spaanse. Grotere vogels hebben een betere verhouding lichaamsinhoud en ichaamsoppervlakte. Zij zijn daardoor beter instaat hun warmte vast te houden. Het verschil bij baardmannen is niet zo groot als bij de haviken. Bij de baardmannen is dit eigenlijk minimaal. Ik zou dan ook niet willen spreken over een kleine of een grote baardman zoals bij de kruisbek of barmsijs
Ik wil volgend seizoen een putterman met een kanarie kruisen. Welke kleur kanarie kan ik hier het best voor gebruiken??Om mooi getekende jongen te krijgen? Het best is een agaat geel mozaïek
Ik heb vinken, barmsijzen en sijsjes -putters -groenlingen ,in kweekkooien zitten . mag ik deze vlierbessen geven en eten zij dat allemaal?? Je kan je vogels vlierbessen verstrekken bepaalde vogels zijn er verzot op,vooral lijsters, merels en pestvogels. Zaadeters eten wat minder graag vlierbessen,maar als je ze met mate verstrekt dan zijn vlierbessen een bron aan vitaminen. Het "nadeel" van vlierbessen verstrekken is dat de ontlasting van de vogels blauw wordt,en de wanden van de voliere sterk vervuilen.
Kan je kapoetsijsen onverwarmd in de voliere laten zitten ? dit ivm met aankomende winter! De Amerikaanse sijzen die in het Zuidelijke deel van de Verenigde Staten en in Zuid Amerika voorkomen , zoals de kapoetsensijs, kunnen geen lage temperaturen verdragen. Wanneer het onder de 10 graden Celsius komt kun je al gezondheid problemen krijgen met je kapoetsensijzen. Tijdens de broedperiode mag de temperatuur in de kweekruimte niet onder de 20 graden komen omdat veel poppen de tweede of derde nacht na het uitkomen van de jongen s'nachts niet meer op het nest zitten.
Kan ik meerdere poppen van een groenling bij een man zetten? Er zijn inderdaad liefhebbers van groenlingen, die één man op enkele poppen zetten, je moet dan wel beschikking hebben over ruime kweekboxen.
Hallo, ik ben beginnend liefhebber maar kweekte dit jaar zeer veel goudvinken welke nu in de rui zitten. Wat me opvalt is de grote kleur verscheidenheid van vleugel en staartpennen bij de jonge pastelvogels ( zelfs uit hetzelfde nest).Dit gaat van heel bleek zilver naar donkergrijs. Wat is de juiste standaard voor deze vogels?

Kijk eens naar de standaardeisen van de NBvV. Bij de technische commissie vind je wel een link.

Hierin worden de volgende pastellen vermeld

1. De pastel: tussen 40 en 60 % opgebleekt (vrij donker) De vleugel en staartpennen mogen geen bleke vlekken vertonen.
2. De overgoten: opgebleekt ongeveer 90% Deze mogen geen donkere vlekken vertonen. Wel mogen of zijn de uiteinden van pennen
en veertjes iets donker. Daardoor ontstaat een gehamerd effect., vooral op de kap.

Wat jij beschrijft bij jouw pastellen is nou net een typische fout. Selecteer op basis van de standaardeisen de beste vogels er uit en stel de koppels voor het volgende seizoen samen.

