Archief Algemeen

Deel 1

Als u google als zoekmachine op uw computer heeft ginstalleerd kunt u door ctrl F in te toetsen een trefwoord opgeven. De zoekfunctie zoekt op de website naar het opgegeven woord. Met het pijltje volgend gaat u naar de volgende vraag die het betreffende woord bevat. terug naar de index
Mijn jonge Noordse vertonen van de een op de ander dag een halve kale kop. 2 van de 4 jongen.
Mijn vraag is wat kan dit zijn.
Geen enkel probleem, heel normaal. Ze vliegen snachts tegen het gaas, daarom. Na de rui is alles in orde en de nieuwe veren verliezen ze niet
Ik heb een probleem met mijn goudvinken. Ze waren in top conditie maar ik heb ze paardebloem gegeven 100% ongespoten. Nu zijn ze erg uit conditie smorgens zitten ze als een oude krant op stok maar hoe veder op de dag hoe beter ze gaan zitten. dan zie je niet vel aan ze. erg raar. kunnen het mischien wormen ofzo zijn De paardebloem zal niet de oorzaak zijn. laat eens mestonderzoek doen.
ik heb een vraag over mijn noorse goudvink pop zij heeft een erg op gezwollen oog wij denken zelf de uilenkop ziekte het oogbuilt naar buiten er komt vocht uit het oog we hebben al zalf van de dierenarts geprobeerd maar dit helpt niet hebben jullie een idee wat wij hier aan kunnen doen Het beste is dit te behandelen met het druppelen en in het drinkwater van ornicure (Oropharma).
Ik heb al geruime tijd problemen bij mijn goudvinken. Verliezen veertje op kop, boven snavel, rond de ogen en het lijkt of er een korst op de huid vormt. Heb ivomec geprobeerd en vaseline, maar gaat niet over. Wat kan dat zijn en hoe is het te genezen? Dit lijkt op een schimmelinfectie. Ik raad je aan naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan.
Ik heb een nest kleine barmsijsen met 4 jongen. Alle jongen hebben een zwarte stip aan de rechterkant van de maag dat goed zichtbaar is. Bij kanaries is dit bekend. Kan het zijn dat ook bij
de barmsijsen dit optreedt?

De door jouw aangegeven stip zien we de laatste decennia vooral bij kanaries. Een jaar of tien geleden heb ik twee broedseizoenen bij mij sijzen ook deze stip gehad. Een deel van de jongen die dit hadden stierven vlak voor het uitkomen en een ander deel stierf meestal de tweede of derde levensdag.Vooraf gaand aan het broedseizoen, de winterperiode, dat ik deze stip bij een deel van mijn jongevogels had verstrekte ik ook in de winter relatief veel eivoer aan mij vogels. Na literatuur onderzoek en gesprekken met verschillende kwekers, onder andere wijlen Rien Pieters, moest het overdadig verstrekken van eiwitrijk voer de oorzaak zijn van het optreden van de stip. Een overdaad van eiwit, uraatvorming en het vrijkomen van fosfaten en nitraat zorgde voor verkleuring van de gal en deels van de lever. De laatste achtjaar verstrek in de rustperiode, eind oktober tot half februari, maximaal een keer in de maand eivoer. De uikomst van de bevruchte eieren is nu maximaal en sterfte in de eerste levensfase zijn minimaal.

Stip zoals kanaries kan dus ook bij andere zaadetende vogels voorkomen.

Steeds meer Europese Cultuurvogels krijgen zwarte stip. Zwarte stip is een probleem met de gal, het heeft te maken met stoffen die de pasgekipte jongen niet kunnen verteren. Vaak heeft het te maken met een te zware voeding, te veel vitaminen en medicatie die de ouders gekregen hebben, in de periode voor het leggen van de eieren. De embryo's hebben als het ware teveel stoffen mee gekregen. In mijn boek "Kleurkanaries kweken en tentoonstellen" staat er een uitgebreid hoofdstuk op blz 121, 122, 123 en 124.

Mijn putter man heeft een soort eelt knobbel onder zijn poot zeg maar. wat kan ik hier aan doen? Het pootje regelmatig inwrijven met handcréme of uierzalf, niet aan prutsen, anders gaat het bloeden. zachte natuur zitstokken in de volière steken van bvb: waterwilg.
graag zou ik bij deze willen vragen of iemand iets weet over draai-nekziekte. Ik heb een wat oudere goudvinkpop groot model, die sinds kort zijn kopje naar beneden buigt zij eet goed en voelt zich zo ver ik het kan beoordelen goed op haar gemak, ik
dacht eerst dat ze misschien iets aan haar oogjes had, maar daar is niets van te zien.Ik heb het boekje over ziekten van de sec geraadpleegd, daar werd wel de ziekte genoemd maar geen oplossing. Misschien weet iemand raad?
ik denk dat je de pop beter uit haar lijden kan verlossen, ik ken geen oplossing voor deze ziekte
Wat doet men aan het doorgroeien van de bek van de grote barmsijzen.Deze komt terug na knippen van de bek.Sommige vogels zijn hier gevoelig voor, andere hebben er totaal geen last van. Ze zitten allemaal samen en krijgen dezelfde zaadmengeling.

Bij o.a. grote barmsijzen en putters en sijzen zien we nog wel eens dat de snavel doorgroeit of kruislings gaat groeien. Het doorgroeien van de snavel heeft vaak als oorzaak te vochtig opfokvoer. Zelf heb ik het vroeger wel meegemaakt bij vogels, die met de hand werden groot gebracht werden. Wat opvalt is dat bij deze vogels ook vaak een vergrote lever optreedt.

Tot dit jaar kende ik dit niet bij mijn vogels. Nu heb ik enkel vogels, uit verschillende nesten maar ook eigenkweek vogels van 2003/2004, waar de snavel punt kruislings doorgroeit. De enige verklaring die ik aan kan voeren is dat ik normaal om de zes weken verse grove den en larixtakken in de kooi hang. Dit jaar heb ik in verband met ziekte een tijde deze takken niet ververst. De vogels gingen aan schroeven en het hout van de vluchten pikken. Ik kan me voorstellen dat de stand van de snavel iets verandert, dit lijkt optisch ook zo, en dat de punt niet meer normaal afslijt.

Misschien dat er een erfelijke component kan zijn, maar het lijkt een beetje vergezocht. Er is wel een grootsnavelige barmsijs Flammea holboellii.

ik heb mijn noorse goudvinken vorige week in de kweekboxen gedaan. nu ik ze daar in heb,beginnen een paar goudvinken te happen met de bek en wat te snotteren. ik heb ze het hele jaar gezaamelijk buiten gehad in een grote voiliere en zitten nu ook buiten in de kweekboxen. Zou het aan de kou kunnen liggen of is het wat anders. ze zijn verder goed gezond en eten ook goed. Het is luchtweginfectie en ligt niet aan de kou. Het kan te weinig frisse lucht zijn gecombineerd met stress. Ik raad je aan om naar een in vogels gespecialiseerde dierenarts te gaan.
Hallo, wie kan mij helpen ? of heeft ervaring met mijn probleem ? Ik heb namelijk een Noose Goudvink pop, en het lijkt wel of deze een ziekte aan de pootjes heeft. Lijkt op opgedroogde poep korsten aan de pootjes, ik heb het al onder lauw water proberen los te weken maar geen resultaat. De vogel kan dan ook niet meer makkelijk op de stok zitten, zit dan erg laag op de buik. Kent iemand dit probleem ? En wat kan ik er tegen doen ? Zo te horen kalkpoten Gebruik kalkpotenzalf van beaphar.
ik heb een goudvink met een bult in zijn nek of krop en een hele dikke buik de vogel zit er verder best goed bij en niet met de kop in de veren ik weet het niet misschien jullie Is hij misschien te vet? Je kunt dit goed zien als er vetweefsel is opgebouwd dan is de kleur geel. Je moet hier dan wel wat aan doen voordat het kweekseizoen begint anders ontstaan er problemen met de bevruchting. Als het er niet geel uitziet, dan is het iets anders en dan moet je met de vogel naar een in vogels gespecialiseerde dierenarts.
Mijn haakbekpop heeft een gat boven in haar snavel. Toen ik haar kocht zat er een klein korstje, toen het korstje eraf viel zat er een gat, maar het gat word langzaam groter. Verder is ze gezond maar als het gat nog iets groter wordt komt aan een kant van de bovensnavel het hoorn helemaal los te zitten. Ik vrees dat het dan een probleem met eten gaat worden. Zover is het nog niet, maar wat kan ik hier tegen doen? Is het schurftmijt of een bacterie ? het schijnt vaker voor te komen, ook bij kruisbekken.. Ik heb hier geen verklaring voor, wat wel veel bij kruisbekken voorkomt dan zijn doorgegroeide snavel of één helft van de snavel dat scheef groeit. Meestal is dan de oorzaak een te eenzijdige voeding,maar het kan ook als de liefhebber denneappels verstrekt die te lang op de grond hebben gelegen,er treed dan een schimmelinfectie op. Ik zal met de vogel naar een erkende (vogel)dierenarts gaan bv dhr.Oranje uit Zelhelm.
ik heb al een aantal goudvinken dood met de volgende verschijnselen: dik zitten, als je ze pakt loopt er helder slijm uit de snavel. zet je ze in de kooi, dan lijken ze evenwicht even kwijt te zijn en blijven stil zitten. De krop is duidelijk opgezet. Eten slecht, lijkt iets in krop te zitten, happen soms ook. Gaan uiteindelijk vemagerd dood.
Wat kan dat zijn???
De symptomen die je beschrijft wijzen sterk op een kropinfectie. Dit zijn veelal gisten. Omdat de infectie het voorverteren van het voedsel stagneert zal de vogel snel achteruit gaan. Ook kan door het opzetten van de krop de ademhaling worden belemmerd. Zodra een vogel kropinfectie heeft moet hij snel naar de dierenarts. Kropinfectie lijdt onbehandeld meestal snel tot de dood van de vogel.
Hallo,mijn goudvinkpop heeft een kaal ringetje om haar eene oog(lijkt nu wat groter oog,net of er geen veren zitten) is dit een infectie of wat anders en is daar medicatie voor Is het vochtig, dan kan het een ooginfectie zijn, ga naar een gespecialiseerde dierenarts
kan u mij een \"verstaanbare\" omschrijving geven van Baytril en baycox. Zijn beide middelen zijn goed om europese vogels te kuren? Ik kweek botvinken, europese putters, noordse goudvinken en barmsijzen.

Baycox en Baytril worden beiden geproduceerd en geleverd door de Firma Bayer.

Bay cox dood alle fase van cocidiose in een vogel of zoogdier. bij de commerciële dierenhouderij wordt Bay cox vooral bij biggen, kippen en ander hoenderachtige gebruikt.

Baytril is een antibiotica. Antibiotica doodt of stopt de groei van bacteriën. Veel antibiotica, waaronder Baytril, werken in op de celwand van de bacterie. Deze gaat lekken zodat het plasma in de cel naar buiten loopt en de bacterie sterft.

Hoe dikwijls per jaar moet ik kuren met Baycox? Mijn vogels zitten in een overdekte koude kooi en ik ben in het bezit van Goudvinken-Haakbekken en Major Putters. Ik heb deze vogels gehuisvest in vluchtjes en er zitten ongeveer 5 vogels per vierkante meter.
De haakbekken hoeven, zeker wanneer deze droog gehuisvest worden, niet gekuurd worden met Bay Cox. goudvinken zijn integenstelling dan in het verleden vaak werd aangenomen, niet erg gevoelig voor cociodiose. Zeker als zij droog gehuisvest zijn. een kuur in het begin van het broedproces en direct na het verspenen van de jongen is aan te bevelen. Putters zijn net zo als sijzen behoorlijk gevoelig voor een
cocidioseinfectie. Verschillende dierenartsen, waaronder de heer Couteel, adviseren de jongen vogels tot aan het einde van de rui wekelijks eenmaal te kuren met een cociodiose remmend of dodend middel. In de maanden bij vochtig weer kan bij eerstejaarsvogels
tweedagen kuren per maand noodzakelijk zijn.
ik heb een vraag over goudvinken. mijn goudvinken hebben last van kale koppen. het begint rond de ogen en dan word de hele kop kaall(die is dan helemaal wit, het lijkt wel kalk). alleen de goudvinken hebben hier last van. de putters, sijzen, vinken die in dezelfde voliere zitten hebben totaal geen last. De symptomen die jij beschrijft lijken op een infectie met een parasiet. Ik raad je aan met een vogel naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan en de verblijven te onsmetten met een antiparasitair middel.
Ik heb noordse goudvinken . een paar vogels hebben van die kalkachtige poten wat is daar aan te doen . Kalkpoten zijn mits je er snel wat aan doet goed te genezen. De aangetaste poten insmeren met kalkpotenzalf van Beaphar. Als de schurftmijt zich in de vogelverblijven heeft gehuisvest, dan is het aan te bevelen de hokken te spuiten
Is het mogelijk dat de vogels een hersenaandoening kunnen oplopen door stres door het wild vliegen in de voliere en dan botsen ze tegen de muur of gaas aan zodat de neus stuk gaat en rond hun bek. Het is namelijk zo ik heb twee goudvinken uit de voliere gehaald, omdat ze versuft zaten na een flinke vliegpartij.En stukkende neusen omdat ik er een nieuwe vogel bij had gedaan nu zitten ze in broedkooien. En de een is dood gegaan ( volgens de dierenartsmankeerde hij niets)en de andere zit als een zombie op een stokje laag bij de grond en als hij er vanaf springt loopt hij steeds tegen de tussen schotten en achterwand aan eten doet hij goed en ik kan hem steeds aanraken maar hij ziet nog wel want als ik mijn hand voorhem heen en weer haalt reageert hijwel. Jammer genoeg typisch voor goudvinken, die paniekaanvallen. Voorkomen is beter dan genezen, zo weinig mogelijk vogels omzetten.
Zet de vogel zo rustig mogelijk, en verzorg hem goed, je hebt kans dat hij herstelt, maar zeker is dat niet.
Onlangs bij de dierenarts geweest met een dode en een zieke putter. na sectie bleek volgens de arts dat er sprake was van megabacterie. het enige wat volgens hem misschien nog kon helpen was allicine (volgens mij pure knoflook). de andere putter lag de volgende dag dood. de rest van mijn vogels zagen er toen (2mnd. terug) goed uit, dit is nog steeds zo. wat vindt u van allicine .? volgende vraag : mijn goudvinkpop heeft een fors opgezwollen achterlijf en is geel van kleur. volgens de arts is er mogelijk sprake van een gezwel . hij adviseerde om hier niets aan te doen, want dat had volgens hem geen zin. misschien was er volgens hem mogelijk sprake van vetafzetting. wat is uw mening hierover.? doodzieke putters kan niemand genezen, meer dan waarschijnlijk zullen ze wel ziek geworden zijn door darmstoornissen, vaak coccidiosis. Het geneesmiddel "Allicine" ken ik niet en trouwens in dat stadium werken die toch niet meer. Aan de goudvink zou ik ook maar niet prutsen, als ze te maken heeft met vet raakt ze het vanzelf wel kwijt. Als het een gezwel is vrees ik ook hier dat er weinig aan te doen is.
Ik heb een barmsijs cabaret die af en toe zijn kopje omhoog doet en als het ware probeert iets uit of op te hoesten heb het vogeltje anti-luchtpijpmijt gegeven hierna gaat het ongeveer 2 dagen redelijk goed en krijgt dan weer een terugval ook krijgt hij het als ik bijv een andere
vogel uit de zelfde ren wil uitvangen en is dit ook besmettelijk voor de overige vogels heeft u hierook een oplossing voor

Het door jouw beschreven gedrag van de cabaret barmsijs kan veroorzaakt worden door een gist in de krop en eventueel slokdarm en luchtpijp.

We zien de laatste jaren steeds meer vogels met een infectie van fungi (gisten en schimmels).Ook de megabacterie, dit is een onjuiste naam wat het is geen bacterie maar een fungus, lijkt aan een opmars te zijn begonnen onder Europese cultuurvogels.

Vooral goudvinken, putters, groenlingen en sijzen zijn hier gevoelig voor.

Infecties worden onder meer meer veroorzaakt door:

- Te veel eivoer en gekiemd zaad buiten het broedseizoen (darmstoornis t.g.v. megabacterien)
- Vochtige huisvesting (darmstoornis en/of luchtwegaandoening).
- Bodembedekking van organisch materiaal , bijvoorbeeld beukensnippers, en hierdoor schimmelvorming (darmstoornis en/of luchtwegaandoening).
- Het verkeerd gebruik van antibiotica (vogel wordt gaandeweg gevoelig voor schimmel en gist infecties).


