Als u google als zoekmachine op uw computer heeft ginstalleerd kunt u door ctrl F in te toetsen een trefwoord opgeven. De zoekfunctie zoekt op de website naar het opgegeven woord. Met het pijltje volgend gaat u naar de volgende vraag die het betreffende woord bevat. terug naar de index

Wat moet ik mij voorstellen bij de "kleur" eumo? Bruin-agaat-aminet-satinet-opaal-ivoor-pastel- ed kan ik bevatten cq herleiden. Eumo komt niet in de van dalen voor. Staat het voor geen/nul(0)eumelanine? Bij de putter is deze mutatie reeds vervangen, bij de frater komt hij mogelijk weer ipv pastel.

Het klopt, dat het in eerste instantie bij zowel de frater en putter een naamswijzing heeft plaatsgevonden, dit gebeurt niet zo maar, maar meestal als er een nieuwe mutant ontstaat, wordt er direct door liefhebbers een naam aangeplakt.
Maar door verenonderzoek door Mutavi, en door proefparingen komen we er achter wat, het in werkelijkheid de juiste benaming moet zijn, dit gebeurd in overleg met alle vogelbonden/organisatie, en deze zijn vertegenwoordigd, in de commissie ISEC.
De benamingen van onze Europese cultuurvogels is dan ook vaak afgeleid uit de kanariewereld om dat deze vrij dicht bij onze Europese cultuuurvogels staan.
Bij een eumo mutant vindt er een reductie plaats van het phaeomelanine, ook is bij de eumo de schaft van de veren pigment vrij, tevens is de carotenoïde kleur van de bevedering optisch helderder.
De eumo vererft autosmaal recessief.

wat is het verschil tussen major putter wildkleur en major putter wildkleur split pastel en kan je die koppelen.

Die kan je uiteraard aan elkaar koppelen Alleen de man kan split zijn voor een geslachtgebonden factor.

Wildkleur/pastel x wildkleur geeft

Wildkleur mannen
Wildkleur/pastel mannen
Wildkleur poppen
Pastel poppen

Ik kweek al ruim 10jaar Europese cultuurvogels waar onder de kleine barmsijs. Dit jaar kreeg ik op mijn keurbriefje in Rosmalen 2x de donker factor wat zijn dit nu mannen of poppen.

De meeste mutaties zijn verlies mutaties. Dit wil zegen dat er "iets" verdwijnt.

Door een mutatie bij de barmsijs bleef op een zeker moment het zwart pigment weg, en onze bruine barmsijs was ontstaan. onze Toen het bruin verdween uit deze vogel was er niets meer over dan het zwarte pigment en zo werd onze agaat geboren. Bij de donkerfactor versterkt de kleur en er ontstaat een donkere vogel.
Niet pikzwart, maar toch wel minstens donkerbruin. Bij reeën bestonden al langer in een dergelijke kleur. Ook bij de kerkuil, waarvan nog maar één mutatie was ontstaan, was er plotseling ook een zwart/donkergrijze uil.. Al deze donker factorige mutanten vereven dominant. Wanneer de factor dubbel bij een vogel aanwezig ontstaat een bijna zwarte mutant. De donker factor bij de barmsijs vererft auto somaal dominant. Dat wil zeggen dat de factor/mutatie niet op het geslacht chromosoom ligt en dominant is over de wildkleur. Er zijn dus geen split vogels van deze mutant. Wanneer de vogel tweemaal de donkerfactor van de ouders meekrijgt, dus één van de moeder en één van de vader kan er een dubbel donker factorige ontstaan. Je vogels kunnen dan ook mannen of poppen zijn.

 

Hoe zie je aan een putter of het een intensieve of een schimmel vogel

Intensieve vogels hebben een korte bevedering en zijn iets dieper van kleur en schimmel hebben een langere bevedering maar zijn iets lichter van kleur.

ik heb een topaas goudvink man hoe is de vererving hiervan? ik heb er mee gekweekt tegen een pastel pop. ik heb hier alleen maar wildkleur uit gekregen. ik snap niets van deze vererving. en wat kan ik het best op deze man zetten

De topaasfactor vererft recessief, dat wil zeggen dat beide ouders de factor bij zich moeten dragen om het door te geven aan de jongen. Als je, en ik neem aan dat het een wildkleur topaas betreft tegen een pastel pop zet, dat zijn alle jongen split topaas, en uit deze combinatie zijn tevens de mannen ook nog split voor pastel.

 

hoe komt het dat in de natuur zo weinig mutaties bij vogels te zien zijn? vind een evt mutant geen partner of worden ze genegeerd?