Ik heb pas twee koppels huismussen aangeschaft. De betreffende kweker waar ik ze kocht hield ze groepsgewijs. Mijn vraag is of je huismussen ook per koppel kan houden/ kweken of dat je echt meer poppen per man moet houden. Ik houd ze liever per koppel om zo meer gericht te kunnen kweken met niet al te veel vogels. Je kan huismussen koppel gewijs kweken, maar veel kwekers nemen één man op enkele poppen,omdat ze in de natuur ook kolonie vogels zijn. Kweek niet in een te kleine kweekbox omdat de man erg argesief tegen de pop kan zijn.
Ik heb onlans een appelvink gekocht maar weet niet hoe oud zo een beest kan worden ik heb al info gezocht maar nog niet gevonden Een appelvink wordt gemiddeld 5 tot 8 jaar oud. Ouder kan wel. Van in het wildgeringde vinkachtigen is bekend dat zij een leeftijd kunnen halen van wel 14 jaar. Dit zullen echter uitzonderingen zijn en een appelvink van 10 jaar is volgens mij al hoogbejaard.
Ik heb 5 koppels europese kanaries die nu apart in broedkooien zitten, ze zijn nu in de rui, kan ik ze na de rui bijeen doen in een voliere van 2 x 2 x 2 meter, of gaan ze dan nog vechten ? Europese kanaries mannen, kunnen vrij argesief naar elkaar toe zijn. In de rui periode worden ze wel rustiger dan in de kweekperiode ,maar je kan ze beter apart huisvesten om problemen te voorkomen.
De vraag luidt: waneer kun je bloemputter jonge bij de ouders weghalen Een goede graadmeter voor het scheiden van de jonge putters van de ouders is, als de staarten van de jonge putters volledig op lengte zijn en dat is ongeveer met een 30/35 dagen oud.
Graag kom ik in contact met kwekers van de kleine bonte specht. Zijn er wellicht kwekers onder de leden? Dan zou ik graag hun naam, telefoonnummer en emailadres ontvangen. De kleine bonte specht is een vogel die in gevangenschap zelden wordt gehouden, laat staan mee gekweekt. Op dit moment is er niemand die ik ken,en lid is van de SEC bezig met het kweken of het houden van de kleine bonte specht. Dus wij kunnen je helaas hier mee niet mee helpen. Misschien dat de oproep hier een reactie oplevert
ik heb de volgende vraag ik heb meedere koppels insecteneters waar onder gekraagde roodstaarten en bontevliegevangers en grote gele kwikstaarten. mijn vraag is kan ik al deze poppen van de vogels bij elkaar laten in een grote vlucht en aleen de mannen scheiden Dit lijkt mee geen probleem om van deze soorten de poppen bij elkaar te houden, wel zou ik de de bonte vliegenvangers vorst vrij houden in de winter maanden,en zorgen voor voldoende daglicht van ongeveer 12 uur.
Kunt u mij vertellen, wat voor ringmaat ik moet gebruiken voor de bloemputter, want de ene zegt 2,5 en de ander 2,7. De ringmaat van de kleine putter ,in de volksmond word hij ook bloemputter genoemd is 2,5mm. De grote putter(marjor Putter) moet met 2.7 worden geringd.
Wat kun je doen als een goudvinkpop wel de eieren uitbroedt, maar vervolgens op het nest blijft en de jongen niet voert? ( overleggen kan niet ) Uiteindelijk gaan de jongen dus gewoon dood. Is bij die pop al de tweede keer. Je kunt de man er bij laten, misschien wil deze wel voeren. Het kan ook zijn dat het "gewoon" een slechte pop is. Niet alle poppen hebben het in zich om een voorbeeldige oudervogel te zijn.
Ik heb een beplante volliere van 5m lang kan ik hierin enkele koppels groenlingen samen met een koppel lijster houden ? Je kunt natuurlijk een aantal koppels groenlingen en een koppel lijsters samen houden in een volière van 5 m lang, in de rustperiode zullen ze elkaar wel verdragen, maar komen ze in broedstemming dan zullen de groenlingmannen met elkaar gaan vechten en zal er alleen maar onrust zijn in de volière, de groenlingen komen dan niet tot broeden en de lijsters zullen dan ook niet tot broeden komen.
Het is beter de groenlingen en lijsters per paar op te kooien in de zgn kweekboxen, deze kunnen voor de groenlingen 1 m breed x 2 m lang en 2 m hoog zijn en voor de lijsters 2 m breed x 2 m lang en 2 m hoog. Als jij de mogelijkheid hebt om je vlucht van 5 m op te delen in kweekboxen, bijv. 3 kweekboxen van 1m breed x 2 m lang en 2 m hoog voor de groenlingen en 1 kweekbox van 2 m breed x 2 m lang en 2 m hoog voor de lijsters, is dit beter voor de vogels.
Mijn vraag is een major putter met witte nagels wat betekent dit? Iik weet dat witkeel putters witte nagels hebben , heeft die putter met witte
nagels een verband met witkeel putters?

als het zo is moet ik die putter met een witkeel pop kweken?
Witte nagels is een vorm van bontheid, maar om van die vogel nu een witkeel te maken is wat optimistisch, je kan het uiteraard proberen om hem aan witkeel te koppelen. Vergeet het resultaat niet te melden.