Fungi zijn niet besmettelijk van vogel tot vogel, maar als er een bron aanwezig (bij voorbeeld de bodem) is kunnen meerdere vogels tegelijk verschijnselen vertonen, waardoor de indruk gewekt wordt dat het om een besmettelijke ziekte gaat.
Het is altijd moeilijk om zonder verder onderzoek een diagnose te stellen en eigenlijk kan alleen een in vogels gespecialiseerde dierenarts echt uitsluitsel geven. Als de vogel goed heeft gereageerd op anti-luchtpijp mijt is wel opmerkelijk. Twee behandelingingen (om de 10 dagen) zouden echter voldoende moeten zijn als het om luchtpijp mijten ging.

Ik stel voor de vogel apart en klein te zetten en te proberen iets op te vangen als hij iets ophoest. Een simpel microscopisch onderzoek moet dan uitwijzen of je inderdaad met een gist infectie in de krop te maken hebben. De SEC kan eventueel helpen het monster microscopisch te onderzoeken. Wanneer het inderdaad een fungiele infectie is dan kan dit behandeld worden met ornicure of doxicycline.

Er wordt zoveel vertelt over esb3 en bacox wat is het verschil nu tussen die twee kun u mij dit eens duidelijk maaken zo als ik het nu snap kan men het beste bacox geven denk ik graag hoor ik u mening hier over De eerste kwekers van Europese vogels verloren soms wel 90 % van hun jonge vogels tijdens de jeugdrui. Het eerste jaar dat ik met Europese vogels kweekte, in 1972, kweekte ik dertien groenlingen. Slechts één jong overleefde de jeugdrui. De jongen stierven aan een cocidiose infectie. Op advies van de Heer Zwart en Dorrestein, beiden gaven les aan de Diergeneeskundige faculteit van de Universiteit van Utrecht, zijn veel kwekers overgegaan tot het kuren met E.S.B. 3. Door betere kweek inzichten, voer en huisvesting, en het gebruik van E.S.B. 3 daalde de uitval van jonge vogels tijdens de jeugdrui sterk.
ik heb een vraag over keelmijt. 3 weken geleden heb ik bij de dierenarts medicijnen gehaald tegen keelmijt .het betreft het middel 0.05 dectomax verdund met propyleen en direct daarmee behandeld .het betreft een majorputterpop die in een kleine broedkooi zat na behadeling [druppel op de blote nekhuid ]deed ik de pop in een kweekbox maar ze is al die tijd op de bodem blijven zitten en nu is mijn vraag of keel mijt van invloed kan zijn op het vliegen of dat het er helemaal buiten staat. na 3 weken hoor ik ze nog af en toe "gorgelen' moet ik ze nogmaals behandelen?

Verschillende insectendodende middelen zijn bij een te hoge dosering ook gevaarlijk voor klein zoogdieren en vogels. We zien bij het bestrijden van veermijt dat de vogels sterk op het middel kunnen reageren. Vogels kunnen hun oriëntatievermogen en fijne motoriek verliezen. Vaak is dit tijdelijk in een enkel geval zien we dat er blijvende schade optreedt.

Bij Europese cultuurvogels komt overigens weinig keelmijt voor. Vaker zien we kropschimmel of gist en of megabacterie infectie.
Deze geven soortgelijke ziekte symptomen als bij keelmijt. Wil je uitsluitsel dan zul je met je vogel naar een dierenarts.

