Archief Algemeen

Deel 3

Als u google als zoekmachine op uw computer heeft ginstalleerd kunt u door ctrl F in te toetsen een trefwoord opgeven. De zoekfunctie zoekt op de website naar het opgegeven woord. Met het pijltje volgend gaat u naar de volgende vraag die het betreffende woord bevat. terug naar de index

Ik kweek met sib putters heb er een pop bij al drie weken een nest bouwt en even erna weer afbreekt. en er zijn zr ook die niets gedaan hebben ze krijgen alle dagen kiemzaad eivoer en pinkies van begin maart maken geen ruzie mannen doen hun best

aan de voeding ligt het zeker niet, waarschijnlijk moeten de vogels wennen aan de kooi, of ze worden teveel gestoord, wat extra groene takken in de volières kan de oplossing zijn er ook voor zorgen dat de vogels in aanpalende volières elkaar niet zien. Want dat zorgt ook wel voor stress. Ook verschillende soorten lichte kleuren nestmateriaal aanbieden.

De vraag luidt: moet een vogel putter daglicht hebben?

Voor vogels gaat er niets boven natuurlijk licht en putters houden van licht. Zitten de vogels binnen dan kan je Philips TL lampen 695 gebruiken, best gebruik je dan een schakelklok zodat je deze kan regelen dat de verlichting meegaat zoals de jaargetijden. 

Mij is Verteld dat het mogelijk is om 3 poppen met een man in een volière te laten kweken met goed resultaat. Nu heb ik dat vaak bij de kanaries gedaan en met wisselend succes maar meestal positief
Kan dit ook met kleine putters.

Bij kanaries lukt dat perfect, maar bij putters heb je toch het meeste kans op succes met één man bij één pop.

Is het mogelijk om in een ruimte van 130 cm breed,130 cm lang en 200 cm hoog te kweken met een putterman en 2 poppen?

het is niet onmogelijk, maar je hebt toch het meeste kans om in een kooi met dergelijke afmetingen te kweken me één man bij één pop.

een van mijn goudvinkkoppels (2008)heeft de jongen na 8 dagen dood laten gaan(niet voeren) wanneer beginnen ze aan de volgende ronde?

Doodgegaan door niet voeren is in dit geval niet mogelijk, immers de jongen zijn 8 dagen oud geworden. Er moet een andere oorzaak zijn, welke is over internet moeilijk te achterhalen. De ouders zullen normaal dezelfde dag beginnen met de volgende ronde als dat het laatste jong dood was.

ik heb een koppel Noorse goudvinken. dit koppel heeft nu 3 eieren, mijn vraag is vanaf welk ei moet ik de 13? 14dagen broed tijd gaan tellen. vraag 2 is als de jonge goudvinken slecht gevoerd worden kan ik deze dan ook wat bij spuiten met Orlux hand opfok

Je kunt het beste tellen vanaf de dag dat de pop is gaan broeden, ongeacht welk ei. houd 13 dagen aan, dan ben je meestal een beetje vroeg, maar nooit te laat. Alleen in het uiterste geval de vogels bijvoeren. Als je bijvoert gaan de ouders nog slechter voeren.

Ik heb een volière gebouwd met kanaalplaten maar door de extreme hitte aan de binnenkant 35 tot 40 graden heb ik dit veranderd. Maar nu door een compleet ander dak is het te donker in de kooi en ik zie mijn vogels niet goed kan het zijn door schittering van het gaas en wat hier tegen te doen

het is voor mij moeilijk, zonder je volière te hebben gezien, of de schittering van je gaas het zicht op je vogels verminderd. Persoonlijk ben ik voor geplastificeerd groengaas. Dit roest niet en is redelijk zicht neutraal. Gewoon verzinkt gaas kun je eenvoudig met een kleine roller verven. Laat je goed voorlichten wel verf hiervoor geschikt is. Kies een zwarte of groene kleur.

Voor een dak worden tegenwoordig meestal opaal kanaalplaten gebruikt. Deze houden het felle zonlicht en de warmte buiten, maar laten nog voldoende licht door

Kan ik thuja en cypress in de volière laten staan. Kan dit problemen geven voor putters, groenvinken, barmsijzen, sijzen en roodmussen?

Een thuja of een cypress kan goed in een volière?re met de door jouw genoemde vogels worden geplaatst. Europese vogels zijn goed instaat onderscheid te maken in giftige en niet giftige planten/heesters/bomen. Planten die giftig zijn voor de mens, blijken in veel gevalleen niet of verminderd giftig voor vogels.

ik heb een vraag over geschikte planten in mijn buiten volière. Ik heb een brem gekocht maar vindt op diverse sites dat het wel mag en op andere dat die giftig is. mijn vraag is mag een brem in de volière?

Een brem kun je prima in je volière planten. De meeste vogels weten instinctief welke planten giftig zijn en welke niet. Wanneer er relatief veel vogels gehuisvest zijn in je volière zal de brem door vraat waarschijnlijk kaal geplukt worden.

Ik heb 14 eitjes mogen weg werpen na het leggen en broeden van pop aan wat zou de oorzaak liggen (zou de man niet vruchtbaar zijn na het sporen)nu liggen er weer 9eitjes wat moet ik doen?

Meestal ligt het aan de man als de eieren niet bevrucht zijn, controleer of de man niet de lange nagels heeft dit zou hun oorzaak kunnen zijn. En anders zit er niets anders op om een andere man te gebruiken.

De vraag luidt: heb een jong koppel Noorse goudvinken in een vluchtkooi zitten in de schuur. En nadat de pop een mooi nest heeft gebouwd. heeft ze vanmorgen het eerste ei gelegd en deze voor dat ik het kon rapen meteen aangepikt. nadat ik bij het hok kwam zat ze heerlijk van het ei te peuzelen.

Kan ik hier wat aan doen? Ik heb wel een kunstei in het nest gelegd maar daar zit ze nu ook op te pikken

Helaas vertonen sommige goudvinkpoppen dit gedrag. Als ze dit eenmaal hebben gedaan is het niet meer af te leren. Deze pop is ongeschikt voor een succesvolle kweek

Ik ben dit jaar gestart met 5 koppels goudvinken, de eerste heeft net jongen, 2 andere broeden vast, maar de laatste 2? hiervan heeft er eentje al ruim een hele week nest gemaakt maar geen eieren te bespeuren (van opeten, of van de zitstok leggen of zo merk ik niets?)en de laatste pop heeft zelfs nog niets gedaan? moet ik de mannen even apart zetten, of wisselen of zo?

Dit heeft alles te maken met de conditie en broedrijp zijn van de pop. Ga niet met vogels schuiven. Als de pop voldoende conditie krijgt zal ze wel tot nestelen overgaan

Ik heb mijn goudvinken in van Keulen kweekkooien zitten. Jaarlijks kweek ik daar zonder problemen jongen in. Soms moet ik de man afvangen maar meestal is dit niet nodig. Dit jaar maken de poppen nesten maar leggen de eieren ernaast, of zodra het ei gelegd is eet de pop het ei op. Of als er al jongen zijn dan gooit de pop de het jong eruit. Leg ik het jong terug dan ligt het jong er weer binnen 2minuten uit. Het zijn topaas of split voor topaas vogels. Ze krijgen zelf gemaakt eivoer met ei rul gemaakt en daarbij doe ik Buffalo wormen en v Obergen eivoer (25%)Daarbij doe ik Spirulina. Zaad is van Konings uit Bakel. Daarnaast krijgen ze 1x per week van de fles v Teurlings in het water. Wekelijks wordt er schoongemaakt. Waar kan dit probleem aan liggen?

Dit soort dingen gebeurt nou eenmaal soms. Het ligt niet aan de manier waarop je je vogels houdt, maar moet meer gezocht worden bij de eigenschappen van de vogels. Als dit zo blijft is denk ik de enige optie om de eieren of vogels over te leggen bij pleegouders.

Tot en met welke leeftijd kan men broeden met putters en goudvinken

Vinkachtigen kunnen tot op hoge leeftijd ingezet worden voor de kweek. Hoe oud een soort wordt is deels per soort genetisch bepaald maar hoe oud een individu wordt kan ook per stam/familie genetisch bepaald zijn. De inheemse vinkpop kan tot een zij een jaar of tien oud is prima ingezet worden voor de kweek. Soorten die ziekte gevoelig zijn, bijvoorbeeld de Europese kanaries, worden gemiddeld maar een jaar of vier oud. De putter en de goudvink kunnen zeker tot een jaar of zeven oud ingezet worden voor de kweek. Ik heb zelf een sijs man van negen jaar oud die nog prima bevrucht.