In de natuur zal het percentage wat aan kleurmutanten wordt geboren niet minder zijn dan in gevangenschap. Er zijn wel kwekers die denken dat door inteelt de kans van kleurmutanten wordt versterkt/vergroot. Hier is zo ver mij bekend geen wetenschappelijk bewijs voor. Het ontstaan van nieuwe soorten en ondersoorten wordt voor een deel veroorzaakt door mutaties.
Bij mutanten kan het zijn dat dit voor de soort op zich geen meerwaarde is, bijvoorbeeld roodogen zien minder dan vogels met normale oogkleur. Of een licht kleur, wit/geel maakt dat een kleine vogelsoort eerder wordt gepakt door een predator. Deze vogel valt namelijk meer op. Er zijn ook mutaties, bijvoorbeeld bij de kruisbek ( gekruiste snavel), die een meerwaarde voor de soort is. Er zijn ook kleurmutanten, bijvoorbeeld witte egels of zwarte reeën, die geen of weinig natuurlijke vijanden hebben.
Lokaal zien we dan ook meerdere kleurmutanten van deze soort. Het gaat dan vaak wel om dominant verevende mutaties. De kans dat er een recessief verevende mutatie in het wild blijft bestaan is erg klein omdat er niet op een onnatuurlijke manier gekoppeld wordt. Dit doen wij als houder wel.

Weet jij misschien welke kleurkanarie ik het beste tegen een major putter kan zetten? Om zo de mooiste mutaties te krijgen.

De beste kleurkanarie om tegen een putter man te zetten is een agaat geel mozaïek. En best is geen kleurstof te geven. Hebben de vogels een oranje masker en gele vleugel spiegels. 
kweek je met een agaat putter man x agaat geel mozaïek kanarie pop zijn alle jongen agaat en enig mooi, ook hier geen kleurstof geven.

hallo, mijn vraag is wat van jongen komen uit een koppel goudvinken. man is wildkleur split voor geel en split voor bruinpastel x pop bruinpastel geel

Uit deze combinatie kan je verwachten:
-mannen: geel/split bruin-pastel.
-mannen:wildkleur split bruin-pastel en geel.
-mannen:bruin-pastel split geel.
-mannen:bruin-pastelgeel
-poppen:wildkleur split geel
-poppen: geel.
-poppen:bruin-pastel split geel.
-poppen:bruin-pastelgeel

Een vraag over de vererving van een bruinpastel gele goudvink. Een wildkleur man split voor bruinpastel/geel x bruinpastel pop wat is hier de uitkomst van, is dit een goede combinatie.

Wildkleur split voor pastelbruin mannen Pastelbruine mannen Wildkleur poppen Pastelbruine poppen

en na crossing over:
Bruine split pastel-bruine mannen
Pastel split pastel-bruine mannen
Bruine poppen
Pastel poppen.

ook zal een deel van jongen ongeacht van kleur kans split geel zijn.

Het is een prima combinatie om pastel-bruine te kweken

 

hoe vererft de bonte groenling?

De bonte groenling vererft niet geslachtsgebonden maar autosomaal dominant.
Autosomaal dominante verervingen zien we onder andere bij de sijs, pastel, en bij de barmsijs, donker factor.
Wanneer de groenling de bontfactor bezit laat hij dit altijd zien.

Er zijn dan ook geen splitvogels.

Wanneer deze factor dubbel voorkomt, de zogenaamde dubbbelfactorige vogels, dan zien we dat de vogels veel bonter zijn dan de enkelfactorige vogels.

Ik heb sinds kort een koppel barmsijzen (2011) wildkleur split voor kobalt (heet dit voortaan niet donkerfactor?) Welke kleur zal deze combinatie geven?

 

De nieuwe benaming van kobalt is inderdaad donkerfactorig. De donkerfactorige barmsijs heeft een dominante vererving wat inhoud dat hier geen split vogels van bestaan. Het is dan ook niet mogelijk dat je een split donkerfactorige wildkleur bezit.

kunt u mij wat informatie geven over de pheao barmsijs en de vervingen daar van. ik heb namelijk zelf een kans split. en ik kan nog al weinig informatie vinden over de pheao barmsijs en de
verervingen daar van.

 

Dat je niet veel kunt vinden over de pheao barmsijs is op zich niet vreemd.
Deze kleurmutatie van de barmsijs is samen met de donkerfactorige mutant één van de nieuwe kleurmutatie bij de kleine barmsijs.
Het aantal donkerfactorige is na in enkele jaren enorm toegenomen. De eerste die van de donkerfactorige mutant een stam opbouwde was Patrick Anthonis. Op zich was dit niet echt moeilijk omdat de donkerfactor dominant autosomaal vererft. In tegenstelling tot de donkerfactorige vererft de pheao autosomaal recessief. dit wil zeggen dat wanneer je één split voor pheao hebt, je geen pheao kweekt maar 50 % splitvogels en 50 % wildkleur. Wil je phaeo's kweken dan heb je twee splitten nodig, dus man en pop, of een pheao en een split of twee phaeo's. De jonge phaeo's zijn veelal niet erg sterk en de oude zuivere phaeo's hebben moeite met het voeren van hun jongen.