Hoe lang mag met Baycoc en de juiste hoeveelheid in het drinkwater? Bay cox wordt gebruikt om een besmeting van cocidiose te voorkomen of te genezen. In het verleden werd hiervoor meestal E.S.B. 30 % voor gebruikt. E.S.B. 3 onderdrukt de besmeting in tegenstelling tot Bay cox wat alle, in de darm, aanwezige cocidiose dood. Ook een ernstig besmette vogel is bij het gebruik van Bay cox binnen een dag schoon. Bij Europese zaadeters die gevoelig zijn voor cocidiose, zoals putters, Europese kanaries en sijzen, is het zinvol om de jonge vogels van af het zelfstandig worden tot in de jeugdrui wekelijks één dag in de week te kuren met Bay cox. De dosering is, bij 2,5 % Bay cox puur, 2 ml op één liter water. Voeg de Bay cox toe aan het water en roer dit goed. Voeg je het water bij de Bay cox dan gaat dit sterk schuimen. Bij sterk besmette vogels kun je de vogels twee dagen achter elkaar Bay cox geven en dit herhaal je na vijf dagen. In de winter periode kuren veel kwekers twee dagen in de maand met Bay cox.
Ik heb een Noordse Goudvink man die vlgs mij kalkpoten heeft(Geelachtige aanslag) op beide poten.Ik smeer de poten dagelijks in met vaseline maar de kweekring zit inmiddels zovast dat bij veschuiven de poot ernstig gaat bloeden. Hertshoornolie zou een middel zijn maar ik heb dit nog niet gebruikt.Ook sla-olijfolie wordt genoemd. De poot is inmidels zo dik dat de ring met een schaar niet meer is te vewijderen.
Natuurlijk weer een zeer goede kweekvogel.Heeft u een oplossing.
De middelen die je noemzijn inderdaad werkzaam tegen de mijt die kalkpoten veroorzaakt. DE werking berust er op dat door het vetfilmje geen zuurstof meer n de hoornlaag kan doordringen waardoor de mijt afsterft. Beter is echter om kalkpotenzalf van Beaphar (P zalf) te gebruiken. Naast het vetbestanddeel bevat de zalf ook nog een middel dat de mijt snel afdoodt.
Ik heb dit jaar geprobeerd wat bloemputters te kweken wat na mijns inziens knap is gelukt. 19 jongen uit 2 span. Nu heb ik bij het uitvangen van de jonge putters {de ouders hadden alweer een nieuw nest), een jonge vogel een tik gegeven of deze vogel is in de drukte van het uitvangen gebotst met een andere putter of zoiets. want toen ik deze vogel in een binnenkooi wilde plaatsen zag ik een knobeltje boven op de vleugelbocht. De vogel in de binnekooi at wel en dronk ook goed toch liet hij zijn vleugeltje wat hangen vliegt wel goed en is levenslustig genoeg. Nu trof het toeval dat mijn ouders s morgens bij ons op de koffie kwamen. Mijn vader is duivenhouder al meer dan 45 jaar. dus besloot ik mijn vader te vragen wat dit nu kon zijn enof er iets aan te doen was. De vogel uitgevangen en deze grondig bekeken.
als je met je vinger over het bultje heenging was het net of er vocht of lucht onder zit. Mijn vader wist me te vertelen dat dit een bloedprop moest wezen komt ook wel voor bij duiven . Deze zou er in verloop van tijd wel verdwijnen of hard worden en afvallen. nu is de vraag is u hier ook iets van bekend of zelf meegemaakt. of moet ik de tijd zijn beloop laten en kijken wat er van komt.
Eindelijk eens iemand die goed gekweekt heeft, met de putters dit jaar, want het is bijna overal heel flauw met de putterkweek. Wat het bewuste knobbeltje betreft bij een van je putters, kan je er een foto van nemen, dan kunnen we al een en ander uitsluiten. Ik denk dat hetgeen je vader bedoelt een veer is die onder de huid groeir en inderdaad die verdroogt na een tijdje en dan valt het knobbeltje eraf. Het kan ook een steek van een insect zijn en dan kan je het best behandelen met terra cortril oogzalf. Beste is de vogel afzonderlijk plaatsen zodat hij rustig kan herstellen.
ik heb sinds 2 maanden een koppel sijsjes. Nu is de man al van af het begin erg rustig en zit een beetje ineen gezakt op een stok.Nu valt het mij op dat hij verdikte tenen heeft. Verder komt hij goed door de rui en eet goed. IK denk dat hij jicht heeft! kan dat ? Is hier iets tegen tedoen of gaat hij op ten duur toch dood? De door jouw gestelde diagnose, jicht bij de sijsman, lijkt mij juist. Sijzen, en in mindere mate putters, zijn gevoelig voor jicht. Vooral als er veel nigerzaad gevoerd wordt kan jicht makkelijk optreden. Ook kan een te weinig drinken jicht bevorderen bv als je drinkflesjes met een kogeltje gebruikt. Mijn ervaring is dat er, wanneer de vogel uiterlijke jicht symptomen laat zien, niets meer aan te doen is. De vogel zal goed blijven eten tot dat hij , door jicht in de poot en vleugelgewrichten, hiertoe niet meer instaat is. De vogel zal in dat geval dan ook overlijden.
hallo ik heb een bruinpastel goudvink pop die ziet te happen en heeft slijm in der bek wat is dit en kan ik er wat aan doen? De symptomen die u beschrijft duiden op een luchtweginfectie, neem contact op met dierenkliniek hulst. Zij kunnen u helpen met de juiste medicatie
Mijn noordse goudvink pop zit pluizig in de veren (losse veren)
Wat kan hier de oorzaak van zijn.
Als een vogel dit soort verschijnselen vertoont duidt dat meestal op een ziekte. Ik raad je aan wat mest te verzamelen en dit samen met de vogel door een in vogels gespecialiseerde dierenarts te gaan.
hallo,heb een goudvinkenpop deze heeft 2 gele plekken in haar lichaam nm bij de krop en de buik,heb al een kuur gedaan van medicijn via dierenkliniek hulst(na mestonderzoek,was megebacterie),maar het is niet over.heeft u misschien een oplossing?
Het beste is met deze vogel nog eenmaal naar een dierenarts te gaan die gespecialiseerd is in vogels, bv Dr Peter Couteel in Nijlen. Het is onmogelijk op afstand te kunnen zien wat dit eventueel zou kunnen zijn
hallo,mijn goudvinkpop laat nog steeds haar veren valllen,ook als je haar vastpakt en dan loslaat zitten er veren op je hand, heeft ze een tekort aan iets? Uit wat je beschrijft is het moeilijk om een conclusie te trekken. Het komt soms voor dat in de aanloop naar het kweekseizoen een vogel in de rui schiet. Is dit niet het geval bij jouw goudvink?
Coccidiose bij jonge sijzen wat kan ik daar aan doen ? Help me want ik ben radeloos ,ze sterven voor de voet ondanks mijn goede zorg voor mijn sijzen Jonge sijzen kunnen zeer gevoelig zijn voor coccidiose. Je kunt het beste de jongen, nadat zij zelfstandig zijn, scheiden van de ouders. Ik zorg dat er niet meer dan 5 jongen in m3 gehuisvest zijn. De bodem moet kurkdroog zijn, b.v. anti- coccidiosekorrel. De eerste 6 weken geef ik de uitgevlogen jongen hoofdzakelijk witte perilla en eivoer. Ze worden dan moddervet en kunnen een infectie met coccidiose makkelijker doorstaan. Wanneer de jongen zelf beginnen te drinken kuur ik twee dagen met bay cox. Je kunt hierna de jongen één dag in de week kuren met bay cox tot de jongesijzen een week of acht oud zijn. Het eerste levensjaar is het raadzaam om eens in de maand één of twee dagen te kuren met Bay cox.
Bij één van mijn pas uitgevlogen jonge goudvinken zag ik dat de ondersnavel vergroeid was. Hij lijkt aan de zijkant een grote bult te hebben waardoor de snavel ook niet goed sluit. Is hier wat aan te doen en kan de vogel hiermee overleven? Niets aan te doen, als hij zaad kan pellen is alles oke, wel altijd de snavel bijknippen of vijlen.
Mijn putter pop zit continu bol, ze slaapt overdag meer dan normaal is, ze is sloom en eet ook meer dan normaal (m.n. tarwe korrels?). Ze zit wel gewoon op de stokken, alleen tijdens het eten gaat ze volledig in de voerbak zitten. Bij het wegblazen van de veertjes op de buik zag ik een wat opgezette, rode buik. Verder was daar echter niets zichtbaar. Ook zag ik naast haar snavel wat kale plekjes. Wat is dit en wat kan ik eraan doen? Zoals jij je putter beschrijft, gedrag en rodebuik, denk ik dat zij besmet is met coccidiose. Een coccidiose besmetting is te genezen door te kuren met Bay cox. De dossering is 2ml Baycox op een liter water. Je geeft de vogel dit twee dagen en herhaalt de 2 daagse kuur na vijf dagen.
mijn goudvinkman zit te happen(snavel open), veegt vaak over de stok, veel krabben met zijn poot bij de keel in de buurt af en toe een vreemd geluid.. Wat is dit, is hier evt medicatie voor Uw goudvink heeft een luchtweg infectie. Deze is te behandelen als je er vroeg bij bent. Neem contact op met een gespecialiseerde dieren arts, bv Yves Aerts in Zeeland.
Ik ben vinkenier heb 6 vogels een daarvan geeft dun gebonden groene mest het is de ene vogel die ook binnen staat (speelvink) weet je de oorzaak of wat ik moet doen tijdens speel seizoen Wanneer de mest erg groen is komt dit in de meeste gevallen door een niet goed functionerende lever. De mest kleurt groen door de aanwezige galsappen. De eerste ochtendmest is overigens altijd wat groen gekleurd. Een te veel aan eiwitten kan ook een wat groengekleurde ontlasting geven.
Ik heb het volgende probleem. Mijn vogels broeden goed en dit jaar heb ik al 2 nestjes met jonge groenlingen. Maar na een aantal weken gaat de ene na de andere dood. Ik heb gehoord dat de jonge vogels een kuurtje moeten hebben. Mijn vraag is klopt dat en welke kuur mag dat dan wel wezen? Jonge groenlingen zijn net zoals veel andere jonge Europese vinkachtigen gevoelig voor cocidiose. Belangrijk is dat de jongen goed eivoer opnemen en dat zij droog gehuisvest worden en na het zelfstandig worden geen contact hebben met volwassen vogels tot na de jeugdrui. Wanneer de jongen zelf beginnen te drinken kuur je de vogels tweedagen met baycox, dossering is 2 ml bay cox op 1 literwater. Wanneer de weersomstandigheden zijn zoals ze nu zijn, warm en vochtig, kun je de vogels één dag in de week bay cox geven. Dit doe je tot de vogels door de jeugdrui zijn.
Mijn barmsijs popjes heeft ineens een forse bult op haar pootje. Verder functioneert ze prima, voedt een jong van anderhalve week en vertoont geen ziektekenmerken evenals de andere vogels in de voliere. Ik kan niet goed vinden in boekje wat het kan zijn. Is er ook wat aan te doen (en moet dat ook). Complicerende faktor om apart te zetten is dat ze een jong heeft Zoals jij je vogel omschrijft denk ik dat dit een muggenbult is. In deze periode worden vogels nog al eens door muggen gestoken.
Een vraag over bestrijding van luis en mijt, als men de kweekkooien en de voliere ingestreken en ingespoten hebt hoe snel daarna zou men "ongemak" kunnen krijgen of overleven deze het ook niet omdat alles ingestreken en ingespoten is (nog geen 2 maand geleden) ik heb de hokken gecheckt en maak ze elke week schoon en constateer niks maar toch pak ik er een vogel uit en die zat er wel onder??? wat nu te doen Het chemisch bestrijden van bloedmijt lukt vaak niet. Veel middelen zijn uit de handel genomen omdat zij behoorlijk toxisch zijn en minder toxische producten werken veelal niet. Sinds kort wordt bloedmijt bij verschillende vogelhouders met roofmijten bestreden. In de tuinbouw wordt dit al enkel decennia gedaan en zijn de resultaten goed. In onze vogels wordt geadverteerd met de mijten.
ik heb een vraag over Noorse goudvinken.. Hoe komt het dat mijn goudvinken kaal worden bij de schouders en de vedering laten hangen? Wat kan ik hieraan doen?
Alvast bedankt!!
Kale plekken op schouders, maar vooral op de kop kan een schimmel infectie zijn. Mijn advies, ga naar een erkende (vogel)dierenarts toe.
Hoe komt het dat vogels na enkele weken binnen een staart krijgen die beginnen te krullen en uit elkaar gaat ook jonge
vogels.
Veren die niet goed ontwikkelen kan duiden op een tekort aan voedingsstoffen bedenk dat als een vogel veren moet aanmaken dat dit veel vergt en een tekort van één of meerdere eiwitten(aminozuren) dan kunnen problemen ontstaan in de ontwikkeling van de veren. Geef dan zeker in de groei en ruiperiode meerdere keren per dag een goed eivoer.
Ik heb jonge barmsijsen en sijsen. Een dag of 10 na het uitvliegen gaan ze dikzitten en willen niet meer gevoerd worden. Natuurlijk sterven ze. Hoe zou dit komen? Sijzen en barmsijzen kunnen direct na het uitvliegen al besmet zijn met cocidiose. Vooral dit jaar krijg ik veel meldingen van kwekers die uitval hebben door besmetting van jonge vogels met cocidiose. Bij een hoge luchtvochtigheid is de kans op een cocidiose besmetting groot.
De vele regen in juni en juli zorgt er voor dat ook pas uitgevlogen jongen door de hoge besmetting druk kort na het uitvliegen al ziek worden. Het is dan ook raadzaam om periodiek te kuren tegen cocidiose om sterfte van jonge vogels te voorkomen. Ik raad je aan om een jonge dode of ziekevogel bij een dierenarts te laten onderzoeken. Na het vast stellen van de diagnose kun je gericht gaan kuren.
Heeft U wel eens van uilenkopziekte gehoord? Ik heb namelijk van dit jaar zeer slecht broedjaar, totaal maar 12 jongen gekweekt en er nog maar vijf van over gehouden. Elke keer nesten met eieren maar als het uit komt werden ze niet gevoerd en gingen dood tot de derde rond ja hoor een nest van zes jongen vogels zijn ook groot geworden tot op de dag van uitvliegen (of ze vielen uit het nest het was namelijk te vol.
na verloop van tijd gingen ze dikzitten konden in eens niet meer vliegen en zaten op de grond, Ik heb er een uit gepakt en als ik de kop bekeek leek het op een uilen kop (dikke kop met ogen aan de voorkant wat niet normaal was). Men vertelde mij dat het kwam van te veel pinkies want dat deed ik door het eivoer eigenmaaksel broodmeel( panneermeel) 10 hard gekookten eieren een maatschepje druivensuiker een maatschepje gistocal en kiemzaden en pinkies en buffalowormen. dit ging altijd jaren goed. Opmerkingen van vogelkwekers waren dat de uilenkopziekte aan de voeding ligt ( pinkies). Hier zou ik graag een antwoord op willen krijgen of dit bekend is want in de boeken worden pinkies als eiwit rijk voedsel genoemd.
De uilekop ziekte wordt veroorzaakt door een virus wat lijkt op het virus wat de kanariepokken veroorzaakt. Veelal wordt beweerd dat bloedzuigende insecten, zolas de mug, het virus verspreidt. Of dit ook zo is, is zeer de vraag omdat bij een uitbraak van vogelpokken de vogels elkaar besmetten en veel virussen via de lucht of door kruibesmetting overgebracht worden. Besmette vogels zijn niet te genezen.
Het voeren van pinkies kan, zo ver mij bekend, niet leiden tot besmetting met het uilekop virus. Wanneer je weer een vogel hebt die het door jouw beschreven ziektebeeld heeft adviseer ik je deze te laten onderzoeken door een in vogels gespecialiseerde dierenarts. Na diagnose weet je zeker wat de doodsoorzaak van je vogels is.
ik heb een vraag moet ik de vogels ook in enten voor de hap ziekte ik heb wildzang We zien, in tegenstelling tot de cerinus soorten, bij de meeste Europese Cultuurvogels vrijwel geen uitbraken van hapziekte. De hap ziekte kent twee verschijning vormen namelijk de uitwendige, deze is vrijwel nooit dodelijk, en de inwendige. Bij de laatste vorm treedt veel sterfte op. Ik heb bij kwekers van putters en sijzen wel eens een uitwendige pokken besmetting gezien.Echter nooit een inwendige. De haakbek en in mindere mate de verschillende mussen soorten zijn wel gevoelig voor de inwendige vorm van de vogelpokken. Wanneer je deze soorten kweekt adviseer ik je de vogels te enten. Wanneer je gaat enten is het raadzaam om alle, ook de mindergevoelige soorten, te enten.
Ik heb een jonge distelvink die al vanaf het begin niet echt lekker in zijn verenpakje zit, hij duikt ook altijd meteen op de voerbak als die is bijgevuld, net of hij altijd honger heeft. wat zou hij kunnen mankeren ? Vooral putters zijn toch gevoelig voor cocidiose, je ziet dat ze de hele dag eten en op de voer bak zitten en in één keer sterk vermageren,en vaak zitten ze bol op de zitstok ,ik kuur mijn jonge vogels zodra dat ze uit vliegen een keer met baycox 2ml op 1 liter water,dit herhaal ik iedere maand tot ze door de rui zijn.
ik heb een goudvinkman die maar niet in de rui wil komen, kan ik hier wat aan doen of moet ik nog rustig wachten. Als een vogelecht niet wil ruien dan is er hoogstwaarschijnlijk iets aan de hand met de gezondheid. Observeer de vogel goed en kijk of alles normaal is, niet dikzitten, moeilijk ademhalen, vreemde ontlasting. Als de vogel echt niet zal gaan ruien dan zal hij zeer waarschijnlijk dood gaan.
Ik ben in het bezit van enkele vogelsoorten,vinken-kanaries maar ook sijzen en dan wel de Amerikaanse.sommige hebben last van atoxoplasmose (ademhaling,ogen dicht)
nu vraag ik me af welk medicijn ik mijn sijsjes zou moeten geven? Kennen jullie de oplossing?
Hoe weet je dat het atoxoplasmose is? ,de symtomen van atoxoplasmose zijn : sterk vermageren en dit meestal binnen één dag en een vergrote en opgezette paarse lever en de vogels slapen veel over dag,ze zitten als een"bolletje"op de stok, maar ademhalingsproblemen komen bij atoxoplasmose voor maar er zijn meer ziekten die ademhalingsproblemen kennen. Ik zou naar een goede dierenarts gaan, om de juiste dianose vast te stellen bv Oranje in Zelhem,
Bij mijn kweek met de groenlandse barmsijs had ik uit een nest van zes vogels drie met een groot gezwel (maanvormig) bovenop de snavel (bij sommige vogels was een neusgat bedekt door de knobbel) Ik heb mijn jonge vogels gevoederd met eivoer en doodgevroren pinkies. Kan dit de oorzaak zijn ? Is er eventueel een verband met de vraag gesteld door de heer Nico Van Der Vaart ('uilenkopziekte\') of zijn dit toch nog andere symtomen ? Je ziet dit jaar bij veel vinkachtigen de uitwendig vorm van pokken. Waarschijnlijk komt dit mede door de veel regenval en daar aan gekoppeld een grote muggen populatie. Deze verspreiden het pokken virus. Vooral haakbekken en in mindere mate barmsijzen en sijzen zijn gevoelig voor deze vorm van pokken. Ik denk dat dit bij de genoemde vogels het geval is. wil je zekerheid dan zul je de vogels moeten laten onderzoeken door en in vogels gespecialiseerde dierenarts.
Mijn goudvinkpop schraapt veel met haar snavel langs de stokken ook als ze niet heeft gegeten,pop zit iets dik, gaapt ook af en toe (hapt) wat kan dit zijn? Het is altijd moeilijk om van afstand te beoordelen wat een vogel voor een ziekte heeft,van een aantal ziektes komen de symtomen overeen, mijn advies ga met zo'n vogel na een goede dierenartspratijk bv Oranje in Zelhelm.
Ik heb een tweetal goudvinken met ademhalingsproblemen. Het betreft een overjarige vogel en een jong van dit jaar. (Mijten?) Wie heeft ervaring met herstel kansen voor deze vogels. Aan ademhalingsmoeilijkheden kunnen vele problemen ten grondslag liggen. In het vragenarchief kan je al veel informatie vinden over dit probleem. De enige die hier uitsluitsel kan geven en mogelijk een goede medickatie is de dierenarts. Ik raad je aan om naar direnarts Aertste gaan in Hulst. Hij heeft ervaring op dit gebied.
Ik heb een mooie goudvink man die wel kwiek genoeg is, maar toch heeft deze vogel een heel dunne ontlasting (op water af) ik heb ook een putter pop met dezelfde kwaal. Ik heb met baycox gewerkt en helpt niet. Wat kan ik hier aandoen vogels zijn tierig genoegen mischien voor de broed nog goed te krijgen? Wat jij beschrijft duidt meestal op een bacteriele infectie en dan heeft een kuur met baycox absoluut geen zin,mijn advies is dan ga met een aantal vogels naar een gespecialiseerde vogeldierenarts bv Oranje in Zelhelm.
De dierenarts heeft bij een goudvinkpop van mij atoxoplasmose vastgesteld, en heeft als behandeling baycox 2.5 % voorgeschreven, en wel 3 dagen, en dan 4 dagen rust. en dit 4 weken lang. lijkt u dit een effectieve behandeling, ik lees nl. alleen maar over behandelingen met esb 3. graag uw mening en ervaring op dit gebied. Op welke manier heeft de dierenarts atoxoplamose vastgesteld ? Bij een levende vogel is het vaststellen van atoxplasmose namelijk zeer moeilijk tot onmogelijk. Bij sectie van een dode vogel besmet met atopalsmose kan deze ziekte vastgesteld worden door een vergrote lever en een opgezette mild. In tegenstelling tot cocidiose is een aoxoplasmose besmette vogel vrijwel niet te genezen. Een besmette vogel kan door toedienen van E.S.B. 3 30 % deze besmetting niet verspreiden maar geneest meestal niet. In tegenstelling tot cocidiose beperkt de atoplasmose zich niet tot de darmwand maar dringt in witte bloedlichaampjes en verspreidt zich dan door het gehele lichaam van de vogel. Het dringt dan door tot in de hersenen en gewrichten. Door slechte doorbloeding van de gewrichten bereiken medicijnen deze lichaamsdelen vrijwel niet en is genezing dan ook vrijwel uitgesloten. De kans is groot dat de goudvinkpop een "normale" cocidiose infectie heeft en dan voldoet een baycox kuur van 2 maal 2 dagen met een tussenliggende periode van vijfdagen. Wil je zekerheid waar je vogel ziek van is dan zul je hierop sectie moeten laten verrichten. Ik raad je af om met een atoplasmose besmette vogel te kweken omdat de kans zeer groot is dat je hele vogel bestand besmet.
Kunt U mij advies geven i.v.m legnood bij azuurmees? Heb bij vriendin die lid van de Sec is een stukje over de azuurmees gelezen. Heb sinds kort een koppel die wilden nestelen en nu zit het popje bol en lusteloos. Heb wat eigeel gevonden . Legnood bij Europesevogels komt in tegenstellig tot kanaries niet veel voor. Bij erg jonge poppen wil legnood, ook bij Europese vogels wel voorkomen. Bij poppen die jonger zijn dan 10 maanden is het skelet niet geheel volgroeid en kan het zijn dat er legnood optreedt. Wanneer de pop goed in conditie is en ouder is dan 10 maanden kan legnood alleen optreden als het te leggen ei erg groot is, b.v. bij een dubbeldooier en of bij hele lage temperatuur. Wanneer er toch legnood optreedt zet de pop dan in een t.t.kooi in een warme omgeving.
Wanneer je het onderlichaam van de pop in koud water dompelt stimuleer je de kringspier en kan het zijn dat de pop toch van het ei afkomt. Ga nooit drukken op het onderlichaam of met een voorwerp in de cloaca. De kans bestaat dat je het ei breekt en de eileider beschadigt het gevolg is dat er infectie optreedt.
Ik heb een goudvinkenman en die heeft het begin van kalkpoten. Hoe en met welk middel kan ik dat probleem oplossen Er zijn meerdere middelen, maar een goed middel is Kalkpotenzalf van Beaphar.
Door al het gespeur en gezoek op internet kom ik maar niet te weten waarom mijn rijstvogel (pop) best gek overkomt, ze blijft de hele dag in het badje zitten en 2 dagen geleden heb ik een huisje geplaats waar ze zou broeden en ze zit er ook inderdaad op het nestje wordt steeds gebouwd door het mannetje maar het lijkt of dat het poppetje soort van duizelig is! Hoe kan dit en wat kan ik hieraan doen? Ik heb ze sinds vorig jaar augustus gekregen voor mijn verjaardag en wil ze ook heel graag in een goede staat behouden
Van wat je beschrijft lijkt het er op dat deze vogel is vol gestopt met allerlei medicamenten. Het klinkt hard maar ik denk dat het niet meer goed komt met deze vogel. Het advies is om een nieuwe pop aan te schaffen als je echt wilt broeden.
ik wil in het najaar weer goudvinken gaan houden , maar plus minus 9 jaar geleden had ik 2 koppels die 15 jongen kregen.Tot de rui ging alles goed met de jongen.de vogels waren bijna door de rui en toen kregen ze last van evenwichtproblemen en stierven bijna allemaal enkele dagen daarna.Wat kan dit geweest zijn ? Ik heb ergens gelezen dat dit een eiwit of een vitamine tekort geweest kan zijn. Klopt dit , en wat kan ik er aan doen om dit volgend kweekseizoen te voorkomen. Het is moeilijk te zeggen zonder de vogels te hebben gezien. Het zou bijvoorbeelld draaihalsziekte kunnen zijn dat door Salmonella wordt veroorzaakt. Atoxoplasmose kan ook op de hersenen slaan en bij de vogel dit soort ongecontroleerde bewegingen veroorzaken. Kuur enige keren tijdens de rui met EsB3 en verstrek hierna multivitaminen. Geef ook tijdens en na de rui eivoer.
Bij het stukje ziektebeelden op uw site te weten Trichomoniasis vond ik het ziektebeeld van mijn goudvinkpop. Zoals moeilijke ademhaling, slijm aan de snavel maar ook een opgezette keel, is dit ook een standaard beeld of is dit toeval. De medicatie Tricho 40 sloeg trouwens binnen een dag aan, de ademhaling was weer normaal en de keel niet meer opgezet. De verschijnselen van reutelend ademhalen, slijm aan de snavel en happen naar lucht, kan verschillende oorzaken hebben. Trichomoniasis is misschien wel het minst voorkomend bij goudvinken. Bacteriele luchtweg infecties en parasieten komen meer voor. Heel goed dat het is opgelost met Tricho 40.
Ik heb een vraag over een putterpop majoor deze vogel oogt heel gezond en is heel levendig MAAR zijn adem halen is behoorlijk hoorbaar en reutelend wat zou dat kunnen zijn bedankt voor uw aandacht De oorzaak van ademshalings problemen bij vogels kunnen onder andere veroorzaakt worden door gistvorming in de krop, megabacterie, cocidiose, leververgroting, deze drukt dan op de longen. Vergrote lever kan veroorzaakt worden door vervetting, cociodose, megabacterie enz. Ik kan je niet anders te adviseren om, met je putter, naar een in vogels gespecialiseerdevogelsarts te gaan.
Ik heb een goudvink pop op het oog goed gezond, heeft dunne ontlasting drinkt veel. Ik heb hem al aan de baycox gehad twee keer drie dagen helpt niet, heeft grit zat in vooraad. Wie weet hier raad mee ??? Dunne ontlasting hoeft niet altijd een parasiet te zijn. Als het een bacteriele infectie is zal Baycox niet helpen. Je zou het kunnen proberen met een breed spectrum antibioticum zoals Baytril. Mestonderzoek moet uitsluitsel geven. Het advies daarom is om met de vogel naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan. Laat even weten hoe het afgelopen is.
Mijn zieke pop hapt en schudt met haar kop,de TT kooi wanden zijn met 2 dagen helemaal smerig. Eerst geprobeerd met anti luchtpijp mijt, geen succes.Daarna 14 dagen super ornithosemix aangegeven dosering.Dierenarts weer gebeld, advies dosering verdubbelen. Na 16 dagen nog geen verbetering. De pop is niet mager en maakt niet echt een zieke indruk De symptomen die je beschrijft doet sterk denken aan een kropinfectie. Meestal zijn dit schimmels of gisten. Ik raad je aan contact op te nemen met een gespecialiseerde dierenarts, bv Hedwig vd Horst in Veldhoven. Zij kan je het juiste medicijn voorschrijven. Laat ens weten hoe het is afgelopen
Mijn zieke pop hapt en schudt met haar kop, de TT kooi wanden zijn met 2 dagen helemaal smerig. Eerst geprobeerd met anti luchtpijp mijt,geen succes.Daarna 14 dagen super ornithosemix aangegeven dosering. Dierenarts weer gebeld,advies dosering verdubbelen. Na 16 dagen nog geen verbetering? De pop is niet mager en maakt niet echt een zieke indruk Deze pop heeft waarschijnlijk kropinfectie. Ga naar de gespecialiseerde dierenarts. Waarschijnlijk heeft het ook met schimmels te maken.
Laat eens horen hoe het afgelopen is.
Ik heb een bloemputter pop die sinds kort 1 oog helemaal dicht heeft zitten (bol staat)en nu begint het andere oog ook de pop wordt volgens mij blind is hier iets aan te doen. De pop eet en drinkt goed. Dit is een ernstige ooginfectie. Snel naar de dierenarts als het nog niet te laat is voor een antibioticum kuur
Ik heb al een paar dagen een goudvink binnen in mijn huis zitten omdat die in de voliere er maar ziek uitzag, bij het vangen van de goudvink merkte ik op dat die heel mager was, eten komen die niet te kort vitaminen ook niet en krijgen maandelijks een kuur met esb 3 hij eet heel
goed maar komt niks bij ik weet echt niet wat ik moet doen tis een jonge vogel van dit jaar zou dat kunnen dat ik die moet ontwormen zo ja met welke middel
Mijn advies is naar een gespecialiseerde dieren arts te gaan of mestonderzoek te laten uitvoeren en je te laten bijstaan door een ervaren goudvinken kweker.
Ik heb een vraag ik heb een buiten voliere met wildzang putters groenlingen barmsijsen europese sijsen en rood borstjes,van alles een koppel nu is het probleem dat de barmsijsen geele wratachtige knobbels aan de poten hebben en een zelfs in de hoek van de snavel bij een heeft de poot zelfs gebloed ik heb de vogels uit gevangen en apart gezet zou dit kanarie pokken kunnen zijn en wat te doen Wat je beschrijft kan inderdaad pokken zijn. Hier is niets tegen te doen. Als het uitwendige pokken zijn, dan kunnen de vogels het overleven, maar ze kunnen wel grote beschadigingen aan de poot aan overhouden. Bij inwendige pokken is de vogel ten dode opgeschreven. Het kan ook kalkpoten zijn, maar dan is er een witachtige uitslag te zien. Ik raad je aan met een vogel naar een gespecialiseerde dieren arts te gaan
Wat kan ik preventief doen om te voorkomen dat mijn sijzen last krijgen van kalkpoten? Normaal zie je bij sijzen geen kalkpoten. Alleen oude vogels kuunen kalkpoten hebben. Dit wordt veroorzaakt door het verouderingsproces. Met zuurvrije vaseline kun je deze behandelen. Bij kalkpoten veroorzaakt door mijt kun je het best een mijt dodend middel gebruiken. Dit is te koop bij de dierenarts.
Is het mogelijk om als preventieve kuur 6 dagen ESB3 (1 gram per liter) gecombineerd met Aves Stressmix als vitaminenpreparaat? (Dus beide tegelijk in het water?) Om de goede werking van E.s.B 3 niet te verstoren is het niet raadzaam dit product met vitaminen te vermengen. Wel is het verstandig om na een kuur met E.s.B 3 2 dagen vitaminen in het drink water te verstrekken.
Tip van Minne Kooistra

B ij de vragen over ziekten eur. cultuurvogels zag ik een vraag over kleine goudvinken die zaten te happen.