1 koppel sijzen zit in de eerste vlucht. De 2de vlucht groenlingen en in de 3de vlucht zit weer een 2de koppel sijzen. Het 3de koppel sijzen heb ik binnen in een broedkooi (is het überhaupt mogelijk sijzen in een broedkooi te laten kweken?).Vraag 1 Wat is de ideale omgeving voor de sijs zodat deze tot broeden overgaan? Er staan diverse struiken zoals een conifeer en buxus in maar deze zijn nog niet erg groot. Ik heb in beide vluchten grote bussen brem gehangen zodat de vogels daarin kunnen gaan nestelen. Is het verstandig

om hier een soort van nestkastje in te hangen of is het aan te raden de vogels zelf een nest te laten maken?

 

 

Vraag 2 Is het verstandig deze vogels levende meelwormen te geven? Ik hoor hier verschillende dingen over, oa dat een levende meelworm schade aan kan richten bij de vogel? En is het wel per se nodig dat ze meelwormpjes krijgen omdat de sijzen ook al dagelijks pinkies in het menu krijgen? Krijgen ze op deze manier voldoende dierlijke eiwitten binnen? Zeker ook straks met eventuele jonge vogels?

 

Wat betreft het kweken met sijzen het volgende. De kweek met de sijs gaat het makkelijkst in kleine vluchten. De vluchten met de door jou opgeven maat zijn zeer geschikt. In de broedkooi wil ook goed. De resultaten zijn gemiddeld wel minder dan koppels die in een kweekbox worden gehuisvest.

De sijs is in de broedkooi erg actief en de mannen hebben doorgaans ( te) veel energie. Dit is nodig om de pop tot het nestelen/broeden te brengen maar dit gedrag leidt, vooral in een wat kleinere ruimte tot verstoring in het broedproces. Na het leggen van het derde of vierde ei gaan de meeste mannen bij mij in een t.t. kooi of in een broedkooi. Na het ringen kun je de man bij de pop en jongen laten. Let wel op of de man de jongen voert. doet hij dit niet haal de man dan weer weg bij de jongen en de pop. De pop zal onder andere door het drijven van de man weer tot eileg overgaan, meestal wordt het eerste ei gelegd als de jongen tien tot dertien dagen oud zijn. De pop zal de jongen minder gaan voeren en dit leidt tot conditie verlies van de jongen. Wanneer de man niet mee voert laat hem dan pas weer bij de pop na het uitvliegen van de jongen. sijzen nestelen graag in een tralie korfje. In een brembos wil ook wel. zorg dan wel dat er in het midden van de bos een touwnestje bevestigd wordt. Ik geef mijn sijzen geen insecten. Ze brengen hun jongen groot met eigen gemaakt eivoer, een ei, drie beschuiten en een maatlepeltje premix. hier naast verstrek sijzen mengeling waar 20 % witte pirella aan wordt toegevoegd. Meelwormen kun je wel geven. Hou er rekening mee dat levende meel en buffalowormen nogal eens besmet zijn met colibacterie. ei is dierlijk eiwit en dekt volledig de eiwit behoefte van een jonge zaadetende vogel. Een bevruchte kiemcel van een vogel groeit uit tot kuiken zonder toevoeging van buiten.

Ik heb erg veel plezier van mijn Timbrado\'s. Ik vraag me af of ik met mijn beperkte ruimte ook op een goede manier (kleine) putters zou kunnen houden. Ik zou in 120x40x40 kooien willen gaan kweken. Wat is de minimale maat van een vlucht voor na de broedtijd? Een volière zit er qua huisvesting bij mij helaas niet in. Zijn barmsijzen (cabaret-)hier makkelijker dan putters?

Je kunt putters perfect houden en kweken in kooien van 120 40x40 cm het hele jaar door een volière is uiteraard beter maar, niet iedereen heeft daar plaats voor. kleine barmsijzen ( grote barmsijzen worden gemakkelijk te vet) ook sijzen doen het eveneens goed in dergelijke kooien.zoek wel naar iemand die zijn vogels kweekt, in kooien zoals deze van jou, er zijn er wel meer hoor. 

Wat is zwarte stip?

Steeds meer Europese Cultuurvogels krijgen zwarte stip. Zwarte stip is een probleem met de gal, het heeft te maken met stoffen die de pasgekipte jongen niet kunnen verteren. Vaak heeft het te maken met een te zware voeding, te veel vitaminen en medicatie die de ouders gekregen hebben, in de periode voor het leggen van de eieren. De embryo's hebben als het ware teveel stoffen mee gekregen. In mijn boek "Kleurkanaries kweken en tentoonstellen" staat er een uitgebreid hoofdstuk op blz. 121, 122, 123 en 124.

Ik had 5 groenlingjongen. Ik had ze al geringd met een ring met een ventielslangetje. Maar ’s avonds ging de pop niet meer op het nest zitten. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Dit verschijnsel doet ook vaak voor bij goudvinken. Wanneer ze vroeg in het voorjaar al jongen hebben en de pop houdt met 4a5 dagen de jongen 's nachts niet meer warm, dan zijn ze 's morgens zo afgekoeld dat de pop niet meer naar de jongen omkijkt. Dit probleem kan je oplossen door voordat het donker begint te worden even te kijken bij het nest met jonge vogels. Zit dan de pop niet op het nest, leg er dan een dikke sok of een washandje met watten er in, op het nest met de jongen, de jongen blijven dan voldoende warm en zodra het weer licht begint te worden moet je direct het washandje of sok verwijderen! De jongen zullen dan onmiddellijk sperren en de pop zal dit beantwoorden met direct de jongen te gaan voeren. Na ongeveer een dag of 8a9 hebben de jongen voldoende veren ontwikkeld, en kunnen zelf de warmte vasthouden.

Eind januari heb ik twee koppels Europese kanaries gekocht. En het zijn voor honderd procent zeker Koppels. Maar ze doen nog geen enkele poging tot nest bouw. En ze zitten vanaf 1-4-2009 al als koppel gescheiden in een vlug van 1 m b 1 m l m 180 cm hoog, het ene koppel zit in een buiten vlug overdekt en het ander zit in een binnenvlucht, maar ze kunnen elkaar niet zien wel

horen. Ze krijgen wildzang zaad met eivoer van sluis aangevuld met gedroogde insecten en dit eten ze goed. Wanneer zouden ze kunnen gaan nestelen, of doe ik toch iets verkeerd? O ja de laatste 10 dagen krijgen ze ook elke dag knoppen van paarden bloemen en dat is gewoon een traktatie voor hen.

beetje geduld pas in mei leggen alle vogels een ei. Je vogels zitten in een vijfsterrenhotel ze gaan zeker kweken, je moet er wel in geloven.

leider kann ich meine Frage nur in eutscher Sprache stellen: Ist es oglich Erlenzeisige auch in der Wechselhecke zu zuchten?

Es ist kein problem Erlezeisige in Wechselhecke zu zuchten.

Weet jij of je net als baardmannetjes ook staartmezen buiten het kweekseizoen samen met een koppel kleine putters kunt houden in 1 volière? Heb je ooit wel eens met staartmezen gekweekt?

Over het algemeen ontstaan er weinig problemen, als je koppel staartmezen samen met een koppel kleine putters plaats in een volière. Ik heb zelf niet met staartmezen gekweekt, maar ik ken wel enkelen die dat wel gelukt is, deze liefhebbers verstrekken als voer een eigen gemaakt eivoer op basis van ei met beschuit, en met levend voer doorgemengd o.a. buffalowormen, pinkies, ook strooien ze over het levend voer een voedersupplement bv nutriboost van de firma Avian. In de wintermaanden moet de helft van het voer een fijne zaadmengeling zijn van oa berkenzaad, graszaden ed. omdat de mezen in de wintermaanden overschakelen voor bijna 90% op een zaadmengeling ook hun maag krijgt dan een aanpassing, om zaden te verteren. Als je volière bezit plaats hier dan enkele coniferen en dennetjes in want daar is de kans groot als ze daar een nest in bouwen, als nestmatriaal zou je veel dierlijk haar moeten verstrekken, maar ook witte katoen watten wordt graag gebruikt voor de afwerking van het nest.