Vogels die binnen gehuisvest zijn, hebben ook vaak witte nagels en dat heeft niets met bontheid te maken. Maar wel een tekort aan UV stralen lees direct zonlicht.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Dit is normaal, sommige maken een heel mooi nest, anderen wat minder. Dat komt wel goed. Mijn koppel goudvinken zijn voor de 1ste keer bezig met een nest te maken. Nest heeft al een mooie vorm maar lijkt wel of ze hem niet afmaken. Zijn er 2 dagen volop mee bezig geweest en nu zie ik ze er niets meer mee doen. Is dit normaal of maken ze meestal de nest in 1 x af?
Een goudvinkpop is haar eerste ronde van het tweede jaar zo goed als voorbij. De jonge zitten er nog bij. Nu bij de tweede ronde bij het
tweede ei draait ze zich om en pikt ze ei kapot en eet ze het op. De man heeft niet meegevoerd en zit snachts opgesloten in een kooi zodat de pop hem nog kan zien.
Ja, dat kan helaas gebeuren, nu ze smaak te pakken heeft, zal ze dat niet gauw afleren. probeer toch snel te rapen en kunsteieren eronder te leggen. Als de pop vast gaat broeden op de kunsteieren, probeer dan de geraapte eieren er weer onder te leggen. Misschien lukt het nu. Je kan ze uiteraard ook onder een andere pop onder gaan leggen.
De vraag luidt: wanneer kun je jonge putters bij de ouders weghalen Bij de meeste zaadetende vogels is het een regel, dat je een jonge vogel nooit mag van de ouders weg nemen als de staartpennen nog niet volgroeid zijn. Het blijft ook daarna toch uitkijken of ze voldoende eten kunnen opnemen. Een tijdstip kan je daar moeilijk op plakken want één dag te vroeg en er bestaat veel kans dat de jongen het niet overleven, observeren is en blijft nuttig.
Wat moet een jong nestje van de kruising : "distelvink-kanarie" eten want de andere nesten vielen allemaal dood door verkeerde voeding Normaal volstaat een goed eivoer dat ze voldoende opnemen, gekiemde zaden zijn ook een must, naast een goede zaadmengeling. In deze periode van het jaar is er voldoende aan onkruid te komen zoals: Vogelmuur, straatgras, hanepoot, varkensgras enz.

Ik vind het weinig waarschijnlijk dat de vorige jongen gestorven zijn door verkeerde voeding, daar alle eivoer in de handel wel goed is en ook het zelf gemaakte eivoer 1 hardgekookt ei met 4 beschuiten is niets mis. Cédé eivoer is momenteel het beste in de handel, een weinig vochtig gemaakt of met kiemzaad eronder gemengd. Probeer ook mijn boek een in te kijken "Kruisingen kweken en tentoonstellen"
Vriendelijke groeten en ik hoop dat je het volgende nestje wel groot krijgt.
Wij zijn druk bezig met het maken van een verblijf voor wildzang vogels. We willen nu het gaas gaan aanschaffen. Het sortiment maakt het lastig. Dubbeltjs, vierkant 12 bij 12 / 19 bij 19, geplastificeerd verschillende diktes enz.
Wie kan mij hier advies in geven.
Geplastificeerd is mooi en duurzaam wel niet geschikt voor parkieten. kruisbekken durven er ook wel aan prutsen beste is stevige draad te nemen is wel iets duurder, maar op lange termijn haal je er profijt uit. Best is ook de mazen niet te groot te nemen omdat muizen er dan doorheen kunnen.
Ik heb een nest goudvinken (2 st), waarvan de pop op de 7e dag 's nachts niet meer op het nest ging. De jongen waren onderkoeld en sperden niet meer. Ik heb ze opgewarmd en teruggelegd, maar de oudervogels voerden niet meer. Ik probeer ze nu met de hand groot te brengen. De eerste dag sperden ze goed en namen het voer goed op. De volgende dag was het mis. De jongen wilden niet meer sperren en waren inactief. Ik gebruik een normaal eivoer waar ik ook normaal mijn vogels mee grootbreng, met wat gehakte buffalows en pinkies en vochtig gemaakt zodat het verspuitbaar wordt. Wat doe ik fout? Goudvinken kunnen met de hand worden grootgebracht. Het is wel een tijdrovende aangelegenheid, want je moet minimaal elk uur de vogels voeren. Je kunt ze grootbrengen met een speciaal handopfok voer dat in Belgie te koop is, maar met een goed zelfgemaakt eivoer gaat het ook. Belangrijk is om de juiste vochtbalans te vinden. Geef je ze te nat voer dan wordt de ontlasting te dun en raken de darmen van slag. Als je te weinig vocht toedient, dan drogen de vogels langzaam uit, met het moeten ze ook de goede hoeveelheid water krijgen. Dat laatste zou de reden kunnen zijn dat de vogels inactief worden. Je kunt het eenvoudig checken. Ik gebruik een satestokje. Als het eivoer blijft plakken aan het stokje dan is het vocht goed. Later kan je de achterzijde van een theelepeltje nemen. Maal door het eivoer ook wat pinkies en buffalows en na 14 dagen wat gekiemde zaden. Wees er wel op beducht dat ze na een dag of 10 in een kooitje staan, want ze gaan eerder op de vleugels, dan wanneer ze door de ouders worden gevoerd. Kijk hier eens naar dit nestje
Welke maat zitstok moet ik gebruiken voor de kleine barmsijs en de kleine putter . Best is dat zelf een beetje uit te testen gezeten op de zitstok mogen de voorste nagels de achterste net raken. Want zelfs de pootjes van een kleine barmsijs en en een kleine putter verschillen. Best is ook zitstokken te gebruiken van een zachte houtsoort.


Copyright SEC © 2013. Ingeschreven bij de KvK nummer H405076960000