Heb zelf grote goudvinken en had 1 met hetzelfde probleem. Heb op advies ook ornicure geprobeerd tot wel 14 dgn. Ik heb daarna nog een week gewacht en het ging echt niet vooruit. Volgende stap, toch maar naar die dure dierenarts. Die constateerde echter geen luchtpijpmijt maar een longontsteking. Dit kan dus ook een reden zijn, en dat verschil zie je echt niet aan de buitenkant.
Ik heb daar dus het volgende meegekregen: Enrofloxoral drops ( 1 drup op 10 ml - 5 dagen). Na 2 dagen hoorde ik de goudvink al weer fluiten. shouderklopje voor de dierenarts!
Is het raadzaam zelf een microscoop aan te schaffen om zodoende bij regelmaat de ontlasting van de vogels te bekijken om te weten hoe het er voor staat, of is dit te moeilijk voor een leek om b.v. te kunnen bepalen of er coccidiose in de ontlasting aanwezig is? Microscopisch onderzoek is wel iets waar je ervaring mee moet opbouwen. Dit kan eigenlijk heel moeilijk vanuit de boeken. Je zou dan een paar keer met iemand mee moeten lopen, die hiemee al ervaring heeft om zo de verschillende ziektenverwekkers te kunnen herkennen. Coccidiose is maar een van de vele infectieziekten, die bij onze vogels kunnen voorkomen. Ook staat en valt het bij goed materiaal. Een goede tweede hands microscoop kost al gauw zo'n 250 euro. Hiermee is het nog steeds nodig om preparaten vooraf te kleuren om de cellen goed te kunnen zien. Met een fase contrast microscoop hoeft dit niet, maar hier moet al snel het dubbele voor worden neergeteld. Een microscoop kan een heel belangrijk hulpmiddel zijn om de vogels goed gezond te houden. Je moet wel serieus gaan studeren en iemand vinden die hierbij wil helpen. Een alternatief is natuurlijk om de ontlasting naar een dierenarts gespecialiseerd in vogels te sturen. Dr. Hedwig vd Horst in Veldhoven doet dit en geeft dan tevens aan welke medicatie er moet worden gebruikt. Mocht je tot aanschaf willen overgaan laat het dan even weten. Ik kan eventueel helpen om de juiste keuze te maken.
Ik heb een jonge goudvink van dit jaar die de hele tijd hap en slik bewegingen doet, welk middel kan ik hiervoor het beste tegen gebruiken? De vogel zit binnen dus toch kan het niet zijn en ook de kooien zijn nooit vochtig, ik heb al een kuur met esb3 gedaan maar dat helpt ook niet, wie kan mij helpen.
Goudvinken die "binnen" zitten krijgen vaker last van luchtweginfecties. Goudvinken hebben veel frisse lucht nodig, dus alles openzetten, ook s'winters bij niet guur weer. Ook binnen kan tocht ontstaan, vaak door een raampje wat open staat of iets
dergelijks. In dit geval is het niet met zekerheid te zeggen of het luchtweginfectie is. De symptomen zoals beschreven kunnen ook wijzen op kropinfectie. Gebruik tegen luchtweginfectie ornicure of doxicycline, en preventief veel frisse lucht, een raampje open is niet genoeg. Indien u hierover met mij rechtstreeks contact wil hebben, laat het dan even via de SEC website weten. Ik woon niet te ver bij u uit de buurt
Graag zou ik wat meeer willen weten over de geelbuikgors. Vorig jaar was ik in het bezit van een koppel en had 3 broedsels. De jongen zijn na 4 dagen dood gegaan. De vogels waren gehuisvest in een vlucht van 3 x 1.80 x 1 meter en begroeid met rozen en klimop. Op de bodem is gras. Zesmaal per dag gaf ik verpopte meelwormen, bufallo's, eivoer, kiemzaad en mix insecten voer. Dit jaar ging het precies eender. 1e nest jongen na 4 dagen dood. tweede nest idem en derde nest na 8 dagen dood. De jongen werden wel prima gevoerd. . Wat doe ik verkeerd? Ik heb geschreven aan P. vd Hoven, die mij naar de SEC verwees. Kunt u mij helpen met mijn probleem. Kan ik evt. pleegouders gebruiken? Hoewel de vraag over een niet Europesevogel gaat, zal ik toch proberen U te helpen met de voeding. Kwekers van Europese gorzen geven hun vogels levende krekels. Die worden in een vrij diepe bak gegooid zodat de vogels er in kunnen om de krekels te halen en de krekels er niet uit kunnen springen. Eivoer met kiemzaad eten de vogels maar heel weinig, wel worden diepvries pinky's en buffalo wormen genomen als die ontdooid zijn. Meelwormen eten ze ook niet veel.
succes met de kweek
Ik heb een goudvink pop die steeds met de bek open zit te happen zij maakt hierbij geen geluid. Ik heb hem ook al Ornicure
gegeven wat ik heb besteld bij een dierenarts in Belgie maar niets helpt. Verder eet ze wel goed. Ook zit er nog een een jong bij die ze zelf heeft groot gebracht en die vertoont het probleem niet.
Ornicure lijk mij ook de passende medicatie. Men moet er echter vroeg bij zijn om succes te hebben. Voer de dosering op over een langere periode. Er is echter geen garantie.

Van een van mijn jonge putters functioneert het hielteentje niet goed. Staat niet naar achteren maar meer zijwaarts naar voren. Komt uit een nestje van totaal 6 jongen in een traliekastje. In de verdrukking gezeten? Herstelt dit zich vanzelf? Immers, het jong is net uitgevlogen en gaat nu pas veelvuldig de klemreflex om de zitstok oefenen.Of is een ingreep noodzakelijk? Ik dacht bij dat laatste aan een stukje leukoplast en daarmee het hielteentje in de juiste stand 1 à 2 weken fixeren. Graag uw mening.

Ja dit is een goede benadering, zet het teenje in de juiste stand vast gedurende enige tijd. Hopelijk zal het dan in de goede stand blijven

MVG
Jos

Ik kweek sinds 2 jaren met barmsijzen. Nu was ik het vorige jaar te laat met het toedienen van kleurstof, alleen de kopjes kleurde rood en niet de borst. Dit jaar ben ik eerder begonnen halverwege juli met het toedienen van de kleurstof. 2x per week 1 week niets en dan weer 2x per week. Nu heb ik alleen het idee dat en dat zie ik ook dat bijna alle vogels een roze tot rode schijn over zich heen krijgen in de borst streek en zelfs op de rug, de kopjes kleuren wel mooi rood.
Wat doe ik fout en wat kan ik voor het volgende jaar aanhouden
Het eerst jaar heb je de vogels goed opgekleurd, want eerste jaars vogels ook de mannen laten in hun eerste levens jaar geen rood op de borst zien. Als je het geslacht witl bepalen, trek je wat pluimpjes op de borst en geef de vogels enkele dagen rood in het drinkwater. De veertjes die terug komen kleuren bij de mannen rood. Nu heb je de vogels duidelijk te veel rood stof gegeven en zijn dan ook niet geschikt om tentoonstellingen mee te spelen. Elke keurmeester zal de vogels straffen op dat ze rood tonen op plaatsen waar dit van nature niet voorkomt. Verder maakt het ook verschil of je wildkleur vogels opkleurd of bijvoorbeeld isabel barmsijzen. Isabellen laten ook zeer snel rood op het rugdek en in de wangen zien.
2 dagen rood in het drinkwater geven is voldoen om mooie rode petjes te krijgen.
Na een weekje met vakantie te zijn geweest, kwam ik thuis en ontdekte dat een jonge putter welke enkele dagen is uitgevlogen 2 sterk ontstoken ogen heeft. Ik kan ze niet apart zetten met Baytrill of dergelijke omdat deze nog niet zelfstandig is. Denk dat deze ook minder ziet omdat hij de hele dag op de grond zit met natte ogen.

Weet iemand een goed medicijn of een oogzalf hiervoor?
Zijn de oogjes enkel ontstoken of puilen ze ook uit , wanneer dit het geval is dan wordt over uillekop ziekte gesproken , waarbij de kans op genezing minimaal is. deze ziekte ontstaat door een virus. Je kunt de oogjes van de jonge putter elke dag uitwassen met vloeistof die mensen gebruiken die contact lezen dragen en daarna de oogjes behandelen met een oogzalf die ontsteking remmend werkt.
Beste vogelliefhebbers, ik kweek met 4 koppels goudvinken wat voortreffelijk gaat dit jaar. Er zijn nu al 32 jongen in de vlucht. Nu heb ik een nest van 4 waarbij een van de jongen het rechter ooglid maar een heel klein stukje open is gegaan. Er zit wel een oog in dit kun je net zien. Is hier een oplossing voor? Heel goed dat de kweek zo voorspoedig verloopt. Wat betreft het oog, koop bij de drogist of apotheek een flesje lenzen vloeistof voor contactlenzen en druppel hiet het oog een aantal keren mee. Als het oog normaal ontwikkeld is zal het hier mee overgaan.
Ik heb verleden jaar een span Europese goudvinken gekocht nu hebben die dit jaar geen jongen gehad maar dat doet er ook niet toe. Ik zit nu meer met de man in mijn maag want ik heb de laatste dagen opgemerkt dat de man net zoiets heeft als evenwichtstoornis. Hij vliegt naar een stok en ploft op de stok neer dan lijkt het net of hij achter en even snel weer voorover gaat vallen. Nu zit hij de laatste tijd ook veel op de grond. Ik kuur 2 keer per jaar esb3 voor de broedtijd en net voor de rui begint. Ik heb vandaag ook even goed naar de man gekeken hij eet en drinkt goed Dit is een slecht teken en wijst inderdaad op evenwichtstoornis. Het komt niet vaak voor en de oorzaak is van een afstand niet aan te geven. Ga met deze vogel naar een gespecialiseerde dierenarts. Wordt het erger of verbetert het niet, verlos hem dan uit zijn lijden.
Mijn barmsijzen krijgen kalkpoten wat is hier de oorzaak van. Ze leven op een bodem van beukensnippers. De zitstokken zijn 13mm doorsnee.
De zogenaamde kalkpoten kunnen ontstaan bij vogels op leeftijd. Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijtachtig dier. Deze zit onder en tussen de schubben op de poten van de vogels en voedt zich met bloed van zijn gastheer, in dit geval barmsijzen. Vroeger werden vogels die besmet waren behandeld met zuurvrije vaseline,. De poten werden meerdere malen ingesmeerd, zodat de mijten onder een luchtdichtige laag zaten en deze zodoende stierven. Momenteel zijn der zalfjes waar een mijtdodend middel aan toegevoegd is. Je kunt deze zowel bij een dierenspeciaalzaak als bij de dierenarts kopen.
Ik heb als nieuw liefhebber bij iemand een koppel europese putters gekocht. Deze zaten in een broedhok in een tuinhuisje.
Bij thuiskomst zette ik het mannetje in een hok van vergelijkbare grootte maar deze bleef op de grond liggen! Later is hij op gekrabbelt. Maar het blijft een verzwakt dier. Hij loopt over de bodem van de kooi een kan met moeite op een stokje wat
15 cm van de bodem hangt, bereiken. Wat kan ik nog doen om dit beestje op te kikkeren.
Het is voor ons heel erg moeilijk om antwoord op deze vraag te geven. Ik kan uit de beschrijving niet opmaken wat het beestje eventueel zou kunnen mankeren. Als hij bij de vorige eigenaar nog goed was, is het niet uit te sluiten dat er tijdens het transport iets is gebeurd. Is de vleugel niet gebroken waardoor de vogel niet meer kan vliegen? Alleen een dierenarts kan hier iets zinnigs over zeggen.
Ik heb een koppel kleine goudvinken,die constant zitten te happen en diepe slikbewegingen zitten te maken. Nu heb ik ze een kuur gegeven van 5 dagen met het middel tylan+ maar ik zie geen verbetering.
Wie heeft hier een antwoord op.
Als je er vroeg bij bent kun je proberen met ornicure. 1 flinke mespunt op een klein flesje drinkwater. Elke dag vers. Minstens 10 dagen lang. Preventief zorgen voor veel frisse lucht.
Ik heb twee weken geleden op zondag toen het zo mooi weer was mijn kapoetsensijzen in een klein kooitje in de buiten voliere gehangen om vast te wennen aan het buitenleven en aan de andere volierebewoners. In deze buiten voliere zitten alleen twee elzen sijzen. s'Avonds heb ik de kapoetsen weer in hun kamervoliere losgelaten. Een paar dagen later merkte ik dat het mannetje s'avonds piepende geluidtjes maakte tijdens de ademhaling. De dagen daarna ging hij ook meteen in de rui en lagen er allerlei veetrjes op de bodem van de kooi. Ik dacht aan een verkoudheid en heb een middel hier voor gekocht.
Nu na een kuurjte zie ik geen verbetering. Is het soms luchtpijpmij, daar elzensijzen dit euvel ook vaak hebben. Het mannetje speelt niet de tong, maakt alleen piepende/zagende geluiden. Zingt ook nog, alleen wat schor. De elzensijzen buiten hebben niet deze symptomen.

Kan dit na drie dagen al bij een andere vogel optreden terwijl ze niet echt bij elkaar hebben losgevlogen?