Hoeveel koppels koolmezen kan ik houden c.q. broeden in een volière van 400x400 cm.?

De koolmees is buiten het broedseizoen een vogel die "half" solitair leeft. We zien groepjes koolmezen waar bij pimpel, zwarte en in enkel gevallen goudhaantjes zich aansluiten. Veelal zijn dit Noordelijke koolmezen. Veelal zijn dit eerstejaars vogels. De volwassen vogels blijven ook tijdens strenge vorst in Noord Europa. In het broedseizoen dulden een paar koolmezen geen soortgenoten in hun territorium. Je kunt dan ook slechts één paar koolmezen in een afgesloten ruimte houden. In Duitsland en België wordt de koolmees wel gekweekt. In verband met de privacy van de kwekers mail ik je de gegevens van deze rechtstreeks.

ik heb drie putters en een kanarie maar er komt geen geluid meer uit en als die putters wat proberen dan lijkt het meest op blaffen vogels eten wel goed en zijn gezond wat kan het zijn

Best is naar de dierenarts gaan met je vogels.

Mijn vraag is t volgende: Kunnen wij konijntjes bij onze volière vogels doen aangezien we nogal een grote volière hebben vind ik het wel leuk om wat konijntjes over de grond te heb ik wil alleen weten of dat kan?

Vogels en konijnen huisvesten in dezelfde ruimte is geen goed idee. De meeste vogels zullen schrikken van het gedrag van de konijnen. Naar een tijd wennen ze wel aan elkaar. Als je toch konijnen bij je vogels wilt houden kies dan voor wat grotere vogelsoorten zoals tortelduiven en/of valkparkieten.

ik heb afgelopen najaar een koppel sijzen en barmsijzen aangeschaft. Wanneer worden de vogels broedrijp?. het is nu eind april en ik had eigenlijk al nesten verwacht. De koppels voeren elkaar prima.

De Sijzen en Barmsijzen moeten nu toch wel broedrijp worden, ik weet niet of je ze buiten of binnen houdt, wat je voert, het aantal lichturen enz. Dit zijn wel zaken die van belang zijn.

Ik heb sinds eind vorig jaar een koppel zanglijsters in het bezit. Doch ik heb de man nooit horen zingen. nu zie ik wel dat er geprobeerd word om een nest te gaan bouwen, heb ik nu een koppel of hebben 2 poppen ook die neiging?

Als je een man bezit van de zanglijster dan laat hij nu zeker volop zijn zang horen, en dan meestal ‘s morgens vroeg en in de avond tegen het schemeren aan. Ook een pop zonder een man zal als ze broedrijp begint te worden een nest gaan bouwen, dus de kans is zeer groot dat je twee poppen bezit.

Kun je met meerdere koppels witstuitbarmsijzen in een vlucht van H 2.5 m1 x B 1 m1 x D 2.5 m1 kweken?Ik gebruik een kanarie nestkastje, maar daar kijken ze niet naar om, ondanks dat ze met nestmateriaal aan het slepen zijn, is er een alternatief.

Ik zou niet met meerdere koppels Witstuitbarmsijzen proberen te kweken in een vlucht met de door jou opgegeven maten, dit is een ideale kweekbox voor 1 koppel. Als je meerder koppels houdt in zo'n kweekbox dan zal er van kweken niets terecht komen, de vogels zouden onderling kibbelen en er zou geen rust zijn. Als nestgelegenheid zou je ook een het zgn. kappeletje kunnen proberen, denk wel dat je deze moet voorzien van kunstgroen om zo toch enige beschutting aan de pop te geven tijdens het broeden. Ik zou gewoon verschillende soorten nestgelegenheden aanbieden op verschillende plaatsen zodat de vogels kunnen kiezen. Geduldig blijven, het kweekseizoen begint nu net, dus er kan nog van alles gebeuren.

kan ik zonder de kans op een gemengd huwelijk kleine barmsijzen samen laten bij kanaries?

Er is een grote kans dat er een gemengd huwelijk ontstaat als je Kleine Barmsijzen samen houdt met Kanaries in 1 volière. Het beste is om de Barmsijzen apart te houden van de kanaries, je kunt Kleine Barmsijzen heel goed kweken in een broedkooi van het formaat van 80 cm x 40 cm x 40 cm, nog beter is een zgn. dubbele broedkooi, deze kun je opsplitsen doormiddel van een schuif, als de man de pop lastig valt op het nest, kun je hem scheiden van de pop doormiddel van deze schuif, de pop brengt heel goed haar jongen alleen groot. Ook kun je in een kweekbox meerdere poppen bij een man plaatsen, bijv. 1 man met 3 poppen in een kweekbox van 2 mtr x 1 mtr x 2 mtr (Diepte x Breedte x Hoogte).

Wat is eigenlijk de beste dikte van zitstokken voor Noorse barmsijzen

De beste zitstokken voor Grote Barmsijzen zijn 12 tot 15 mm dik, voor Kleine Barmsijzen gebruik ik zelf 10 mm dik. Hoop dat je wat hebt aan dit antwoord.

Ik heb een tweetal vragen. Een goudvinkpop (zit alleen in een broedkooi) legt al een paar dagen eieren in de voerbak. Heeft zelfs broedneigingen. Ik wil haar nog niet koppelen maar even wachten tot april. Heeft dit consequenties voor haar conditie?Kan (in geval van nood) een broer en een zus goudvink aan elkaar worden gekoppeld?

Broer en zus raad ik af. Hoeveel uren licht heeft de pop? Het is nu april, en koppelen kan wel, observeer dan of er al een nest bij moet. Het kan eventueel wel, maar de man moet ook klaar zijn. Poppen zijn doorgaans eerder broedrijp dan mannen.

waaraan is te zien wat een man of pop is bij Mexicaanse roodmussen. kan een pop ook een kleine rode vlek op de borst hebben? of licht meefluiten met een man?

Het verschil tussen een man en een pop van en Mexicaanse roodmus is duidelijk te zien.

Een man heeft een rood masker en een rode borst en stuit, wanneer hij kleurvoer heeft gehad, heeft hij geen kleurvoer gehad dan zullen deze onderdelen roestkleurig zijn en de pop zou geen rood mogen laten zien, zie bijlage foto.

Indien een pop kleurvoer krijgt toegediend dan krijgt zij een rode stuit en kan een rode vlek net onder haar snavel laten zien, deze poppen zijn niet geschikt om te brengen op een TT, maar je kunt wel met haar kweken.

Als poppen in broedstemming komen zullen zij ook een liedje laten horen, maar deze is lang niet zo luidruchtig als die van een man in broedstemming, hij laat vooral zijn lied horen als hij het hof maakt voor zijn pop.
Dan zingt hij luidruchtige en danst om zijn pop heen om haar het hof te maken.

Veel succes met de kweek met de Mexicaanse Roodmus, het is een dankbare kweek- en tentoonstelling vogel.

kunt u mij iets vertellen over ervaringen m.b.t. het bijlichten en het vroeg(januari) kweken met cultuurvogels, welk soort tl lamp zou u mij aanbevelen?

Om te kweken met Europese Cultuurvogels hebben ze 14.50 u licht nodig dat kun je in december, januari stelselmatig opdrijven met ongeveer 15 minuten per week.

De TL lampen van Philips 95 worden veel gebruikt in de vogelliefhebberij ze geven goed daglicht ze kosten +- 6 € het zijn lage frequentie lampen. Er zijn ook hoge frequentie lampen van bvb True-lite ze kosten meer en de ene vogelliefhebber zweert erbij, zelf heb ik altijd Philips 95 lampen gebruikt en de vogels kweekten perfect.

Gemakkelijker is het om de natuur zijn gang te laten gaan en te kweken met Europese Cultuurvogels, zonder bijverlichting te geven maar het kan heus wel.

Is het mogelijk 1 sib.putter-man aan 2 popjes te koppelen en hoe gaat men best tewerk voor de kweek. En laat men de man de jongen meevoeren? De vogels hebben deze winter samen doorgebracht in een ruime box.