Een kans split vogel is dan ook geen goede start om een pheao te kweken.

 

Ik heb een wildkleur man split aminet, deze wil ik koppelen aan een agaat pop. Wat kan ik uit deze combinatie verwachten

Agaat, aminet en satinet zijn vogels uit de MM reeks vererven geslachtgebonden en theoretisch kan je de volgende uitkomst verwachten
Wildkleur/aminet x Pop: agaat geeft 
Mannen: Wildkleur/agaat
AgaatAminet
Poppen: Wildkleur
aminet

 

Mede na aanleiding van de mooie showkooien van de vinken op de show in Rosmalen ben ik me gaan verdiepen in mutatie vinken Nu heb ik 2 vragen 1 uit een koppel vinken man pastel x pop wildkleur komen pastel mannen lichte poppen ik denk bruinpastel en wildkleur mannen en poppen. wat kunt
u mij vertellen over de vererving van de man want de pop heeft tot nu toe alleen maar wildkleur nakomelingen gegeven.(6 jaar)
2 is er ergens een boek of een site met goede foto's van mutatie Europese
vinken.

Zoals het nu lijkt is er een pastelvorm bij de vink die recessief geslachtsgebonden vererft en een pastelvorm die dominant vererft.

De dominant pastelvinken lijken wel iets op een bruine mutant vink. De pastel poppen lijken een bruine vink en kunnen dan ook wel eens voor een bruine pop worden aangezien. De bruinkleur is in tegenstelling bij de echte bruine poppen die warmbruin gekleurd zijn, koud bruin. Als de pastel vinkman bruin vererft dan is het mogelijk dat er pastel bruine jongen uit de genoemde combinatie komen. Wat betreft foto's van mutant vinken zou je Piet Onderdelinden eens kunnen benaderen hij heeft van verschillende kleurmutant vinken goede foto's.

Als ik een Noorse goudvinkman kans split voor bruinpastel koppel aan een Bruinpastel pop,wat kan ik hier uit verwachten.

Omdat je een kans split man bezit,heb je geen zekerheid. Maar zou de man inderdaad split pastelbruin zijn dan kan je het volgende verwachten:

 

Wildkleur/pastelbruin x pastelbruin
23% wildkleur/pastelbruin mannen
23% pastelbruin mannen
23% wildkleur poppen
23% pastelbruin poppen
na crossing over:
2% bruin/pastelbruin mannen
2% pastel/pastelbruin mannen
2% bruine poppen
2% pastel poppen

Ik wil mijn gaan richten op het kweken van donker factorige barmsijzen en ook in de kleur bruin. Nu heb ik dit jaar voor het eerst 2 donker factorige jongen gekweekt waarmee ik volgend jaar verder wil. Alleen wil ik graag de kleur bruin ook in de donkerfactor gaan kweken.

Wat zijn dan de paringen om zo snel mogelijk bruine donkerfactorige jongen te krijgen en het liefst in beide geslachten.

Om donkerfactorig bruine jongen te kweken heb je natuurlijk een bruine (of split bruine) en een donkerfactorige vogel nodig. Als je jouw eigen donkerfactorige jongen wilt gebruiken ben je daar een pop van nodig en zou je hier een bruine man op kunnen zetten. Ongeveer de helft van jouw jonge bruine poppen hiervan zullen de donkerfactor bij zich dragen. Hieronder heb ik enkele koppelingen voor je opgesteld hoe je de donkerfactorig bruine vogels kunt kweken:

Bruine man x donkerfactorige pop geeft:
25 % wildkleurige mannen split voor bruin
25 % donkerfactorige mannen split voor bruin
25 % bruine poppen
25 % donkerfactorige bruine poppen

Om donkerfactorige bruinen in beide geslachten te kweken ben je een donkerfactorige vogel nodig die al split voor bruin is

Donkerfactorige man split voor bruin x bruine pop geeft:

12,5% Wildkleur mannen split voor bruin
12,5% Bruine mannen
12,5% Donkerfactorige mannen split voor bruin
12,5% Donkerfactorig bruine mannen
12,5% Wildkleur poppen
12,5% Bruine poppen
12,5% Donkerfactorige poppen
12,5% Donkerfactorig bruine poppen

Dit zijn de meest voor hand liggende koppels om donkerfactorig bruinen uit te kweken. Let bij het gebruik van een bruine man er op dat je een vogel gebruikt met een goede warmbruine kleur, die het liefst ook nog redelijke flanktekening laat zien.