Ik heb de Bogena anti-luchtpijpmijt druppels al in huis, maar wil het niet toedienen als ik niet echt zeker weet wat het is.
Kapoetsen sijzen zijn zeer gevoelig voor kou. Je kunt ze eigenlijk niet buiten houden cq. kweken. De pop zit de derde evensdag s'nachts al niet meer op de jongen. Deze zullen in een buiten voliere dan vrijwel zeker sterven. ook volwassen
kapoetsensijzen verdragen geen koude. in hun geboorteland, Zuid Amerika, daalt de temperatuur, ook niet tijdens de nacht onder de 20 graden celsius. Veel tropische vogels kunnen na enkele generaties in Nederland gekweekt te zijn redelijk goed in de buitenvoliere gehuisvest worden. Bij de kapoetsensijs is dat , zover ik weet, nog niet het geval. Waarschijnlijk zijn de kapoetsensijzen van jouw verkouden of hebben ze een longontstekking. Beterschap en succes met je sijzen.
Beste SEC. Ik heb de volgende vragen:
Wanneer moet ik enten?? welk product? Laat ik dat doen door veeartsof kan je me genoeg informatie bezorgen dat ik dat zelf doe??
dank bijvoorbaat
Enten gebeurt mestal in de maanden juni- juli, als de jongen 4- 6 weken oud zijn. Hou geënte en niet geënte vogels uit elkaar en verstrek geënte vogels ook de eerste week geen badwater.Meestal worden alleen kanaries geënt tegen de pokken. Bij Europese vogels komt deze ziekte weinig voor alleen Haakbekken en huismussen zijn gevoelig voor de pokken. De naam van het product is poulvac pcanary je kunt het bij de dierenarts halen. Het enten kun je goed zelf doen je moet wel met 2 man zijn, een houdt de vogels vast en spreid devleugel en de andere prikt de dubbele naald door het vleugelvlies.
Ik heb een goudvinkpop, die bij het opblazen een paarse vlek vertoont. Ik heb me laten vertellen dat dit een levervlek is en een teken dat de pop een opgezette lever heeft en ongezond is. De pop ziet er echter verder goed uit en is in goede conditie. Onlasting is ook ok. Kunt u iets meer vertellen over de levervlek, kan ik met deze pop gaan kweken en hoe moet ik zorgen dat de vlek weer verdwijnt De levervlek wordt waarschijnlijk door atoxoplasmose veroorzaakt. Dit zijn parasieten, die zich in het bloed (witte bloedlichaampjes) en in de lever kunnen nestelen. Atoxoplasmose kan overgedragen worden aan de jongen. Kweken met deze vogel raad ik daarom af. Het genezen van deze ziekte is heel moeilijk of onmogelijk. Zeer langdurig kuren met ESB3. Raapleeg hierover het boekje over ziekten van de SEC. Als je geen vervangende pop hebt en de ruimte zou je het misschien kunnen proberen. Wie weet kweekt ze toch.
Ik heb sinds 1 mnd een voliere met wat putters,vinken,groenlingen. ik heb wat klimop coniferen en wat takken. Op de bodem heb ik beukensnippers een laag van ongeveer 10cm. als ik die laag schoffel is de onderste laag nat met als gevolg schimmel.moet dit eruit? Zoja wat moet er dan in. Onder het beuken ligt nog sierbestrating.maar dit beuken is mooier. Als er schimmel optreedt in de bodem bedekking is dit niet goed voor de vogels. je zal dus de bodem bedekking moeten verwijderen. en voor een bodembedekking kiezen die niet schimmelgevoelig is zoals zand. Dit kan rivierzand zand zijn of een laag fijn parelgrind. Toch zijn er mensen die beuken snippers gebruiken zonder problemen. Ze hebben een overdekte volière zodat deze droog blijft. Op de bodem leggen ze eerst worteldoek daarop een laag ongebluste kalk en daarop een laag van 10 cm beukensnippers. en zorg er voor dat de vogels niet in contact kunnen komen met de ongebluste kalk. Het is een agressief middel. vandaar dat de laag boven op de ongebluste kalk mininmaal 10 cm dik moet zijn.
Dit laten ze het hele kweekseizoen liggen. Onder de zitstokken verwijderen ze regelmatig de mest,
maar schoffelen de laag nooit door elkaar. Als het bij jouw echt enkel maar schimmel is in de onderste 2 cm kun je overwegen de laag ook niet meer te schoffelen
NB: Als de door schimmel aangetaste laag verwijdert, zet dan de vogels apart. Het inademen van schimmelsporen kan longproblemen geven. Het is trouwens voor de mens ook niet goed.
Ik heb een bloemputter pop wildkleur. Deze blijft bol op de stok zitten. Heb de volgende medicatie al toeegepast ESB3, Baytril. De vogel eet en drinkt wel voldoende en heeft geen vergroot lever.Wat kan dit zijn en wat hieraan te doen? Laat een ervaren kweker hiernaar kijken, of nog beter ga naar een gespecialiseerde dierenarts. Verder kun je het boekje over ziektes aanschaffen van de SEC.
Ik heb een goudvink pop die geregeld groenkleurige ontlasting heeft. De ene dag zit hij wat dikker als de andere dag. Kunt U mij vertellen wat deze vogel mankeert en hoe ik hem kan behandelen. Het is onmogelijk om via deze rubriek een goede diagnose te kunnen stellen. Ik adviseer u om de pop door een bevriende ervaren kweker bekijken, of laat een gespecialiseerde vogelarts de mest en de vogel onderzoeken. Verder is er door de SEC een boekje uitgegeven over ziekten bij Europese cultuurvogels. Dit kunt u bestellen via deze website.
Ik zou graag willen weten hoe ik het beste kalkpootjes bij goudvinken kan behandelen. Indien er kalpoten zijn geconstateerd kan u het beste de pootjes een aantal malen insmeren met Beaphar P-zalf. Om deze schurftmijten uit uw vogelverblijven te weren kunt u 1 a 2 keer per jaar de hokken spuiten met een product dat ook de schurftmijt doodt.
Ik heb weleens gelezen dat goudvinken esb 3 toegediend krijgen. Ik heb zelf majoor putters, geelgorzen en barmsijsen hebben deze vogels dit ook nodig? Tevens wat is een goede zaadmengeling. voor dit soort vogels.

Europese cultturvogels zijn erg gevoelig voor parasieten Coccidiose en atoxoplasmose komen dan ook veelvuldig voor. Een heleboel kwekers kuren de vogels daarom een aantal keren per jaar met EsB3 of Baycox. Deze middelen doden de parasieten, die de vogels eventueel ziek kunen maken. Voor de vogels die jij hebt is een aantal keren kuren zeker aan te raden.

Wat betreft de vraag over zaden verwijs ik je naar Jan Koenings in Bakel, die gespecialiseerd is in zaden voor Europese vogels

Wij hebben nu een jaar of vier een gezelschapsvoliere van 16 bij 8 met daaraanvast een binnenhok van ongeveer 10 bij 1.
Nu hebben wij sinds een jaar of twee drie pestvogels. Ze vertonen wel gedrag dat ze willen gaan broeden, door te gaan dansen(huppelen) en de kuif omhoog doen, maar er komt steeds niks van doordat ze steeds opgezette oogringen hebben en naar verloop van tijd gaat het oog zelfs dicht wat kan hiervan de reden zijn?
Het probleem van dichte ogen, is niet iets wat alleen bij Pestvogels voor komt. Ook bij andere vogels zoals kanaries, putters, barmsijzen en goudvinken komt het voor.

Een oorzaak kan zijn vuile zitstokken. Zit stokken zijn het bestek van onze vogels. Je ziet ze ook altijd hun snavel aan de stok poetsen nadat ze voer tot zich genomen hebben. Ook kan het zijn dat je een te agressief middel gebruikt om de zitstokken schoon te maken en misschien de stokken dan niet goed naspoelt met zuiver water.
Ook een gebrek aan bepaalde voedings stoffen die ontstaat door een zijdige voeding of een tekort aan bepaalde vitamines kunnen een oorzaak zijn van oog ontstekingen. Zo zie je dat er verschillende oorzaken van het probleem kunnen zijn en
dat het dus een vraag is die niet zo simpel te beantwoorden valt. Je kunt ook met een vogel die dit probleem heeft een keer naar een goede vogeldieren arts gaan, hij kan dan misschien de oorzaak aangeven van het probleem.
Wanneer er een vogel met ontstoken ogen is dient het de voorkeur de zitstokken elke dag met water en zeep schoon te maken, om zo besmeting voor de ander vogels zo klein mogelijk tehouden.
Regelmatig hoor en lees ik veel over het toedienen van appelazijn .Als deelnemer aan vinkenzang
wedstrijden heb ik hierover een paar vragen.

1)Is dit een conditie bevorderend product?
2)Neemt dit bij toedienen er van de drift van de vogel niet af?
3)Mag dit toegedient worden tijdens de kweek periode en ook bij pas nestverlatende jongen?
Of de vogels er een betere conditie van krijgen weet ik niet ik verstrek mijn Europese vogels 2 dagen in de week appel azijn het hele jaar door zonder nadelige gevolgen. mijn vogels krijgen 2 dagen achter elkaar 15ml appelazijn op een liter drinkwater. Sinds ik dit product toedien heb ik geen last meer gehad van een uitbraak van megabacterien. Ook wanneer de vogels eieren of jongen hebben krijgen ze gewoon appleazijn zonder dat er negatieve effecten optreden, de bevruchting blijft gewoon goed en er treedt geen sterfte op bij de nestjongen.

Ik kuur mijn goudvinken alleen tegen coccidiose met ESB3 30% of Baycox .Ik doe dit totdat het broedseizoen begint. Is dit voldoende of moet nog tegen andere ziekte kuren? Wie heeft er nog goede tips. Kuren doe ik 1 keer per maand.

Het door jouw gehanteerde kuurprogramma is ok. Hier is ook niet echt een goed antwoord op te geven. Er zijn liefhebbers die ook veel minder kuren met goede resultaten. Het hangt af van de conditie van de vogels en de huisvesting

Beste vogelvrienden
Het is misschien een beetje een rare vraag, maar moeten mijn goudvinken worden ontwormd? Ik heb namelijk twee jaar geleden ook rosella's gehad en deze moest ik wel ontwormen. Op zich kan ik aan mijn vogels niets zien wat niet goed zou zijn maar dat had ik ook bij de rosella's.

Goudvinken hoeven niet ontwormd te worden

Ik hoor regelmatig kwekers over de Megabacterie. Een goed medicijn schijnt Fungizone te zijn. Nu mijn vragen:

-Wanneer is de kans op besmetting van de Megabacterie het grootst
(jaargetijde of weersomstandigheden)
-Hoe kan ik een besmetting van de Megabacterie constateren.
-Is Fungizone het beste medicijn of zijn er nog betere.
-Wat is de concentratie bij het bemerken van een besmetting.
-Kun je ook preventief kuren en wat is dan de concentratie.

Ik hoop dat u wat duidelijkheid kunt verscha

Megabacterien zijn schimmels die zich in het darmsysteem van de vogel nestelen. Voedselresten en vochtige omstandigheden in de voliere zijn de plaatsen waar de vermeerdering plaatsvindt en de infectiebron ontstaat. Veel vogels die ogenschijnlijk niets mankeren, hebben in geringe mate deze schimmel bij zich. Op zichzelf hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Als de vogel verder goed gezond is zijn de gevolgen nihil. Megabacterien vormen wel een probleem als er een besmetting plaatsvindt met een andere ziekteverwekker. Door het verzwakken van het immuunsystem gaan ook megabacterien tot verdere complicatie leiden. Goede resultaten worden bereikt door "Fungizone" een suspensie met als werkzame stof Amfotericine (100mg/ml), dat gedurende 14 dagen in een concentratie van 0.3 ml/liter wordt toegediend. Een toenemend aantal kwekers geeft preventief enkele dagen per week appelazijn (1 eetlepel/liter) in het drinkwater.
Ik kweek nu sinds 2 jaar goudvinken. Hier ben ik redelijk tevreden over. Nu heb ik een goudvink man die al een tijdje ziek is geweest. Hij is nu wel aan het opknappen , maar omdat hij heel erg mager was geworden, gaat dit heel erg langzaam. Is het dan nog wel verstandig om deze man in te zetten voor de kweek. Is hij dus nog bruikbaar voor de kweek. En wanneer kan ik mijn vogels het beste gaan koppelen? Het is moeilijk om op deze vraag antwoord te geven, omdat ik de voorgeschiedenis niet ken. Welke ziekte?, welke
medicijnen? Is de vogel nu wel gezond? Valt hij misschien weer terug?
Als er keus is, dan alleen starten met onberispelijke vogels. Koppelen kan nu al, maar ook in maart/april. Zelf koppel ik begin april.
Ik heb een goudvinkpop die nogal vermagerd is. Het beestje heeft nu een mooi terugliggend buikje en er zit ook een vetlaagje op. Darmlussen zie je niet meer. De borstspieren zijn erg geslonken. Het vogeltje zit nog wel een beetje dik. Om energie te sparen zit ze in een tt-kooi in de schuur, waar het niet vriest. Ze eet de hele dag door. Ik geef zaad, zonnepit, meelworm, pinkys, hennep, en zelfs eivoer met aves opfok erin.Toch neemt de spiermassa niet echt toe.
Wat kan ik nog meer doen om de vogel sneller in konditie te krijgen?
Ik mis informatie over wat de vogel gemankeerd heeft en welke medicijnen er evt. gegeven zijn. Mijn advies is om de mest bij een specialist te laten onderzoeken op megabacterie. Het weer in conditie komen gaat vanzelf tenzij ze nog iets onder de leden heeft.
met vriendelijke groet
Een goudvink van mij heeft zogenaamde kalkpoten wat kan ik hieraan doen,en hoe kan ik dit voorkomen in de toekomst. Kalkpoten worden veroorzaakt door de schurftmijt (Knemidocoptes pilae). Hij graaft zich onder de huidlaag, legt daar zijn eitjes en voedt zich met de spier- en weefselvocht. Er zijn talloze manieren om kalpoten te bestrijden. Tweemaal per jaar en druppeltje Bogena anti-luchtpijp mijt in de nek werkt prevententief. Als er al een infectie is dan insmeren met P-zalf van Beaphar. Kalkpoten zijn goed te genezen, maar onbehandeld kunnen vogels er blijvende misvormingen aan overhouden of verlies van tenen
Ik was zeer recent bij kweker oa goudvinken op bezoek. In tegenspraak met info over nadelige gevolgen vocht in voliere, hier een vrijwel volledig open kooi, vogels badend in plasjes op bodem, maar ogen zeer gezond. Ze krijgen 4 dgn./week Finicox. Is er meer ervaring met dit product? Wat is het verschil tov ESb3 en baycox; dosering/hoe vaak toedienen? Wat vindt "men" van het houden van Europese vogels in een open, wel overdekte, redelijk begroeide voliere, zonder nachthok in ons klimaat?
Finicox is een middel wat volgens de gegevens werkt tegen coccidiose en atoxplasmosse, de werking is vergelijkbaar met Esb 3 maar het gehalte van de werkzame stof ligt lager. Daarom mag het middel in de gewone dierenspeciaalzaken verkocht worden (vergelijkbaar met een hoestdrankje uit de drogisterij en een die je door een arts voorgeschreven krijgt). Baycoc dood coccidiosse in alle stadia en hoeft maar 2 dagen gegeven te worden. 2ml/ liter drinkwater, Esb3 5 dagen 1 gr/ per liter dan 2 dagen vitamine, en nog een keer 5 dagen Esb3. Ik raad wel aan de goudvinken in ieder geval te huisvesten in een overdekte volière. Een nachthok is niet beslist noodzakelijk als er voldoende beschutting is en er plaatsen zijn waar de vogels uit de wind en tocht kunnen zitten.
Ik heb een vraag over sijzen ik heb 2 sijzen die geregeld moeilijk ademen en naar lucht happen voor de rest zijn ze in orde spelen ook wel eens met de tong wat kan dit zijn heb al een middel tegen luchtpijpmijt gebruikt maar zie nog geen resultaat graag had ik hier iets meer over geweten wat dit kan zijn?
Sijzen zijn vrijgevoelig voor luchtweg infecties. Wanneer sijzen in een onverwarmde binnen ruimte gehuisvest zijn kunnen vooral in de herfst, hoge luchtvochtigheid, infecties in het ademhalingssysteem ontstaan. In vrijwel alle gevallen zijn dit gist/ schimmel en/ of mega bacterie infecties. De laatste is geen bacterie maar een schimmel vorm. De benaming is dan ook onjuist. Deze zit voornamelijk in het spijsverteringsstelsel van de vogels. Vlak voor dat sijzen gaan slapen spelen zij veel met hun tong. Wanneer dit gedrag zich niet beperkt tot het eind van de dag maar ook overdag veel voorkomt zijn deze vogels of met een schimmel infectie besmet of met een ééncellig parasiet de zogenaamde flagelaat. Luchtweg infecties bij vogels
kunnen we o.a. voorkomen door de vogels in een omgeving te huisvesten waar voldoende luchtcirculatie is, appelazijn door het drinkwater te mengen, hiermee kunnenn we de balans van de zuurgraad, wanneer deze uit evenwicht is, in de krop en klier maag herstellen schimmel groei bij een lage PH is namelijk minimaal en door het verstrekken van voldoende vitamine A te. Dit laatstse kan door het voeren van een uitgebalanceerd eivoer. Om tot een goede diagnose te komen, is het noodzakelijk om het probleem met de sijzen gericht aan te pakken, en te laten onderzoeken door een in vogels gespecialiseerde dierenarts.
Ik heb een goudvink met een ontsteking aan zijn pootje, zo groot als een kleine knikker. Hoe kan ik dit het beste behandelen? De vogel heeft waarschijnlijk een infectie opgelopen waardoor er een zwelling is ontstaan. Ik raad u aan hier niet zelf aan te dokteren maar naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan. Deze kan dan de zwelling wegsnijden en het pootje verder behandelen.
Ik heb in een gezelschapsvoliere twee groenlingen gekweekt. Ze zijn op 11 juli uitgevlogen en zien er gezond uit. Maar nu is me verteld dat ik ze esb3 moet geven omdat ze anders de rui niet zullen overleven.
hoe zit dit?
Groenlingen staan bekend als vogels die coccidiose gevoelig zijn zeker jonge groenlingen, daarom is het belangrijk groenlingen droog en schoon te huisvesten en regelmatig een kuur met Esb 3 geven. Zeker in een gezelschaps voliere waar ook beplanting aanwezig is de kans op een coccidiose besmetting groot. De dosering is 1 g op 1 liter drink water. 5 dagen lang dan 5 dagen niet en dan weer 5 dagen. In de tijd dat je geen Esb3 geeft is het belangrijk een goed vitamine preparaat te geven. Zelf kuur ik mijn jonge groenlingen maar een keer en dat is op het moment dat ze zelfstandig zijn en ik ze bij de ouders weghaal. Ik ken kwekers, die de jonge groenlingen tot na de jeugd rui een halve gram Esb3 per liter drinkwater geven. Het is maar waar je voor kiest goed observeren van je vogels blijft belangrijk.
Onlangs is bij mij een putter overleden aan legnood. Nu heb ik een barmsijs met het identieke probleem. De vogel zit dik en ik kan het ei voelen. Wat kan ik hieraan doen? Dat een vogel die legnood heeft, dik zit is normaal de vogel voelt zich ziek.en eet en drinkt niet voor dat ze haar ei kwijt is geraakt. Als een vogel legnood heeft zet haar dan op een warme rustige plaats, meestal raakt ze dan haar ei van zelf kwijt.
Ook kun je proberen een druppel sla olie of olijf olie op de geslachts opening tedoen, dit kan helpen om het ei makkelijker kwijt te raken. Om legnood te beperken, gebruik poppen die minimaal 1 jaaar oud zijn voor de kweek. Verstrek de vogels voldoende kalk houdende producten zoals grit, sepia schelpen, gekookte ei schalen. Verstrek de vogels regelmatig een goed eivoer. Voorkom sterke temperatuur wisselingen in de voliere. Vogels die regelmatig last van legnood hebben, niet gebruiken voor de kweek, maar de vogels laten rusten en volgen jaar na een goede verzorging nogmaals proberen, hoe het dan is.
Er is al veel geschreven over preventief kuren tegen coccidiose. Toch is mij nog iets niet helemaal duidelijk. Het wordt aanbevolen jonge vinkachtigen te kuren met ESB3/30% na het uitvliegen. Hoe gaan we hier te werk, want is dat meteen na uitvliegen, dus ook de ouders meekuren, of na het verspenen. Het grootste gevaar van besmetting bestaat mijn inziens de eerste dagen na uitvliegen als de jongen, nieuwsgierig als ze zijn, aan van alles pikken. Kunt U wat preciezere richtlijnen geven hoe een dergelijke kuur toegepast moet worden. En eventueel ook die van later in het seizoen voor of na de rui?