Het is niet onmogelijk om te kweken met een man met meerdere poppen in een grote volière. Maar in kweekboxen gaat het niet lukken vrees ik, de poppen kibbelen onophoudend en dat zorgt voor stress. Ik raad je aan ze koppel per koppel te kweken, wat je wel kan, is als de man vervelend doet tegen zijn pop, als ze zit te broeden hem dan bij een andere pop plaatsen en op die mannier lukt het soms wel. 1 man bij meerdere poppen lukt heel goed bij groenlingen en barmsijzen maar bij Sijzen en putters bijna nooit.

Weten jullie of je net als baardmannetjes ook staartmezen buiten het kweekseizoen samen met een koppel kleine putters kunt houden in 1 volière?Staartmezen zijn sociale vogels en zijn zo ver ik weet niet agressief.

Ik verwacht geen problemen met de kleine putters. Ondanks dat staartmezen in gevangenschap niet schuw zijn, in het wild toont hij ook weinig angst voor de mens, is een gelaagde kweek met deze vogel zeker niet makkelijk. Het zou kunnen dat de keuze van het nestmateriaal en de lange periode van de nestbouw daar deels voor verantwoordelijk is. Staartmezen beginnen in de eerste week van de maand maart met de bouw van hun nest. De totale periode van de bouw van het nest kan wel vier weken bedragen. De buitenzijde is van mos en de binnenkant bestaat uit veren en haren.

De vraag luidt: bestaan er intensieve en schimmel distelvinken

Schimmel en intensief bestaat bij mijn weten bij alle zangvogels, de felst gekleurde vogels zijn de intensieve ze hebben ook de kortste bepluiming, schimmel vogels zijn fletser van kleur en hebben ook een langere bevedering. Bij putters valt dat minder op maar het is er wel.

De vraag luidt: Als een putter met een kanarie wordt gekruist, moeten de jongen dan van een gesloten pootring worden voorzien. Is de ringmaat dan 2,7 of 2,9. Is er ook een Latijnse naam voor deze vogel?

Distelvink is (Carduelis carduelis) x kanarie (Serinus canaria) normaal is de ring maat 2,7 mm

 

Ik wil u vragen of u kunt aangeven wat een goede volière is voor bijvoorbeeld putters. Ik ben iemand die met veel enthousiasme een volière wil bouwen in zijn tuin om bijvoorbeeld 3 koppels vogels wil huizen. Dingen die ik moet weten zijn bijvoorbeeld, wat is een goede \'interieur\' voor bv putters. Planten in potten, op de grond, etc. Daarnaast hoe kan ik in het algemeen het beste te werk gaan met het willen opbouwen van een volière. Misschien leest u het al, ik heb nog geen ervaring van volières. Misschien heeft u enige tips voor mij.

Wil je gericht met je putters kweken en is het aantal jongen en de kwaliteit van deze bepalend dan gaat de voorkeur om de koppels koppelsgewijs te huisvesten. Je zult dan drie vluchten moeten bouwen. Je kunt putters in grote broedkooien kweken de voorkeur gaat echter uit naar een vlucht. in een vlucht gaan de vogels wat makkelijker tot nestelen en broeden over dan in een broedkooi. Hoe groter de vlucht hoe makkelijker de vogels kweken. In een kleine vlucht kan de man zijn energie vaak niet goed kwijt en wil tijdens het broeden en de eerste dagen na het uitkomen van de jongen nog wel eens een "stoorzender" zijn. Dit kan leiden tot kapotpikken van de eieren tot het uit het nest gooien van de kleine jongen. mijn voorkeur gaat uit naar een kweekbox waar alleen de voorzijde open is. De achterkant kan een muur zijn en voor de tussen wanden is gedruppeld draadglas zeer geschikt. Het voordeel van draadglas ten opzichte van ondoorzichtig plaat materiaal is dat draadglas licht doorlaat. Putters zijn echte zonnekinderen en een wat donkere vlucht zal het broedproces niet positief beïnvloeden. Wanneer je de ruimte hebt is een breedte van 1 tot 1.50 een hoogte van ongeveer 2.20m en een diepte van 2 m aan te bevelen. Je kunt je makkelijk bewegen in een vlucht van deze grootte en dit vergemakkelijkt het schoonmaken. zorg voor een dichte bodem bijvoorbeeld beton of tegels. dit voorkomt dat je muizen in je vlucht krijgt. Als bodembedekking is een anti-coccidiosekorrel geschikt. Zorg ervoor dat je van buiten af kunt voeren. bijvoorbeeld door middel van een voerluikje. Gebruik daarnaast, voor het tegengaan van het ontsnappen van de vogels, een voorfront van een broedkooi. Deze kun je achter het luikje plaatsen.

Mag je meerdere vinkenpoppen en een man in je volière houden tijdens de kweek of neem je de man weg na het sporen van de poppen

 

Vinken kweken is niet gemakkelijk, het kan lukken met meerdere poppen en één man in een ruime volière, maar het geeft geen garantie. De meeste kans op succes heb je met de poppen afzonderlijk in volières en als je ziet dat de pop met nestmateriaal in de snavel rondvliegt, kan je de man er bij laten. Meestal volgt er dan meteen een paring en zolang ze dat doen, is er niets mis. De man wel in het oog houden want het is niet de eerste vinken man die zijn pop doodt of verminkt. Je kunt de man ook langs een vleugel 5 slagpennen kortknippen zodat hij de pop niet meer zo snel kan achtervolgen.

kan ik meerdere lijsters in volière doen van 2meter diep en6 meter breed

Ik zou geen meerdere koppels lijsters bij elkaar plaatsen, om problemen in de kweek te voorkomen.

natuurlijk zullen hierover de meningen wel verschillen, maar wanneer starten de \"grote (ervaren) kwekers\" met hun goudvinkenkweek.bij mij hebben ze de ganse winter per koppel per box doorgebracht. enkele mannen beginnen al mooi te baltsen. ?

Veel kwekers krijgen bij het begin van de lente zo'n kriebelig gevoel en willen graag meteen met de kweek starten. Zeker als de goudvinkmannen beginnen te baltsen en te zingen. Laat je echter niet verleiden om eerder dan half april te beginnen want eerder beginnen leidt tot onbevruchte nesten. Nog even geduld dus

Is het geoorloofd om Europese kanaries en ander cultuurvogels Het tweede jaar als eigen kweek vogels tentoon te stellen? Bij voorbeeld 2009 in 2010 inzenden onder de zelfde voorwaarden als jongen van 2010 ? En draaien ze dan ook gewoon mee voor alle prijzen?
Verder als het tweede jaar inzenden onder de zelfde voorwaarden als eerste jaars vogels Is het dan niet beter om deze vogels het tweede jaar niet te laten broeden? Volgens mij zien ze er het tweede jaar beter uit, mede omdat veel cultuur vogels vrij laat in het seizoen worden geboren.

Je kan met je Europese kanaries twee jaar mee draaien op de tentoonstelling en dat gaat onder de zelfde voorwaarden,en kunnen dus ook evt. de zelfde prijzen winnen. Het wil niet zeggen dat een tweede jaars vogel beter is dan een eerste jaars vogel, want dat verschilt per soort. Zo is mijn ervaring dat goudvinken in het algemeen in het tweede jaar iets minder diep van kleur zijn, maar ook de bevedering is meestal iets langer dan een eerste jaars vogel. Maar bv haakbekken zijn in het tweede jaar vaak weer beter dan in het eerste jaar, omdat ze verder uitgegroeid zijn en dus een forsere indruk geven. Dus ik zie geen reden om bij Europese kanaries daar een keuze in te maken, als je deelneemt aan de tentoonstelling dan stuur je beste vogels in, ongeacht of dit een eerste of een tweede jaars vogel is. Het maakt op zich ook niet veel uit of de vogels"laat" zijn geboren, want de meeste Europese cultuurvogels die laat in het seizoen zijn geboren zijn meestal in het najaar wel op kleur wanneer de shows beginnen.

Wat ik mij afvraag is, wanneer zet ik man en pop bij elkaar ( koppelen voor broed seizoen )?

En wanneer hang ik nest kastjes op en verstrek ik nest materiaal?

En wat kan ik geven om ze enigszins rustig te krijgen (ze zijn nu erg wild en schrikkerig )terwijl ze wel in een volière zijn opgegroeid en keurig getraind , dat heb ik gecontroleerd en dat kan ik wel (al zo'n 20 jaar kanariekweker.)

Het rustig krijgen vind ik echt wel belangrijk omdat ik er ook mee naar tentoonstellingen wil. Bij de standaard eisen staat dat ze rustig op stok meten zitten. Een ding weet ik nu al zeker cultuur vogels kweken is heel iets anders als kanaries kweken.

Wat kan ik voor zaad aan Europese kanaries verstrekken?

Daar is geen algemene regel voor de meeste kwekers laten hun koppels samen gedurende de winter. Begin april. En moeten man en pop voor het koppelen zo danig gescheiden zitten dat ze elkaar niet zien?

Als je de vogels van elkaar zet kunnen ze elkaar beter niet zien, dat kan voor stress zorgen.

Zo rustig als de tamme kanarie zijn ze lang nog niet, wel ze op tijd in tentoonstelling kooi zetten helpt wel, de keurmeester houdt wel rekening bij het keuren van Europese cultuurvogels. Als hun bevedering intact is en kleur en tekening goed, zijn de keurmeesters al mild in hun beoordeling

Europese vogels zijn boeiender om te kweken dan kanaries, in droge kooien met een goede voeding en het nodige geduld lukt het wel

Een specifieke zaadmengeling voor de Europese kanarie, is bij mijn weten niet te koop in de handel. Deze voor sijzen en distelvinken van Jan Koenings zijn van zeer goede kwaliteit en geschikt voor Europese kanaries.

Muizen !

Bij vogelvragen ( alle drie) kom ik steeds weer het probleem muizen en voer tegen. Maar om te voorkomen dat de muizen het voer vervuilen heb ik voor de bezitters van grote buiten volières misschien een bruikbare oplossing. Een aquarium de bodem verwijderen en dan in de volière met de dichte kant op de vloer plaatsen. De vogels kunnen er wel in om te eten maar de muizen niet (ze kunnen niet tegen glas opkruipen ). Wel goed schoonhouden en alle oude voer verwijderen anders krijg je daar weer besmetting van! (maar van de muizen overlast ben je verlost)

kan ik een hok van 1m br 1m d en 2 meter hoog delen in 2 hokken van 50 centimeter breed 1 meter diep en 2 meter hoog maken het is voor goudvinken in te kweken

Het zal wel lukken, maar is wel een vreemde maat wat de hoogte betreft.

Hier nog een vraagje en dan hoop ik voorlopig genoeg te weten om aan de kweek met de Europese kanaries te beginnen. Maar kunnen de koppels naast elkaar gehuisvest worden in het kweek seizoen? Ze hebben dan alle twee een ruimte van b 1 m 1 m d en 180 hoog, maar
kunnen elkaar wel zien en door het vierkante volière gaas wel raken met de snavels. dit heb ik ontdekt om dat de kanaries die er bij zitten nu(straks niet meer) man en pop zaten te bekken door het gaas heen en de ene man voerde zelfs een pop er door. Kan deze huisvesting in het broed seizoen voor Europese kanaries, gezien de volgens jullie agressief gedrag van de man in deze periode?

Het is nooit goed dat de vogels elkaar zien door het gaas. De vogels raken er te veel door opgewonden en het zorgt voor stress, de volière zelf heeft een ideale afmeting.

De vraag luidt: hoe komt de vogel aan zijn naam

Veel vogelnamen zijn veelal afgeleid van hun roep, gedrag of eetwijze.

Een duidelijk voorbeeld van dat de naam is afgeleidt van de roep hun roep is de koekoek. De kievit, hij roept kievit, de grutto, roept grutoo,grutoo,grotoo, danken hun naam ook aan hun roep.

We zien dat ook veel vogels een streeknaam hebben. Dit wil zeggen dat in een bepaald deel van ons land een vogel een andere naam heeft dan de echte Nederlandse naam van de vogel.

In Twente noemen ze de kneu bijvoorbeeld Tukker of robijntje. De Twentenaar wordt zelf ook Tukker genoemd. Deze naam komt uit het Angelsaksische. In een grootdeel van de grensstreek met Duitsland werd deze taal gesproken.

In Oost Nederland wordt de groenling wel vlasvink genoemd. ook in Brabant werd hij in het verleden vaak zo genoemd. Groenlingen eten graag lijzaad. Dit is het zaad van vlas. Vandaar deze naam. Kiekendieven eten graag kuikens van watervogels of weidevogels.

Kuikens werden in het verleden meestal kiekens genoemd vandaar de naam kiekendief.

Sperwers werden in het verleden vaak klemmerd genoemd omdat zij met hun poot kleine vogels vingen die doodgedrukt werden.
Dit dood drukken noemen we klemmen. Hier is ook de naam van het vangmiddel de klem naar genoemd. Je kent misschien wel de mollenklem.

De wetenschappers geven vogels een Latijnse naam. Vaak is hier ook een bepaald kenmerk van de vogel af te leiden. De frater heet Carduelis flavirostris. In het Latijn is flavir geel en rostris snavel. Dat klopt ook want deze vogel heeft inderdaad een gele snavel.

ik wil net als mn papa,vogeltjes kweken. Nu heb ik van mn vader een koppel groenlingen gekregen,een wildkleur man en een satinet pop. Wat voor jongen krijg je hieruit? Ik wil ze houden in een kweekkooi van 120/50/50. Gaat dit goed, en zou ik eventueel nog een extra pop bij kunnen plaatsen,of kan ik de poppen apart plaatsen en de man heen en weer ruilen.

Welkom in de grote familie van de vogelliefhebbers, Groenlingen kan je perfect kweken in een kooi met de afmetingen die je opgeeft, als je twee of drie kooien hebt kan je in elke kooi één pop zetten en de man om beurten bij de poppen zetten.

Mijn vraag is of het mogelijk is om een koppel putters en een koppel fraters bij elkaar in de kweekbox te plaatsen,of een koppel fraters met een koppel sijzen?

Het beste om te kweken is toch dat elk koppel apart zit. Maar het is wel te proberen putters en fraters kunnen elkaar wel goed verdragen. Een koppel fraters en een koppel sijzen lukt ook wel samen, toch wel rekening houden dat er ook nog bastaarden kunnen geboren worden.

Waarom kan de uil zijn kop helemaal draaien?

Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben uilen een zeer goed gehoor. Enkel soorten zoals de kerkuil en de oeraluil jagen vrijwel volledig op gehoor. Dit wil zeggen dat zij hun prooi opsporen door het horen van geluiden die hun prooi maken. De kerkuil en de oeraluil hebben een "masker" wat lijkt op een trechter. In de trechter wordt het geluid opgevangen en dit wordt naar de ooringang geleidt.

De eerste gehoor apparaten, je ziet dit nog wel eens in speelfilms die gaan over de 17 en 18 eeuw, waren trechters die tegen de gehoorgang werden geplaatst. Het gezichtsmasker van de uil werkt net zo als deze trechter. De uil moet wel de voorzijde van zijn kop richting het geluid afkomstig van zijn prooi richten. Dit moet hij doen om het geproduceerde geluid en de plaats waar zijn prooi zich bevindt te lokaliseren. Doordat hij zijn kop vrijwel 180 graden kan draaien is hij altijd instaat, van uit één zitplaats, het geluid rondom te ontvangen en te traceren.

Ik heb sinds kort 'n stel citroensijsjes, mag ik die samenhouden met 2 elzensijs-3barmsijs en 3 kl.putters in 'n volière van 5x2x2mtr. Graag hoor ik uw reactie!Zijn er kwekers in Zuid-Holland van de Citroensijs?

Zo ver mijn kennis reikt kunnen citroensijs mannen in de broedtijd behoorlijk agressief zijn. Dit geldt overigens voor alle mannen van de verschillende Serinus soorten. Met de sijzen verwacht ik zeker problemen omdat bij beide soorten de mannen geel zijn. Ik zou ze apart thuisvesten. Dit kan ook in een ruime broedkooi. een kennis van mij heeft goede kweekresultaten met de citroensijs behaald in de broedkooi.

Ik kweek met goudvinken mijn vraag is ik heb aan een kant 5 hokken staan en aan de andere kant 4 hokken daar zit 1 meter looppad tussen kan ik zo aan beide kanten met goudvinken kweken ze kunnen elkaar wel zien maar niet aanraken

Ikzelf doe het niet zo, ofschoon ik enkele kwekers ken die het met succes zo doen. Er is altijd een kans dat de mannen te sterk door elkaar worden geïrriteerd en daardoor het broedproces wordt beïnvloed.