De meningen over het kuren met E.S.B3 30 % zijn nogal verdeeld. We kennen bij vinkachtigen twee vormen van coccidiose die invloed hebben op de conditie van de vogels. De vorm die zich ophoudt in de darm, Isospora, komt het meest voor.Vooral jonge vogels zijn kwetsbaar en kunnen wanneer de besmettingsdruk te groot wordt hieraan overlijden.
Volwassen vogels onder normale omstandigheden kunnen een bepaalde "besmettings" druk van deze coccidiose weerstaan. Bij conditie vermindering, bijvoorbeeld wanneer er stress optreedt, tijdens de rui en/of bij tentoongestelde vogels kunnen ook volwassen vogels ziek worden of sterven aan een coccidiose besmetting.

Een ander vorm van coccidiose, Isospora serini , is atoxoplasmose. Deze beperkt zich niet tot de darmwand maar nestelt zich in witte bloedlichaampjes en verspreiden zich door het lichaam en nestelen zich in de lever en hersenen. Deze vorm is vooral voor jonge vogels veelal dodelijk.

Een besmetting van Atoplasmose is te voorkomen door de vogels 5 dagen in de week een halve gram ESB3 30 % te geven. Dit kan het gehele jaar of alleen in de broedtijd gegeven worden. Deze dosering verminder tevens de kans dat er ziekte optreedt door "normale" coccidiose omdat het de groei van deze onderdrukt. Onder bepaalde omstandigheden kan de besmetingsdruk te groot worden en is het raadzaam om de dosering van de E.S.B. 3 30 % te verhogen naar 1 gram per liter. Bij een besmeting met Isospora is een behandeling met Baycox 2,5 % dosering 2 ml per liter water met een behandelingsduur van twee dagen voldoende om coccidiose te genezen. In plaats van sulfa, die de besmetting alleen onderdrukt, dood baycox alle vormen van de coccidiose cyclus in het vogellichaam.

De preventieve behandeling moet worden gegeven wanneer de jongen het nest verlaten omdat ze dan zelf besmetting vanuit het vogelverblijf kunnen opnemen.

Ik heb een goudvink die zich niet zo best voelt en ik heb vastgesteld dat haar uitwerpselen wit en vloeibaar zijn. Het lijkt op een wit waterplasje. Zij kreeg reeds een kuurtje baycox maar ik zie geen verbetering. De symptomen die je beschrijft doen sterk denken aan Salmonella. Probeer eens te kuren met Baytrill 10% 8 druppels op 50ml. Helpt dit niet, ga dan naar een gespecialiseerde dierenarts en neem de mest mee.
Wie kan mij vertellen hoe en met welke middelen ik preparaten kan maken om ontlasting van vogels te onderzoeken. Welke literatuur, liefst nederlands, is er voorhanden. Ben in het bezit van een goede microscoop met div. toebehoren

Mestonderzoek is betrekkelijk eenvoudig uit te voeren. Alleen de interpretatie van het microscopisch beeld is soms lastig.

Voor onderzoek naar darm parasieten behoeft het preparaat niet gekleurd te worden. De oocysten kunnen bij een vergroting van 10x40 gemakkelijk worden waargenomen. Om bacterien zichtbaar te maken als men geen fasecontrast microscoop heeft moet het preparaat worden gekleurd. Methyleen blauw geeft een goede contrastkleuring. Een prachtig overzicht kan gevonden worden op de volgende website: http://dwp.fcroc.nl/microbiologie/microscopischonderzoek.htm Het is echter vaak moeilijk om aan de juiste chemicalien te komen om de kleuringsoplossingen te maken. Sommige kleurstoffen dienen met voorzichtigheid te worden behandeld omdat ze carcinogeen zijn. Direct huidcontact (trouwens ook geen mooi gezicht) en inademen moeten worden voorkomen.

Megabacterien zijn ook in een ongekleurd preparaat te zien, hoewel een methyleen blauw kleuring wat meer duidelijkheid geeft. Megabacterien zijn eigenlijk conidien van schimmels en zien er onder de microscoopvaak uit als banaanvormige cellen.Ook komen langgerekte "worsten" voor

Een goede indicatie met welke ziekte verwekker we te maken hebben geeft de Gram kleuring. E coli, Salmonella en Campylobacter spp zijn zogenaamde Gram negatieve bacterien en kleuren rood in het preparaat. Gram positieve bacterien Listeria, Staphylococcen blauw. Het zou te ver voeren voor deze rubriek om hier uitgebreider op in te gaan. Als u meer belangstelling heeft of wat foto voorbeelden wilt zien stuur dan even een mailtje

Ik heb woensdag een koppel Europese goudvinken gekocht. Heb de vogels eerst goed geobserveerd, opgeblazen, en ze hebben geen vergrote lever of darmlussen. De vogels zitten ook niet dik, ze zien er gewoon goed en gezond uit. Na controle donderdagmorgen nog steeds hetzelfde verhaal, de vogels waren goed levendig, vlogen goed heen en weer en waren gewoon vrolijk. Donderdagmiddag na controle zie ik de man op de grond zitten, dus bekijk het even en merk dat de man moeilijk vliegt en als hij op een stok gaat zitten zie ik dat hij de borst naar voren doet en door de poten zakt. Ditzelfde verschijnsel zie ik ook als de man op de grond gaat zitten.
Ik heb hem in de ziekenkooi gezet, maar vraag me af of dit zin heeft. Maar nu even de vraag, wie kent dit ziekteverschijnsel en weet eventueel wat je er aan kan doen. Ik heb wel al bij iemand geinformeerd, en die kende het ziektebeeld wel, maar heeft nooit een oplossing hier voor gevonden.

Voor mij is het, zonder de bewuste vogel te zien, moeilijk te beoordelen wat de vogel mankeert. De sympthonen lijken mij in eerste instantie op over vervetting. Vooral goudvink mannen kunnen hier last van hebben. Ook zien we dat door selectie vogels uit model groeien. Wanneer dit soort vogels vervetten, vertonen ze een soortgelijk gedrag als jij omschrijft. Wanneer het geen vervetting is adviseer ik je de vogel te laten onderzoeken door een dierenarts die gespecialiseerd is in vogels.
Succes met je vogel.
Waarmee kun je het beste kuren tegen de megabacterie (schimmelinfectie). Ik heb een jaar of 2 geleden van dierenarts Coutteel uit Belgie een vloeibare medidatie gekregen. Mijn putters hadden namelijk last van de megabacterie. Er schijnt momenteel een poeder te zijn (megabac geloof ik ) dat beter schijn te werken. Heeft U hier ook ervaring mee en waar is dit te verkrijgen.
Ook megabac is een geneesmiddel dat op recept Bij dr. Peter Coutteel te verkrijgen is.

Ik heb vorig jaar een koppel goudvinken gekocht. In het voorjaar net voor het broedseizoen ging de pop in conditie achteruit. Dik zitten, pompend ademhalen. Ik heb ze gekuurd voor coccidiose op advies van degene waar ik ze van had gekocht. Naderhand heb ik ze op advies van de eigenaar van de dierenwinkel behandeld tegen luchtpijpmijt. Ook deze behandeling heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Wat is jouw advies ?

Mijn advies is om snel met de vogel naar een dierenarts te gaan, en wel een die veel ervaring heeft met vogels. Mogelijk is, dat je vogel een chronische luchtzak ontsteking heeft. Maar ik kan van hier niets zien en !!!!!
Ik ben geen dierenarts slechts een enthousiast vogelliefhebber
Vaak wordt gezegt dat constant kuren met ESB3 in een hoge concentraties dunne eierschalen, problemen met de kalkhuishouding en eventueel vruchtbaarheidsproblemen kan geven. In een aantal jaargangen van ons clubblad kom ik regelmatig kwekers tegen die zelfs het hele jaar door 4 dagen per week 1 g/l aan de vogels geven. Deze kwekers laten daarbij ook nog de broed resultaten zien wat niet te weinig is BV(2000 nr6 pag231 en 2001 nr4 pag154). Kunt u mij vertellen wat dan de "hoge"concentraties zijn.

De normale dosering van ESB3 voor een normale kuur is :
5 dagen 1 gram per liter drikwater. 2 dagen helder water eventueer verrijkt
met multivitaminen. dit wordt een keer herhaald. In geval van baycox is de dosering 2 dagen 2cc per liter. In het verleden is door wijlen Proffesor de Zwart promotie gemaakt om de vogels langere tijd ESB3 te geven maar in een lagere dosering. Dit zou naar verloop van meerdere jaren een atoxoplasmose vrij vogelbestand opleveren. Tegenwoordig geven vele kwekers danook 1 gram ESB3 per twee liter water gedurende 5 dagen gevolgd door twee dagen zuiver water of water met vitamine. Dit dan vanaf het begin kweekseizoen tot na de rui. Ook wordt vaakt toegepast 1 cc Baycox per liter drinkwater een maal per week ook het gehele jaar of kweeksijzoen lang. Wel wordt geadviseerd om ook dan eens per twee drie maanden een "echte" kuur te geven zoals boven vermeld, maar dan met een ander middel dat men gewend is. Dus bij wekelijks baycox afwisselen met ESB3. Een behandeling in stressvolle periodes is behandeling ook aan te raden. Ik denk dan aan verplaatsen, tentoonstellen enz.

Het beste om coccidiose tegen te gaan is om de bodems kurkdroog en hygiënisch te houden. ESB3 en Baycox zijn coccidiose statica. Dat wil zeggen dat ze coccidioses op een aanvaardbaar niveau houden opdat de vogels goed kunnen leven en voortplanten enz.

Sinds twee jaar ben ik in het bezit van één koppel Safraanvinken. Dit jaar zijn er voor het eerst jongen, die ook grootgebracht zijn. Nu wil het geval dat mij voor de vakantie enkele (2) bijna volwassen jongen (ze waren al bijna op kleur) zijn gestorven. Dit is op zich is nog niet zo vreemd, kan namelijk gebeuren, maar tijdens de vakantie zijn de beide ouders ook gestorven en na de vakantie ook de overige 5 jongen. Dit terwijl de rest van de vogels in de voliere niets mankeert. Ik heb van alles bij elkaar, van parkietachtigen tot wildzang. Nu vraag ik u wat hier eventueel de oorzaak van zou kunnen zijn (is er een speciale ziekte welke alleen safraanvinken treft)?

Het is onmogelijk de doodsoorzaak vast te stellen via een e-mail. Het beste was geweest om met een van de dode of liever nog zieke vogel naar een dierenarts (vogelspecialist) te gaan, zodat deze aan de hand hiervan,
kan proberen de oorzaak vast te stellen. Mogelijk dat dan nog wat gespaard had kunnen worden.

Het komt vaker voor dat een bepaalde soort gevoeliger is voor een of ander virus of bacterie.

Het is voor mij helaas onmogelijk deze vraag te beantwoorden.

Het spijt me

Graag zou ik van jullie weten of er geen algemeen ontwormingsmiddel bestaat tegen verschillende soorten wormen en dit vooral voor botvinken en wildzang Er bestaan verschillende middelen om vogels te ontwormen. soorten wormen.
Het beste kunt U contact opnemen met een gespecialiseerde dierenarts omdat de verschillende ontwormingsmiddelen niet door alle vogels even goed worden verdragen en werkzaam zijn voor alle soorten. . Ik weet dat op sommige vogelbeurzen Panacur wordt verkocht voor het ontwormen van parkieten.Het zou dan gaan om spoelwormen. Ik zou dit niet zonder meer gebruiken voor vinken zonder te weten met welke wormen de vogel(s) is besmet. Overigens wil ik opmerken dat er over het algemeen niet vaak wormbesmettingen voorkomen bij Europese cultuurvogels. Wel schijnt dit vaker voor te komen bij de vogels in de vrije wildbaan.
In onze gemengde, gedeeltelijk overdekte buitenvoliere zit o.a. een sijsman. Alle vogels doen het perfect, behalve de sijs. Drie vrouwtjes zijn al overleden en de man doet het dus ook niet goed. Hij vliegt erg slecht, heeft problemen met z\'n evenwicht en valt op de grond regelmatig naar voren. Waar kan het aan liggen? is een van de planten giftig voor sijzen? In de voliere zijn coniferen, klimops, vaste geraniums, een magnolia en een nog twee struikjes waar ik de naam niet van weet. Als voer is er kanarievoer, tropisch zaad, eivoer, graszaad, negerzaad, universeelvoer, clausvoer, fluitekruidzaad, grit, buffalo\'s, meelwormen, miereneitjes, zuring, herderstasje. Als extraatje mengen we spirulina door het eivoer of universeelvoer.
Hebben jullie enig idee waarom de sijsjes het niet doen bij ons? Wat kunnen we doen om meneer Sijs zich beter te laten voelen?

De voeding beplanting enz lijkt mij goed. De ziekte verschijnselen die jij noemt lijken op een hersenaandoening. Het ongecontroleerd bewegen enz.. Dit fenomeen komt voor bij een vergevorderde vorm van atoxoplasmose, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Als het atoxoplasmose is kan je hele bestand hier door besmet worden. Let dus op! Een pasklare oplossing heb ik helaas niet voor je. Ik ben geen dierenarts, en een diagnose stellen via de computer of telefoon lukt zelden. Het beste is de vogel te laten onderzoeken door een in vogels gespecialiseerde dierenarts. Ik hoop voor je dat het meevalt en wens je veel succes met de vogelliefhebberij.