Ik zie steeds de naam Bloemputter. Welke putter bedoelt meen hiermede? De grote of de kleine Vroeger, zeg 40 jaar terug, had men de Elzenputter (kleine putter) en de Bloemputter

Er is niets mis mee om dialect namen te gebruiken, maar het is toch beter de wetenschappelijk benamingen te gebruiken, om spraak verwarring te voorkomen. Putter = distelvink:-)

 

Distelvink

Wetenschappelijk : Carduelis carduelis carduelis

Frans : Chardonneret élegant

Engels : Goldfinch

Duits : Stieglitz

 

Zwartkop distelvinken

Nominaatvorm Verspreidingsgebied

Carduelis c. carduelis West en Centraal-Europa, Rusland, Scandinavië.

Ondersoorten

Carduelis c. balcanica Bulgarije, Griekenland, Kreta, Macedonië.

Carduelis c. tschusii Sardinië, Corsica, Sicilië.

Carduelis c. niediecki Klein-Azië, Cyprus en Rhodos.

Carduelis c. brevirostris Kaukasus, Krim.

Carduelis c. parva Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, Balearen, Madeira, Algerije, Tunesië, Libië, Canarische eilanden.

Carduelis c. loudoni Noord-Iran, Azerbeidzjan.

Carduelis c. britannica Britse eilanden, Bretagne, Belgische-en Nederlandse kuststreken

Carduelis c. major Zuidwestelijk Siberië, Oeral, Altai.

Mijn  vraag is of het mogelijk is om 1 frater man op 2 frater poppen te zetten in een kweekbox?of is het verstandig om wisselbroed in een broedkooi te doen?

De klassieke kweek methode is één man bij één pop, niets weerhoud je om het te proberen om met één man met twee poppen in één vlucht te kweken maar. Zelf zou ik het proberen met wisselbroed. Daar heb je toch het meest kans op succes mee.

Kunt u mij vertellen welke kleurslag de sijs heeft in de bijlage. De moeder was een pastel. De kleur en vererving van de vader is mij niet bekend. De buik is zo goed als wit en het pigment is lichtgrijs.

De sijspop op de foto is een bruin agaat (isabel) pastel pop. De man is dus bruin agaat verervend.

tijdens de zomermaanden is gebleken dat de temperatuur in een kweekbox behoorlijk kan oplopen. wat is acceptabel en wat is als maximum aan te bevelen?

Wat betreft de temperatuur in de kweekbox het volgende.

De maximum temperstuur die een vogel in een kweekbox aankan is deels soortgebonden. Een putter verdraagt gemiddeld een hoger temperatuur dan een pestvogel. De maximumtemperatuur die een vogel kan verdragen moeten we koppelen aan de luchtvochtigheid.
Wanneer de lucht erg droog is verdragen de meeste vogels een temperatuur tot 40 graden Celsius. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is zien we bij bepaalde soorten, zoals de haakbek en de kruisbek, bij 30 graden Celsius al problemen. De volwassen vogels worden passiever en wanneer de vogels in het broedproces zitten dan kan dit leiden tot het niet of slecht voeren van de jongen.

De tussenwanden van mijn vluchten zijn van gedruppeld draadglas. Vroeg in het voorjaar kan de temperatuur al snel oplopen. wanneer de temperatuur in de zomer ver boven de dertig graden komt leidt dit niet tot problemen. Wanneer de temperatuur vroeg in het voorjaar ver oploopt, zoals in april 2007, zien we dat de vogels minder actief worden en de drang om te nestelen afneemt.

Wanneer dit mogelijk is, klimaat beheersing, laat de temperatuur dan niet boven de 30 graden Celsius komen.

Kan je er voor dit moment wat aan doen als majorputters geen mooi dieprood masker hebben? Of moet je dan wachten tot de volgende rui? Ik weet dat teunisbloem en dergelijke hierbij helpen, maar deze heb ik nu niet voorhanden. Moet ik nu denken aan roodvoer?

Probeer je putters nu maar gezond te houden, dat is het belangrijkste. Aan de kleur van het masker kan je nu toch niets veranderen. Voor en tijdens de rui de putters een grote variëteit van onkruiden geven helpt, ook Spirulina onder het eivoer en uiteraard kleurstof zoals cantaxanthine en bèta caroteen van elk 1 gr oplossen in één liter water en één dag op veertien geven. Niet meer geven of het geel in de vleugels is ook rood en dat is afschuwelijk

Wat vindt u van het overleggen van eieren van Europese kanaries naar gewone kanaries? Natuurlijk alleen als de ouders het niet goed doen. Maar naar ik vernomen heb komt dit bij Europese kanaries vrij vaak voor. En is het mogelijk om een man bij twee popjes re plaatsen of is dan wissel broed aan te raden Een van de mannen lag helaas van morgen dood. En ik heb al zo\'n moeite gehad om twee koppels te kopen dus als u nog iemand weet met een losse man dan hou ik mij aanbevolen.

E r worden wel meer vogels door pleegouders grootgebracht. Bij Europese kanaries, is me het kweken met één man met meerdere poppen, niet bekend. Je hebt niet veel keuze, dus zou ik het maar proberen. Je kan ook wel de poppen in twee verschillende kooien plaatsen en de man verplaatsen als één pop broedt. Het is wel nodig om de vogels zo vaak als mogelijk te observeren. Europese kanaries zijn nogal gevoelig voor darmstoornissen. De bodem van de kooi zeker droog houden.

Zou ik een koppel bloemputters samen met een koppel Europese goudvinken en een koppel groenlingen in een volière 2,5 lang 3.00 breed 2,10 hoog kunnen houden met de kweek. in de voorgaande jaren bloemputters samen met groenlingen gedaan en dat is altijd goed gegaan ook een keer kneuen erbij gehad maar deze man was te driftig dus dit koppel er uit gehaald. wel doe ik met de vogels die ik op dat moment in de volière heb(met de kweek) zodra het tweede ei is gelegd de man van dit koppel uitvangen en in een tentoonstellingkooi erbij plaatsen. zou dit met 3 koppels ook een optie zijn. anders moet ik 1 van deze koppels in een broedkooi proberen te kweken. kooien zijn 120cm breed bij 60cm hoog bij 60cm diep kunnen gescheiden worden. kweekverslag van bertus hovius gelezen die in kooien van 0+50+50 kweekt met succes. probeer dit jaar voor het eerst met Europese goudvinken.

Het zal best mogelijk zijn met drie koppels in een volière,maar persoonlijk geef ik de voorkeur in de zg kweekboxen of kooien kweken en dan koppelsgewijs. Ik zelf kweek grote goudvinken in kooien van 120x50x50.,en dat gaat prima als je dan man maar apart kan plaatsen in de kooi.

De vraag luidt: Wat is eigenlijk de juiste dikte zitstokken voor goudvinken?

Het is goed om enkele smallere en dikkere stokken te hebben. De poten van de vogels zijn niet hetzelfde. De poot moet de stok ongeveer voor 3/4 omklemmen. Bijv. stokken 12 en 14 mm voldoen voor de noordse

Ik heb een koppel wildkleur lijsters en een koppel lijsters wit x wildkleur. kan ik deze vogels samen in een vlucht houden van 4x2. wil er niet mee kweken meer een gezelschapsvolière is het.

Het is niet goed die twee koppels bij elkaar plaatsen Het bevruchten zal niet goed gaan, wegens het vechten onder elkaar

Ik heb vorig jaar twee stel goudvinken en twee stel sijzen alle apart gehuisvest in een kweekbox van lxbxh 120x100x200 met o,o broedresultaat. nu wilde ik ze wel samen in een volière doen van 2x2x7 plus nachthok,ze kunnen dan wel hun eigen partner kiezen,is dit verstandig of gaat er ruzie ontstaan,wat is u mening hier over?

Wat betreft de sijzen het volgende:

Mijn voorkeur gaat naar het koppelsgewijs kweken van Europese Cultuurvogels. Sijzen vallen elkaar in de broedtijd niet echt lastig. Ze bevechten elkaar ieder geval niet op leven en dood In een volière van de afmeting die jij noemt moet het mijn inziens mogelijk
zijn met twee koppels sijzen te kweken. Hoewel verstoring in het broedproces ook in een grote volière plaats kan vinden. Tevens weet je niet wie de vader van de jongen is. Wat betreft de goudvinken, de mannen en mogelijk ook de poppen zullen elkaar naar het leven staan. Deze zul je toch apart moeten huisvesten.