Ik heb een barmsijs die op 3 uur tijd ineens dikke uitpuilende ogen heeft. Zijn kopje is tevens veel breder dan normaal geworden. Ik heb dit een keer eerder gehad bij een jonge pas uitgevlogen barmsijs die het niet overleeft heeft. Nu gaat het om een volwassen barmsijs. Is hier wat aan te doen ? en hoe kan ik dit voorkomen ? De ontstoken ogen van de barmsijzen kunnen door verschillende ziektes worden veroorzaakt. Sporadisch zien we bij vinkachtigen de zogenaamde uilenkopziekte. Dit is een virus infectie die vooral optreedt bij jongevogels. Deze is niet te genezen. De symptomen die jij beschrijft kunnen hier op duiden. Vaker is een bacterie, dit kan een coli zijn. De oorzaak van onsteking van de ogen. Schone zitstoken zijn bij vinkachtigen dan ook van groot belang. Vogels vegen veelvuldig met hun snavel en zijkant van de kop langs de stok. Bij minder schone stoken kan een ooginfectie makkelijk optreden. Wil je zekerheid dan zul je de zieke vogel moeten laten onderzoeken door een dierenarts.
Er zijn oogdruppels in de handel voor het schoonmaken en desinfecteren van de ogen. Ook hebben kwekers veel baat gevonden bij het schoonmaken met contactlensvloeistof.
Ik heb sinds enige tijd een koppel putters waarvan er al enkelen zijn doodgegaan en allemaal met de zelfde verschijnselen. Het begint met wat dikzitten vervolgens meer slapen waarna ze sterk vermageren met als gevolg de dood. Ik heb het volgende gehandeld, apart en warm gezet ESB3 in het drinkwater gegeven. De putters krijgen de volgende verzorging ze zitten droog en de hokken hou ik goed schoon. Daarnaast krijgen ze een goed afwisselend zaadmengsel met orlux eivoer.Ook geef ik ze onkruidzaden en af en toe wat groenvoer. Een paar keer per jaar kuur ik ze met ESB3. De laatste putter werd ziek (en is inmiddels ook dood) 2 dagen nadat ik de laatste ESB3 kuur had afgerond en aansluitend de vitamine kuur. Tevens geef ik ze een paar maal per week appelazijn door het water. Hebben jullie enig idee wat het is en komen deze verschijnselen vaker voor? Het vaststellen van een ziekte bij vogels is geen eenvoudig zaak, en is dan ook iets voor een goede gespecialiseerde vogels dierenarts.
Uit de gegevens die u verstrekt denk ik dat de vogels zijn dood gegaan aan megabacterie, maar zekerheid kan alleen een mestonderzoek geven. Appelazijn gebruik ik zelf al vele jaren ik geef mijn vogels 2 dagen achter elkaar 15 ml appelazijn op 1 liter water. Appelazijn onderdrukt de groei van mega bacterien, maar als de vogels werkelijk besmet zijn moet een goed geneesmiddel hier tegen gebruikt worden dat alleen bij de dierenarts verkrijgbaar is. Ik raad U dan ook aan mest van de vogels op te vangen op een stukje aluminium folie en hiermee naar een dierarts gaan voor onderzoek, zodat vastgesteld kan worden waaraan de putters dood gaan.
Waarom gaan er eigenlijk veel jonge putters dood als ze net kunnen eten moet je ze dan kuren of is het iets anders? Ik weet het niet hopelijk jullie WEL Waar het door komt dat je grote sterfte heb onder je jonge putters is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ik kan wel zeggen dat het niet bij iedereen voorkomt dat al zijn jonge putters sterven. Mogelijke oorzaken kunnen zijn een ziekte. Er zijn kwekers die als de jongen uitvliegen Esb 3 verstrekken 1 gr. op een liter drink water gedurende 5 dagen, maar dit helpt alleen als er een besmeting met cocidiosse is. Als het probleem zich blijft voordoen is het raadzaam mest of eventueel een dood jong mee te nemen naar een goede dierenarts voor onderzoek om zo de doodsoorzaak te kunnen achterhalen. De oude vogels stoppen te vroeg met het voeren van hun jongen omdat ze aan een nieuw nest beginnen, het duurt best lang eer jonge putter goed zelfstanding zijn. De jongen kunnen de harde zaden niet goed eten, zorg daarom dat er pirella, negerzaad en fijn gras zaad in de mengeling zit die je de putters voert. Zorg dat er voldoende eivoer is meng door het eivoer wat gekiemde zaden. Jongen kunnen deze zaden dan makelijker opnemen.
Af en toe heb ik wel eens een goudvink die na hun geboorte niets mankeerde maarna verloop van een aantal maanden problemen kregen met hun poot. Eerst zie je dat met een teen, vervolgens worden dat er twee. Het lijkt net of zij verlamd zijn. na verloop van tijd kunnen zij
deze poot niet meer goed gebruiken en je ziet dat zij moeilijkheden hebben met zitten. Op het laatst is hun poot helemaal misvormd. Is dit het gevolg van mijt, hoewel dit niet erg duidelijk zichtbaar is, of heeft dit toch met erfelijkheid te maken.
Zo op een afstand is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Zoals je het beschrijft lijkt het op een gebrekziekte. De vogels komen dan belaalde voedingstoffen te kort. Zorg dat ze het gehele jaar door niets tekort komen, ook op het gebied van vitaminen. Als het erfelijk is dan zou het de jongen van een koppel moeten betreffen. Komen deze vogels inderdaad altijd uit dezelfde koppels?
Er zijn een aantal sporophila's van dezelfde soort van mij overleden, vermoedelijk aan jicht. De vogels hadden plotseling rode poten en wilden niet helemaal meer fluiten.Iik gebruik de zaden rode en witte milet gemengd met witzaad, Japanse milet en onkruidzaad. De andere soorten sporophila\'s hebben geen last van. Ik heb momenteel nog 1 sporophila waarvan 1 onderpoot by het gewricht al vanaf mei vorig jaar rood is en dik. Hij fluit sindsdien ook niet meer en trekt steeds aan dat poot. Ik ben nu toch wel radeloos en geef ze ook geen extra eiwit.
Ik weet het niet meer en ben benieuwd wat het antwoord van uw kant zal zijn.

Jicht bij vogels is niet altijd eenvoudig vast te stellen. De door jouw opgeven symptonen doen wel vermoeden dat het hier om jicht gaat. Het onstaan van jicht bij vogels kan onder andere door het verstreken van een voeding met te veel eiwit, een te kort aan drinkwater, een genetische afwijking (erfelijke factoren), oudedom van de vogel of een tumor op een nier. Of het jicht betreft kan alleen door een dierenarts worden vastgesteld. Wil je zekerheid dan zul je de vogel moeten laten bekijken door een dierenarts. In de meeste gevallen is de vogel echter ten dode opgeschreven omdat jicht bij vogels moeilijk te genezen is.

Het gebruik van een bepaald drinkflesj met een nippel kan er toe leiden dat de vogels heel veel moeite hebben om te drinken. Ze hebben dan een continu vocht te kort. Dit kan ook jicht veroorzaken

Een van mijn putters slaapt de hele dag, wat kan hiervan de oorzaak zijn? Een vogel hoort niet de hele dag te slapen. De oorzaak is heel waarschijnlijk een ziekte. Als u zelf geen idee heeft wat de vogel mankeert, is het het beste om een in vogels gespecialiseerde dierenarts te raadplegen. Bij voorbeeld Hedwig vd Horst in Veldhoven.
Wat kan men doen bij een levervlek bij putters. Kunt u me een goede samenstelling van eivoer voor putters geven De reden van de grote lever bij je putters is niet zo makkelijk te verklaren, er kunnen div . oorzaken zijn ziekte zoals salmonella en atoxoplasmose kunnen een oorzaak zijn. Ook te eiwit rijke in deze tijd van het jaar kan een oorzaak zijn. Een goede dierenarts zal de oorzaak kunnen vast stellen en de juiste medicatie voorschrijven. Een natuurlijk middel wat wel werkt tegen grote lever is Marieën distel zaad. Als de vogels deze niet kunnen kraken, kun je ze in een koffiemolen fijn maken en in een bakje aan de vogels verstrekken. Een zelf gemaakt eivoer voor putters maar ook voor ander Europese vogels kan bestaan uit 3 beschuiten een hard gekookt ei en een premix zoals aves opfok of breedmax. Maar elke kweker maakt zijn eivoer op zijn eigen mnnier. Het belangrijkste is dat de vogels het aan geboden eivoer goed opnemen en aan het jongen willen voeren. Als ze jongen hebben is het belangrijk wat diepvries pinky's of buffalo wormen onder het eivoer te mengen. Ook kun je wat kiemzaad onder het eivoer mengen maar ook daar over zijn de meningen verdeeld.
Een maand geleden had ik bij een 1 jaarse goudvinkman geen goed gevoel, ik heb hem toen 5dagen gekuurd met ESB3 waarna hij beter was, daarna nog een kuur met ornicure. Maar kort daarop werdt hij weer slechter en begint met zijn kop te draaien en nu begint hij ook rontjes te draaien het eten bestaat uit een geselekteerd zaadmengeling voor goudvinken en een peen en witlof maar van die laatste twee eet hij niet veel, zijn uitwerpselen zijn wit groen,ik had gedacht dat hij alang dood zou zijn gegaan,daar inplaats van begint hij te fluiten Het is altijd moeilijk via mail. Ook nu zou ik zeggen ga naar een gespecialiseerde dierenarts. Het draaien hoort zich niet goed aan, het zou kunnen dat het een vorm van coccidiose (atoxoplasmose)is die op de hersenen is geslagen. Ik ben bang dat je de vogel moet afschrijven. Een genezing ken ik niet, maar misschien weet een dierenarts raad.
Mijn vraag is: Wanneer een vogel besmet is met atoxoplasmose, is genezing vaak uitgesloten, maar wat is nu de oorzaak dat een vogel daar mee besmet raakt? Atoxoplasmose is een parasitaire ziekte, die veroorzaakt wordt doo Isospora serini. De levenscyclus van deze parasiet is vrij gecompliceerd. Ik heb in het clubblad van augustus 2004 hieraan een artikel gewijd. Vogels, die besmet zijn scheiden oocyten uiten. Dit kan je vergelijken met eitjes. Deze eitje kunnen bij vochtige warme condities zich vermenigvuldigen in de mest. Vogels die deze mest opnemen worden weer besmet. Het grote verschil tussen atoxoplasmose en coccidiose is dat de parasieten van Isospora serini zich in de vitale orgnen van de vogel kunnen nestelen, zoals de lever. Deze vogel is dan altijd ten dode opgeschreven. Een remdie is er niet. Men kan alleen proberen door hygienen de infectiedruk te beperken. ook kan preventief worden gekuurd met EsB3 of Baycox.
Ik heb een aantal barmsijzen,die 's nachts een soort piepgeluid maken, is dit normaal? Zelf denk ik,dat dit komt,omdat de nachten niet zo donker zijn meer als vroeger.Wat denk u? Ik weet niet over welke soort barmsijzen je praat, de geluiden die je hoort kunnen te maken hebben met de trek van deze soort barmsijzen die je in je bezit hebt. Ook kan het zijn dat de vogels gestoord worden in hun slaap, door zaken van buiten af .uilen of muizen op de kooi.
Ik geloof niet dat het te maken heeft dat de nachten niet meer echt donker zijn.
Op de kop van mijn goudvink man zit een bult/gezwel. Deze is niet groot maar wel zichtbaar. Bovenop is deze nog bedekt met veren, maar boven zijn snavel is het iets kaal. De vogel oogt verder zo gezond als een vis, hij is levendig, fluit veel, eet en drinkt goed. Hij lijkt er totaal geen last van te hebben. Wat kan dit zijn en wat moet ik er eventueel aan doen? Of moet ik wachten tot hij er eventueel last van gaat krijgen? Het is van een afstand moeilijk te bepalen wat dit is een infectie, een wildgroei ? Ga ermee naar een gespecialiseerde dierenarts, waarschijnlijk zal de bult steeds dikker en dikker worden. Ik zou niet wachte tot de vogel er last van krijgt. Dat zou weleens te laat kunnen zijn.
Is atoxoplasmose helemaal uit te bannen? Als je vogels besmet zijn en er al enkele gestorven zijn, wat is goede raad, behandelen met ESB30% of je bestand op te ruimen en opnieuw beginnen? Het is belangrijk om eerst vast te stellen of het werkelijk om atoxoplasmose gaat. Als het inderdaad de parasiet Isospora serini is dan is een goede kweek met deze vogels vrijwel uitgesloten. Dan rest om de zaak op te ruimen en met vogels van goede kwekers opnieuw te beginnen. Ik raad je aan om eerst door een gespecialiseerde diernarts vast te laten stellen dat het inderdaad deze ziekte is voordat je rigoreuze maatregelen neemt.
Ik heb zaterdag in barneveld een koppel noorse goudvinken gekocht, erg mooi maar nu zit de man erg naar lucht te happen ,verder oogt hij normaal en gezond ,ik hoop dat iemand weet wat dit is, en wat ik hier aan kan doen Wat je beschrijft lijkt heel erg op een luchtweg infectie. Dit behandel je met Ornicure.
Met een goudvink heb ik problemen met ademhaling, hij hapt altijd naar adem.hij zit altijd in een binnen voliere winter en zomer. Dit verschijnsel komt vaak voor bij goudvinken, die binnen zitten. Het heeft te maken met ventilatie. Een luchtweg infectie is te behandelen met Ornicure. Verkrijgbaar bij een dioerenarts
Kunt U mij vertellen wat coxycycline is en waar het voor gebruikt wordt. Het is geel poeder wat met water vermengd wordt. Op de bijsluiter staat 1 thee lepel op 1 liter water.

Maar waar het voor is weet ik niet. hopenlijk kunt U mij helpen met deze vraag
Ik weet niet goed wat ik met jouw vraag aan moet. Je hebt een medicijn gekocht en je weet niet waarvoor het is? coxycycline is een antibioticum, dat behoort tot de groep van de tertracyclinen. In de humane geneeskunst wrdt het gebruikt voor een aantal aandoeniningen zoals luchtweg infecties, maar ook geslachtsziekten en acne. Mijn dringende advies. Niet experimenteren met geneesmiddelen, maar een dokter inschakelen. Een reisje naar bv Veldhoven naar de kliniek van Hedwig vd Horst is veel effctiever om vogels er weer bovenop te helpen dan zelf met allerlei middeltjes aan de slag gaan.
Goudvink pop zit regelmatig met ritmisch bewegende open bek te ademen. Reutelen hoorbaar. Maakt snakkende geluiden. In eerste instantie behandeld tegen luchtpijpmijt. Leek aanvankelijk verbetering op te treden maar toch weer terugval. Uitstrijkje van de snavelholte onder microscoop bekeken of er sprake was van het geel(en hiertegen behandeld met middel uit de duivensport). Heb te weinig ervaring om goed te determineren van wat ik onder de microscoop zie. Aanvankelijk verbetering maar na een paar dagen toch weer terugval. Heb
nog aan gaapwormen gedacht maar vind dit niet waarschijnlijk. Kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er sprake is van een min of meer
chronische aandoening van de luchtwegen. Met koud en nat weer erger bij droog weer beter. De pop eet goed en maakt zelfs een nest. Ze heeft dit ongeveer een maand of vier. Wie herkend deze symptomen? Wat zou een remedie kunnen zijn? In vogels gespecialiseerde dierenartsen ben ik hier in de buurt nog tegengekomen niet tegen gekomen.
Afgaande op wat je beschrijft lijkt het mij dat de pop een luchtweginfectie heeft. Dit valt het het best te behandelen met Ornicure. Helaas is de kans op succes als ze het al 4 maanden heeft een stuk kleiner.
Ik heb een hobby volliëre met wildzang. Ik heb een witte pop van de groenling erin zitten vandaag viel mij op dat ze een dikke kop kreeg ik heb de pop meteen apart gezet ik zelf denk dat het de uilekop ziekte is omdat de ogen en kop dik zijn en de ogen lijken wel vol met bloed te zitten (ontsteking). Ze gaat ziender oog achter uit.mijn vraag is dan ook: is er nog wat aan te doen en is het besmettelijk voor mijn andere
vogels ??? graag wat meer uitleg over deze ziekte.
Wat de oorzaak is van de uilen kop ziekte is dikwijls de vraag. Er wordt van uit gegaan dat het virus is dat deze ziekte veroorzaakt. Ook wrdt er gezegd dat deze ziekte over gebracht kan worden door muggen. Meestal zien we deze ziekte bij jonge vogels. Bij jonge goudvinken komt deze ziekte wel eens voor. Waarom de ene vogel het wel krijgt en de anderen niet is niet bekend. Het is verstandig dat je de besmette vogel apart hebt gezet, helaas zal deze vogel niet meer te redden zijn. De andere vogels hoeven niet besmet te zijn maar het is wel verstandig de komende dagen de vogels goed te observeren en als de ziekte ook bij andere vogels optreedt is het verstandig snel een goede dierenarts te raadplegen.
Ik heb enkele noorse barmsijzen met kalkpoten, wat kan ik hieraan doen en hoe voorkom ik dit. Bij 2 stuks zit de ring vast om de poot door de verdikking, als deze poot niet dunner wordt zal ik de ring moeten verwijderen, hoe moet ik dit het beste doen??


Uit jouw beschrijving is me nog niet geheel helder of we hier inderdaad met kalkpoten te maken hebben. Bij kalkpoten is er een witte uitslag te zien en er kunnen inderdaad verdikkingen optreden. Dat deze zo groot zijn dat de ring vast komt te zitten, heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Als er bloedingen optreden, dan zijn het zeker geen kalkpoten, maar hebben we te maken met uitwendige pokken. Hier is niets tegen te doen. Zijn het inderdaad kalkpoten dan moet de vogel dagelijkse uitgevangen worden om de verdikkingen in te wrijven met olie. Al masserend kan de getracht worden de zwelling te verminderen. Ook verdient het aanbeveling om een druppeltje anti luchtpijp mijt van Bogena in de nek te doen. Hierdoor zullen de parasieten afsterven. Het verwijderen van de ring is geen optie. Hierdoor wordt de vogel illegaal en dat kan een grote boete opleveren.
De ontlasting van één van mijn groenvinken is volgens mij niet in orde. Het witte deel (urine) ziet er oké uit. In het andere deel zijn de zaaddelen nog duidelijk te onderscheiden. Het is alsof het zaad niet is verteerd. De vogel eet ook veel in vergelijking met de andere vogels. Klinkt dit jullie bekend in de oren? Wat zou de oorzaak kunnen zijn en hoe kan ik best handelen. Ik heb de vogel al apart en verwarmd zitten. Het is onmogelijk om op afstand een juiste diagnose te stellen. Wat jij beschrijft kan meerdere oorzaken hebben. Te denken valt aan cocidiose, wat het beste behandeld kan worden met Baycox, maar er kan ook een schimmel infectie in de darmen zijn. Dit wordt in de volksmond "megabacterien" genoemd. Goede resultaten worden bereikt door "Fungizone" een suspensie met als werkzame stof Amfotericine (100mg/ml), dat gedurende 14 dagen in een concentratie van 0.5 ml/liter wordt toegediend. Het beste is echter naar een gespecialiseerde dierenarts te gaa
Ik heb een botvink die goed geruid heeft, maar de slagpennen zijn allemaal halverwege afgebroken.


Wanneer slagpennen afbreken dan is dit een gevolg van een te kort in de voeding. Je ziet dit ook nog wel eens bij zwarte kraaien in de bebouwde kom. Ook komt het voor dat de slagpennen wit kleuren door een gebrekverschijnsel. Het zou ook kunnen dat door een afwijking in de genen ( mutant) de slagpennen zwak zijn. Bij kruisbekken zie wel eens dat zij hun eigen slagpennen door bijten. Dit is veelal een uiting van stress.
Hallo, mijn vraag is: Ik ben een pas beginnende kweker wat betreft Europese cultuurvogels, en heb twee major putters gekocht. Op het eerste oog, zou je zeggen dat de vogels bij aankoop gezond uitzagen. Bij thuiskomst, heb ik ze in een broedkooi van 60cm breed*40cm diep* 50cm hoog geplaatst. Dat was wel aan de avond. De volgende dag zat 1 vogel op de bodem met opgezette veren, kan het zijn dat er stress in het spel is? Vogel te laat in nieuwe kooi gezet? Of, dat de vogel uit een grote volière komt. Wat kun je in zo n situatie het beste doen? Als de vogel als een dotje op de grond zit.

Als je vogels koopt en je zet ze in je eigen kooi is het verstandig om water en voer ook op de bodem van de kooi te zetten, als jij voer en drinkwater op een andere manier aanbied dan de vorige eigenaar is de kans groot dat ze het niet kunnen vinden. Stress kan ook een oorzaak zijn zeker als je lang met de vogels onderweg bent geweest. Als je vogels moet vervoeren zet ze dan klein en donker dan blijven ze meestal vrij rustig. Als de vogel echt zo dik zit is hij meestal niet meer te redden, de vogel goed warm zetten wil nog wel eens helpen en dan de vogel eivoer en fijne zaden geven in de hoop dat hij weer gaat eten. Heb je gekeken of de vogels die je gekocht heb opgezette darmen of een vergrote lever hadden , dit doe je door op de onderbuik de veertje weg te blazen een gezonde vogel heeft ongeveer de kleur van je handpalm zonder dat daar darmen zich in af tekenen.
Mijn geelgors pop heeft volgens mij kalkpoten Het ziet er uit alsof er nat wit brood is opgedroogd op de poten kan ik hier iets tegen doen ? en is het besmettelijk voor mijn andere Europese vogels ?


Het is de schurftmijt, die onder de huid woekert. Goed insmeren met kalkpotenzalf van beaphar. Meerdere keren herhalen. Het kan wel besmettelijk zijn, maar niet acuut.
Is het nodig om mijn putters voor de winter nog preventief te kuren met esb3.


Ik ben geen voorstander van het preventief kuren van vogels om de simpele reden je neemt toch zelf ook geen paracetamol als je denkt dat je in de komende periode hoofdpijn krijgt. Waarom de vogels als ze goed gezond zijn wel een keur Esb3 geven? Als je vogels geen symptomen laten zien van cocidiose zou ik persoonlijk ze niet kuren, je maakt er enkel medicijn verslaafden van. Zelf kuur ik mijn vogels al jaren niet meer alleen een zieke vogel wil ik wel behandelen. Ik heb zeker niet meer dode vogels dan in de tijd dat ik wel kuurde.maar de vogels zijn een stuk sterker geworden door de weerstand die ze op gebouwd hebben.
Momenteel ben ik in het bezit van een 7 tal jonge major putters. De jongen putters zijn niet gekuurd op het moment dat ze zijn uitgekomen of in de periode van uitvliegen. Ik zag dat een aantal vogels dik zaten en heb deze uitgevangen en bemerkte dat ze een gezwollen buik hadden met rode bloed vaten (cossidiose? ). Ik heb deze vogels 5 dagen ESB3 gegeven , een aantal dagen water + appelcider dan nog eens 2 dagen baycox. De gezwollen buiken zijn bij sommige minder geworden.
Mijn vraag is:
1) vogels die coccidiose hebben gehad zijn deze automatisch zwakker?
2) het kuren van deze vogels is dit goed gebeurd?
3) moet ik volgende keer de vogels al eerder kuren?


Wat betreft kuren tegen cocidiose bij putters het volgende. In het verleden werd door veel kwekers van Europese vogels die gevoelig zijn voor cocidiose zoals de groenling, putter en kneu preventief gekuurd met E.S.B. 3 30 %. Vaak werd gekuurd van af de nestbouw tot dat de jongen doorgeruid waren. Door betere huisvesting, droog en schoon, en betere voeding. De zaadmengsels en het opfokvoer is van veel betere kwaliteit dan enkele decennia geleden en hierdoor is de conditie van zowel de oude en de jonge vogels beter en zijn zij minder gevoelig voor een infectie van cocidiose. Het is dan ook niet gewenst en noodzakelijk om een lange periode E.S.B. 3 30 % te verstreken. Wel blijkt het voor bovengenoemde vogels zinvol om bij het zelfstandig worden van de jongen een bay cox kuur te geven. Deze kan tot aan de jeugdrui nog één of twee keer worden herhaald, dit is afhankelijk van het weer, al of niet droog. En de conditie van de jongen. In tegenstelling met E.S.B. 3, deze onderdrukt een cocidiose infectie, zorgt Bay cox ervoor dat binnen twaalfuur alle in de vogel aanwezige cociden gedood worden. Het is dus zinvol om de putters nog één keer met Bay cox te kuren. Wanneer zij herstellen en weer goed in conditie zijn kunnen het goede kweekvogels worden .
Hoe kan ik zelf vogelmest onderzoeken op oöcysten van coccidiose? Ik beschik over een goede microscoop (Zeiss), doch ik weet niet bij welke vergroting ik moet gaan kijken en ofdat ik het vogelmest al dan niet moet gaan kleuren/verdunnen alvorens het te bestuderen. Is er ergens een website waar duidelijke foto\'s van deze oöcysten staan zodat ik weet naar wat ik moet zoeken? Ik ben kweker van sijzen en goudvinken en zou graag regelmatig zelf ontlastingsonderzoek doen om zo: 1°snel te kunnen ingrijpen bij uitbraak van de ziekte en 2° vermijden dat ik kuur als het niet nodig is (als er geen oöcysten in de mest zitten).De oocisten kunnen goed waargenomen worden bij een vergroting van 400. De microscoop moet wel een fasecontrast microscoop zijn. Als je een gewone microscoop hebt is het beter om het preparaat te kleuren bv met methyleen blauw. In onderstaande foto zie je een gekleurd preparaat. Zo zul je het echter nooit in een mestpreparaat zien omdat hier deeltjes uit de mest het beeld verstoren. Het is beter om een aantal keren mee te kijken met iemand, die hier al ervaring mee heeft. Bij een vergroting van 400 kunnen ook bacterien, megabacterien (schimmel) en gisten worden waargenomen.
Wellicht behoort deze vraag niet op deze site, mijn vraag is zijn Rode kardinalen ook gevoelig voor cocsidiosis zoals goudvinken putters e.d. Volgens mij zijn Kardinalen deze niet cocidiosis gevoelig . Ik kweek ze al een paar jaar zonder te kuren.
Ik heb inmiddels drie vogels met ademhalingsproblemen. Ze happen naar lucht en soms is er een krassend geluid. Ik gaf de vogels anti luchtpijp mijt behandeling, maar dat helpt niet. Wat kan dit zijn en hoe moet ik de vogels behandelen. Weet U raad?

Het is een luchtweginfectie en geen luchtpijpmijt. 10 dagen een flinke mespunt ornicure op een tt-flesje. Als je er vroeg bij bent heb je kans. Zorg preventief altijd voor veel frisse lucht.
Ik heb Waarschijnlijk Luis in mijn hok. Ze zitten tussen de kieren en naden. Het is gekomen door dat ik dit jaar 5 keer in het ziekenhuis heb gelegen en het hok niet is schoon gemaakt zoals het hoort. De vogels pikken de gehele dag in de veren. Ook gaan de jongen zonder dat ze ziek zijn dood. Hoe krijg ik mijn hok weer Schoon Luizen zijn goed te bestrijden, maar het is een kwestie van lange adem. Ik zou beginnen om alle kieren en naden van de hokken met een plamuur of kit zo vee mogelijk dicht te smeren. Wel eerst de vogels verwijderen. Daarna moeten de hokken goed worden ontsmet. ER kunnen een aantal middelen worden gebruikt.Birdspray (Bogena) . Spuit dit op alle plaatsen waar de luizen zich ophouden. Voordat het donker wordt in de buurt van de slaapplaatsen nogmaals spuiten. Als het een hardnekkige infectie is, gebruik dan een vapona casette. Dit houdt wel een zeker risico in. De concentratie mag niet te hoog worden. Niet gebruiken in ruimtes die geheel zijn afgesloten. Indien de luis zich op de vogel bevindt kunnen zij ook met Birdspray worden behandeld. Uitkijken voor snavel en ogen.
Kan U mij vertellen of de Valse Rui ook bestaat? En wat kan ik er aan doen.


Bij vogels kennen we verschillende vormen van rui. De meeste standvogels in Europa ruien één keer per jaar. Zij ruien na het broedseizoen en ruien alle veren inclusief de slagpennen. Jonge vogels ruien, het eerste jaar, de slagpennen niet. Roofvogels ruien niet zoals de meeste zaad en insectenetende in één keer. Zij ruien de slag pennen zeer geleidelijk, dit doen zij om hun volledig vliegvermogen te behouden. De broedende vrouwelijke roofvogels ruien wel veel slagpennen. Zij worden namelijk gevoerd door hun man. Enkele soorten kennen een zogenaamd broedkleed en ruien vlak voor het broedseizoen een deel van hun veren. Dit zijn veelal trekvogels en zij ruien dan in hun overwinterings gebied. De meeste vogels gaan ruien bij het korte worden van de dagen. Wanneer vogels gehuisvest zijn in een ruimte waar doormiddel van kunstlicht de dagen verlengd worden zal de vogel na langere tijd in de valse rui "vallen". De conditie verminderd en een kanarie man zal niet meer zingen. Het is dus van belang dat ook bij binnenshuis gehuisveste vogels de dag lengte wordt verlengd en verminderd. Hierdoor houden we de vogels in de juiste conditie. Verder kennen we nog schrikrui. Tijdens stress kan een vogel plotseling alle slagpennen verliezen. In bepaalde gevallen, zoals een tumor aan de hypofyse kan en vogel blijvend ruien.
Ik had 2 groenlingen, ze waren eerst heel gezond maar na verloop van tijd ging het mannetje steeds op de grond zitten op het laats kon hij zelfs niet meer vliegen. Zat wel zaad te eten, maar heb hem apart gezet en na verloop van een aantal dagen lag hij dood. Zijn borstbeen leek wel een scheermes. 2 weken later bij het popje hetzelfde euvel. De rest van de vogels in de volière hadden er geen last van tot op heden.Wat zou het geweest kunnen zijn?

.

Wat u beschrijft is mogelijk coccidiose, maar alleen een dierenarts kan hier uitsluitsel over geven. Coccidiose is goed te behandelen met ESB3 of Baycox

Ik ben al een paar jaar bezig met het kweken van kleine goudvinken en dat gaat aardig goed. Maar dit jaar had ik een nest met vijf jonge goudvinken van ongeveer een week oud, waarvan er elke dag één van dood ging. Nou viel mij op dat de ontlasting van de jonge vogels dun was en het nest vies was. Mijn vraag is wat hier aan te doen.


De jongen zijn waarschijnlijk ziek. Wat je beschrijft (natte nesten) lijkt op een infectie met E. coli Ga met mest en een dood of bijna dood jong naar een gespecialiseerde dierenarts.

Hallo ik zit met een probleem. Ik heb van de week jong goudvinken apart in een volière geplaatst, maar er zit één bij die draait zijn kop helemaal rond hij ziet er wel gezond uit, maar kan zijn evenwicht niet houden. Hij eet en drinkt zou het kunnen dat ik die ergens geraakt heb met die te vangen of is dit een symptoom van coccidiose.Wat jij beschrijft ziet er niet goed uit. Het kan atoxoplasmose zijn. Deze parasiet kan via de bloedbaan in vitale organen terecht komen. Zo ook in de hersenen van de vogel. Dit kan de symtomen verklaren die jij beschrijft. Ik vrees dat de vogel als afgeschreven moet worden beschouwd
Ik heb een stel Europese goudvinken en ze legt alleen maar windeieren. Ze legde de eerste eieren op de grond, steeds op de zelfde plaats heb toen de tweede ronde het nest kastje verplaatst daar waar ze de eieren steeds legde. Nu legt ze het eerste ei wel in het nest kastje maar dit is weer een windei. Ze hebben genoeg grit en ik heb sinds kort sepia in de kooi gehangen. Wat kan hier aan de hand zijn?

Sommige poppen kunnen een afwijking hebben. Ondanks dat er grit en sepia voorradig is waar zij het kalk uithalen om de schaal te vormen. Als dit zo blijft vrees ik dat je met zo'n pop te maken hebt. Hier is waarschijnlijk niets aan te doen.
Ik heb staartmezen, groenlingen en goudvinken. Moeten deze vogels ook geënt worden tegen vogelpokken. okken bij vogels zijn zeer soortgebonden. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld kanarie pokken niet, of in veel mindere mate overdraagbaar zijn bij een goudvink en ook geen of weinig schade kunnen veroorzaken. Kanaries en huismussen zijn erg vatbaar voor pokken. Inheemse vinken veel minder. Je kunt je vogels altijd preventief laten enten de noodzaak hiervoor bij, de door jouw genoemde soorten, is mijn inziens niet zo groot.
Een vriend van mij heeft na het uitkomen van de tweede ronde goudvinken de jongen van de eerste ronde verplaatst naar een andere vlucht. De jongen 20 stuks eten goed eivoer kiemvoer en zaad nu begint de ontlasting dunner te worden en de conditie van een aantal jongen gaat achteruit wat kun je het beste hiertegen doen Het is voor mij onmogelijk om op afstand te zien wat er aan de hand is. Raadzaam is de jongen als ze uitvliegen een ESB3 kuur te geven. Als dat nog niet is gebeurd, snel geven. Anders naar een gespecialiseerde dierenarts gaan bv Couteel, Aarts of vd Horst
Ik heb enkele botvinken die "niezen" (kort na elkaar tse, tse, tse ...). Ik heb ze reeds behandeld met ivermectine (tegen luchtpijpmijt) maar het probleem lijkt niet opgelost. De vogels zijn nochtans binnen gehuisvest in boxen. Zou het kunnen dat ze een longontsteking hebben en hoe kan ik ze het best behandelen?


Het is altijd moeilijk een pas klaar antwoord te geven over vragen met de betrekking tot ziektes, wij zijn geen gespecialiseerde dierenartsen maar vogel liefhebbers . De oorzaak van Uw probleem kunnen zijn : De huisvesting niet goed geen of onvoldoende ventilatie. tocht.in de binnen volière een schimmel infectie of toch een luchtweg infectie. De enige raad die ik U kan geven ga met een vogel naar een gespecialiseerde vogels dieren arts en laat hem of haar de diagnose stellen, en ga zeker niet zelf aan de slag met antibiotica of andere middelen zonder dat je weet wat er aan de hand is.
De vraag luidt: ik heb last van slagregen in mijn overdekte voliere, door deze slagregen wordt ongeveer eenderde van het vloeroppervlakte nat, geeft dit problemen bij Goudvinken als ik geen ESB 3 geef, het nachthok is overigens ook kurkdroog.

Vochtige bodems van een druk bezette volière kunnen een kweekplaats zijn voor de oöcysten van de occidiose veroorzaker. De "eitjes" die door de besmette vogels worden uitgescheiden kunnen niet overleven in een krukdroog milieu maar op een natte of vochtige boden kunnen zij heel erg lang overleven. (wordt wel eens beweerd dat dit tientallen jaren kan zijn) Deze levensvatbare "eitjes" worden dan weer door de vogel opgenomen met de in de vochtige omgeving ontkiemde zaadjes. En binnen twee weken zijn je vogels weer zwaar besmet.

Dus neem bij voorkeur maatregelen om je vogelverblijven zo droog mogelijk te houden.

Geef ook als je kurkdroge vogelverblijven hebt je vogels regelmatig een kuur om de coccidioses in te perken. De bekende middelen zijn coccidio statica. Dit wil zeggen dat ze het op een aanvaardbaar niveau gehouden kunnen worden. Ze worden dus niet UITGEROEID.
Succes met je goudvinken en ander vogels enne................. houdt ze
droog en gezond.


terug naar het hoofdmenu