Ik heb geprobeerd een koppel onverwante Bloemputters met elkaar te koppelen in een broedkooi 60x60x120cm, ik weet zeker dat het een pop en een man zijn de man heeft de pop zo benadeeld dat ze dood is gegaan heb ik ze misschien te snel bij elkaar gelaten,of wat heb ik verkeerd gedaan.

Met vogels is het altijd opletten geblazen, als ze vechten vooral in kooien, is het altijd verstandig, om ze tijdelijk afzonderlijk te plaatsen. Putters zijn wel echte kibbelaars, maar dat ze elkaar doden, heb ik nog niet geweten. Dat de putterpop is gestorven, zal wel nog een andere oorzaak hebben. Je kiest niet voor de gemakkelijkste vogels, maar putters zijn wel heel mooi en kleurrijk.

Ik heb kleine putters gekweekt, maar blijven heel mager ze krijgen voer van jan koenings en regelmatig een kuur esb3.

Kleine putters zijn zelden dikke putters, als ze geen scherpe borst hebben zodat het borstbeen scherp aanvoelt en het buikje is niet rood is er weinig aan de hand. Je kan wel wat extra eivoer geven, alsook: perilla, kleine bruine zonnepitten alles met mate en dan komen ze wel wat voller. Je moet kleine putters niet vergelijken met sijs, barmsijs of groenling want die zijn in de winter altijd een beetje te zwaar. Kleine Putters zijn zeer beweeglijke vogels en daarom zijn ze zelden te vet. Bij echte twijfel kan je best een dierenarts raadplegen.

Wat is beter Baycox of ESb3 tegen parasieten?

Rond 1991 stapten veel kwekers over op het door Bayer ontwikkelde anti cocidiose middel Bay Cox.
De voordelen van Bay Cox ten opzichte van E.S.B. 3 zijn:
- Bay Cox dood binnen een paar uur alle fase van Cocidiose in de darm E.S.B. 3 onderdrukt de besmetting alleen.
- Bay Cox beperkt zich tot het maag darm kanaal en heeft vrijwel geen invloed op het auto-immuun systeem van de vogel.
- E.S.B. 3 is een sulfa, dit is een voorloper van de antibiotica, en is mijn inziens dan ook minder geschikt dan Bay Cox.

We zien bij vogels die een ernstige Cocidiose infectie hebben dat het verstrekken van Bay Cox veel sneller effect heeft op het genezingsproces van de vogel.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook naar het kuren met Bay Cox.

Hoe kun je het beste een stam opzetten van grote barmsijzen en hoe vaak mag je bloedverwanten met elkaar kruisen voordat je gezondheidsproblemen kunt verwachten?

Om een stam barmsijzen op te bouwen moet je minimaal beginnen met 2 onverwante koppels, het beste is om met 3 a 4 onverwante koppels te beginnen.

Stel je begint met 3 onverwante koppels, die voldoen aan de standaardeisen, dan kun je het jaar daarop uit de jongen weer overwante
koppels samenstellen. Je moet dan wel selecteren op formaat, model, kleur, vruchtbaarheid en gezondheid.

Het jaar daarop kun je uit de jongen die geboren zijn in het 2de jaar weer koppels samenstellen, nu is er een bepaalde verwantschap (neven en nichten) tussen de vogels, dus je zou ook dit jaar een vreemde vogels in kunnen kweken, om zo nieuw bloed in je stam in te brengen, deze vogel moet wel een vogel zijn die in je stam past en beter is nog dat hij iets toevoegt om je stam te verbeteren.

Ik zou om de 2 jaar een nieuwe passende vogel in de stam kunnen inkweken, dit geeft weer nieuw bloed en je kunt dan weer 2 jaar vooruit totdat er weer nieuw bloed nodig is.

Het belangrijkste om een gezonde stam op te bouwen is te selecteren op: gezondheid, vruchtbaarheid, formaat, model en kleur.

Ik zou nooit te dicht in verwantschap kweken, zoals broer x zus, dit is ook niet nodig, omdat er voldoende grote barmsijzen worden gekweekt die voldoen aan de standaardeisen.

ik heb een koppel pimpelmezen aangeschaft ze zijn 1 jaar oud de kweker had ze gekregen en weet ook niet hoe er mee te kweken. mijn vraag is hoe kan ik het beste met ze kweken en kan dat ook in een broedkooi. mijn broedkooien zijn 80x40x40cm. levend voer geen probleem ik woon landelijk dus groene rupsen zat.

De kweek met de pimpelmees is ondanks zijn vertrouwelijk gedrag niet echt makkelijk. Zijn grotere neef de koolmees kweekt makkelijker dan de pimpel. Wanneer de door jouw gekochte vogels uit een familie/bloedlijn komen waar al enkel generatie in de kooi mee gekweekt is zal de kweek niet echt moeilijk zijn. Het zelfde zien we bij de Noord- Oostelijke vorm van de pimpelmees, de azuurmees. In Duitsland worden nogal eens wildvang azuurmezen aangeboden. Met deze vogels verloopt de kweek inEr zit geen verschil in het verenkleed van de man en pop pimpel en azuurmees. D.N.A. onderzoek is dan ook noodzakelijk om het geslacht te kunnen bepalen. gevangenschap zeer moeizaam. De volgende generaties kweken betrekkelijke eenvoudig en voeren hun jongen ook met Buffalo en pinkies.

Er zit geen verschil in het verenkleed van de man en pop pimpel en azuurmees. D.N.A. onderzoek is dan ook noodzakelijk om het geslacht te kunnen bepalen.

Wanneer het mogelijk is zou ik kiezen voor de kweek in een kweekbox (2x2x1). In een broedkooi is de kans van een succesvolle kweek veel geringer. Een gevarieerd aanbod van levende insecten zal een succes zeker positief beïnvloeden.

Is het mogelijk meerdere koppels blauwborsten/gekraagde roodstaarten te houden in verschillende volières maar wel in elkaars gezichtsveld, of komt er dan territoriale onrust. Met als gevolg kweekproblemen?

Ik zou geen twee of meerdere koppels blauwborsten of gekraagde roodstaarten bij elkaar plaatsen of men moet over een grote tuin bezitten.
Vaak ontstaat er territoriale onrust en de man probeert de 'indringer' te verjagen,en dit komt de kweek niet te goede.

Sinds enkele jaren ben ik succesvol kweker van botvinken-wildkleur. Nu had ik graag een stap verder gegaan en begonnen met kweken van mutaties. Wat is het meest aangeraden om mee te starten? Kunnen mutatievinkemannen ingezet worden voor zangwedstrijden?

Ondanks dat er niet zoveel met Europese vinken gekweekt zien we bij deze vogelsoort wel een relatief groot aantal kleurmutanten. Bij Europese soorten die in zeer grote aantallen gekweekt worden, zoals de groenling en barmsijs, zien we veel minder kleurmutanten dan bij de vink. Wanneer je overgaat tot het kweken met vink kleurmutanten beperk je dan tot één of een beperkt aantal kleuren. Zeker wanneer je toppers wilt kweken kan dit alleen wanneer je zeer gericht te werk gaat. Dit gaat beter wanneer je, je concentreert op één kleur. Welke kleur dit is maakt eigenlijk niet zoveel uit. Kies er één die je aanstaat en waar je voor "valt". Begin pas met een andere kleur als je genoeg vogels met een goede kleur kwaliteit hebt van je eerste gekozen kleur. Ook een kleurmutant kan een goede slag hebben. Wanneer je een vink met een goede slag die tevens een topper in zijn kleur is kweekt dan dwingt dit respect af omdat het kweken van twee eigenschappen in één vogel een extra moeilijkheidsgraad is.

Wanneer je een verscheidenheid van kleurmutanten van de vink wilt bezichtigen bezoek dan de landelijke show van de S.E.C. in Rosmalen.
Hier worden zij tentoongesteld. De openingstijden staan op de web - site van de S.E.C..

Hoe vererven bonte putters?

De witkeel distelvink is een enkelfactor bonte, de witte die hieruit gekweekt worden zijn dubbelfactorige bonte, In mijn boek Europese vogels kweken en tentoonstellen op blz. 59 en 60 en de tekening op blz. 55 wordt hier nader op in gegaan

Ik heb een beplante volière van 7.5 meter op 2 meter en 2 meter hoog met een nachthok.

Graag zou ik hier in een koppel zanglijsters houden met enkel andere soorten. Welke vogels komen in aanmerking om bij de lijsters te zetten.

De zanglijster is waarschijnlijk met de kramsvogel en koperwiek een lijsterachtige die vrijwel zonder problemen gehouden kan worden met kleine en middelgrote vinkachtigen. Ook kun je in een grote beplante vlucht wel andere kleine insecteneters met een koppel zanglijsters houden. Houd er wel rekening mee dat wanneer er jongen bij enkele soorten in het nest liggen de lijster een groot deel van het aangeboden levende voer kunnen opnemen. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar het koppelsgewijs huisvesten van de lijsters. Dit komt de kweek zeker ten goede.

Ik had een vraagje over goudvinken ik ben begonnen met goudvinken te kweken maar de vraag is als je koppel samen stelt wat geeft de pop door aan de jongen type of de bouw of iets anders? zo ook met de mannen ik heb tijden in de sierduiven gezeten en daar is meestal goede duivinnen dan kreeg je goede jongen is dat ook bij de goudvinken met de vererving?

Bij het samen stellen van een koppel hou ik met het volgende rekening,wat de één te kort komt moet de andere vogel te veel hebben,ze moeten in principe elkaar aanvullen. Hoe let ik op kleurdiepte en vorm en grootte,wat ook belangrijk is dat je niet twee kort bevederde of twee lang bevederde vogels tegen elkaar zet.

wat is het verschil tussen man en pop van de major putter,of is die net zo moeilijk te zien als bij de kleine putter. PS ik heb het hier over de wildkleur.

Is een moeilijke vraag Dik, soms ziet iedereen, dat het om een koppel gaat. Maar de beste kwekers, vergissen zich wel eens bij putters. Bij de man loopt het masker voorbij het oog en is de vleugelbocht (kleine vleugeldekveren) gitzwart, bij de pop is de vleugelbocht meer gemarmerd, de man heeft ook nog een aantal geelgroene pluimpjes op de borst. Maar soms zijn de verschillen echt miniem.

 

Bij een van mijn pimpelmezen is na de ruide gele kleur verdwenen. Hij is nu grijs. Kunt u mij uitleggen hoe dat komt en wat ik kan doen om dit te voorkomen?

We zien bij veel geel gekleurde insecteneters dat zij in gevangenschap hun gele kleur verliezen of dat deze veel fletser wordt. Je kunt door het voeren van geelkleur stimulerende stof, afrikaantjespoeder, de gele kleur proberen vast te houden. Ook is er een geel kleurmiddel van Quicko We zien bij kool en pimpel mezen die voor onderzoek gekweekt worden vrijwel geen verlies van de gele kleur. Ik denk dat deze "proefdieren" een gevarieerde voeding krijgen dan de gemiddelde in volière gehouden mees. De voeding is mijn inziens dan ook bepalend of de mees wel of niet goed geel kleurt. Van belang is dat de voedseldieren planten met caroteen krijgen. De vogel krijgt deze deels onverteerde plantendelen, maag/darm, via het voedsel dier binnen.

 

Ik heb dit jaar een aantal barmsijzen bruin gekweekt. Nu wil ik die inzenden naar de locale TT. Hoelang moet ik de vogels laten wennen in de TT kooi en zijn er verder nog tips om de vogels te laten wennen en rustiger te laten worden

Barmsijzen zijn over het algemeen al vrij rustige vogels,als je tt-vogels hebt uitgezocht,kan je ze eerst twee weken in een broedkooi plaatsen. Na deze twee weken plaats je de vogels enkele dagen in tentoonstellings kooi met een plastic beschermkapje aan de binnenzijde van het tentoonstellings frontje. Neem de vogels in de tentoonstellings kooi eens mee naar buiten,en laat ander mensen eens na de vogels kijken,je zult dan zien dat de vogels rustig zullen gedragen in de TT-kooi. Ook de vogels met een bloemenspuit met water licht nat spuiten helpt om de vogels rustig te krijgen. Barmsijzen die na deze periode nog onrustig zijn in een TT-kooi moet je gaan uitselecteren,en voor de kweek niet verder gaan gebruiken.

mijn vraag is maakt het wat uit de vogels de gedurende winter en voorjaar als koppel bij elkaar te laten zitten of is het beter om ze uit elkaar te halen en dan weer in april samen te koppellen het gaat om nieuwe koppels te maken (goudvink putter)

Ik laat mijn koppels het hele jaar samen, maar er zijn ook wel liefhebbers die de koppels uit elkaar halen. Dit heeft waarschijnlijk te maken om minder volières met vogels in, te hebben in de winter.

Nu is er in mijn gezelschapsvolière een kruising ontstaan tussen Europese sijs x bloemputter, zijn deze jongen nu onvruchtbaar?

De kruising van een sijs x putter geeft jongen die onvruchtbaar zijn. Alleen hybriden van soorten die erg genetisch erg dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld dennensijs x sijs of Europese kanarie x kanarie, zijn vruchtbaar. De kans dat de jongen van sijs x putter vruchtbaar zijn is mijn inziens nihil omdat de putter en sijs genetisch te veel verschillen.

ik zit toch met een vraag, ik kan nergens over de agaativoor en de isabelivoor sijs documentatie vinden, ondertussen ben ik er dan achter gekomen, ik vind toch dat het eens nuttig zou zijn om er een woordje uitleg wordt over gegeven in clubbladen zoals de KEV en de WEV, en wat de standaard eisen zijn voor de tentoonstellingen

Wat betreft de agaat ivoor en de (isabel) bruin/agaat ivoor het volgende. De agaativoor sijs is al opgenomen in de standaardeisen van de N.B.v.V. De (isabel) bruin/agaat ivoor nog niet. Deze standaard eisen kun je vinden op de website van de N.B.v.V. Ook staan deze in de speciaal uitgave van de sijs.  Deze is te koop bij de S.E.C.

Nu is gebleken dat ik een bonte goudvink heb nu is mijn vraag wat ik hier het beste tegen kan zetten volgend jaar en wat er dan voor kleuren uit kunnen komen

Bontvorming komt wel vaker voor bij goudvinken. Het hoeft dan nog geen mutatie te zijn. Men spreekt dan van een modificatie. (niet erfelijk) Wil je het toch uitproberen, neem dan w.kl.pop. Als het erfelijk is, dan kweek je splitten (w,kl) Hieruit kun je het jaar erna eventueel weer bonten kweken, maar ik geef je heel weinig kans.

Ik ga het volgend kweekjaar eens proberen met 2 koppels (kleine)kruisbekken ... wanneer moet ik mijn mannen bij poppen zetten, en moet er bijgelicht worden? Kruisbekken durven al eens snel (feb/maart)beginnen, met korte dagen als voedertijd...? En, hoeveel allepozaden moet je per koppel zo ongeveer bijvoederen?

Als je twee koppels bezit,kan je beter de koppels nu bij elkaar plaatsen,en de vogels zelf de partner uit laten zoeken,en dan begin januari de gevormde koppels apart zetten. Ik verlicht niet bij met mijn kruisbekken,en ik plaats begin februari de nestgelegenheden in de kweekboxen.
Kruisbekken worden broedrijp in de natuur als het dennenzaad rijp is,dit is bij ons in de winter/begin voorjaar. Zo ik heb zelf drie jaar geleden jongen en eieren gehad met kruisbekken toen vroor het enkele dagen 15 graden 's nachts,als je 'morgens bij het nest kwam dan leek het dat de jongen dood waren en ze voelden koud aan,maar niets was nimmer waar de pop ging eten en dan weer op het nest en enkele minuten later kwamen de kopjes van de jongen weer onder de pop vandaan. Ik begin met eind december met het voeren van aleppo en hennep,dit wordt onbeperkt gegeven en ik verstrek geen eivoer,in de periode na de kweek verstrek ik mijn kruisbekken een goudvinken voer.

   
   


Copyright SEC © 2013. Ingeschreven bij de KvK nummer H405076960000