Ik heb dit jaar een mooie agaat barmsijs gekweekt. ik denk dat het een pop is. maar ik heb van een ander koppel een wk pp man gekweekt. die ook wel aan de eisen van een wildkleur doet. maar ik wil me gaan richten op de kleur bruin en wild kleur maar dan zou ik voor meer kans op bruin en wildkleur en bruine man moeten kopen

kunt u mij helpen wat het verstandig is en waar ik op moet letten bij de kleur van de bruine man

 

Als je goede bruine en wildkleur barmsijzen wilt kweken moet je die gescheiden kweken van agaat en bruin-agaat. De kleur van bruin en wildkleur dient warmbruin te zijn en dit is moeilijk te bereiken als je agaat en bruin-agaat vogels gebruikt. Als je een nieuwe bruine man aanschaft let er dan op dat de vogel echt donkerbruin van kleur is en dat de bruine kleur goed doorloopt op de borst en in de flanken. Verder moet er ook nog duidelijk tekening op de vogel aanwezig zijn, dat wil zeggen dat het kinvlekje en de bestreping in de flanken nog goed zichtbaar moet zijn.

Beste mensen, ik zit met een vraag nu kweek ik al enkele jaren goudvinken. Ik heb al 2 jaar een koppel bruine pop en wk/bruinpastel man verleden jaar 9 jongen op stok (2bruin-pastel poppen 2bruine
mannen en 5wk) en dit jaar 4 (2wk 1 bruin-pastel pop), en het ander is een raadsel dit is naar ons bescheiden mening een blauwe goudvink nu is mijn vraag kan dit of is dit een uitzondering? spijtig dat ik er geen foto van kan plaatsen valt erg op tussen de andere 40 jongen

Het is jammer dat je geen foto van de jonge goudvink hebt meegezonden,maar een blauwe goudvink uit deze combinatie kweken is bijna niet mogelijk!, omdat een blauwe goudvink een ondersoort is(Pyrrhula pyrrhula cineracea).
Maar uit een kweekkoppel:Wildkleur/pastelbruin x bruine pop ,kan je naar een crossing over een pastel pop kweken,en pastel poppen kunnen in het jeugdkleed behoorlijk "blauw"lijken,zie ook hier voor de onderstaande
verervingstapel:

Wildkleur/pastelbruin x bruin
23% bruin/pastelbruin mannen
23% wildkleur/bruin mannen
23% wildkleur poppen
23% pastelbruin poppen
na crossing over:
2% wildkleur/bruin en pastel mannen
2% bruine mannen
2% bruine poppen
2% pastel poppen

ik heb een koppel die inmiddels 11 jongen groot gebracht hebben. Nu zijn alle jonge wildkleuren. Echter de man komt uit een paring (eigen kweek)van bruin/bruin-agaat maal een wildkleur pop. Dus is de man wildkleur split bruin kans bruin-agaat. Deze man heb ik op een wildkleur pop gezet en alle 11 jongen zijn nu wildkleur. Komt dit vaker voor dat je uit deze paren geen mutanten krijg?Mijn
vermoede is dat deze man split bruin-agaat is en dat daardoor de kans erg klein is dat hier mutanten uit komen. Nu weet ik dus nog steeds niet wat deze man vererft.

De man die jij hebt ingezet voor de kweek is zeker bruin verevend. De vader is namelijk bruin, en bruinagaat verervend. Zoals je al aangeeft moeten een deel, theoretisch 50 % van de poppen bruin zijn, als de man alleen bruin vererft. De wildkleurman kan ook split voor bruinagaat en agaat zijn. Wanneer dit zo is dan kunnen, uit deze combinatie, ook agaat en of bruin/agaat poppen komen.

Het toeval is dat je van elf jongen geen mutanten hebt gekweekt. Het zou kunnen dat een groot deel van deze jongen van het mannelijke geslacht zijn. Je kunt ook gewoon pech hebben dat er geen mutant poppen geboren zijn. Het enige wat je kunt doen is de man volgend jaar weer voor de kweek inzetten.

Het lijkt mij dan beter om deze man aan een bruine pop te koppelen. Dan weet je zeker dat alleen jonge wildkleurmannen bruin vererven. Van de mannen die je dit jaar gekweekt hebt weet je niet of zij bruin vereven.

ik zit met een vraag heb 4koppels goudvinken zitten waarvan de man wk/bruinpastel is en de pop wk ben er 100% zeker van want het zijn eigen kweek vogels van 2010.Wat blijkt nu dat er bij 3
koppels bruine jongen bijzitten daar ik overal lees dat deze vererving maar pas kan komen na crossing over en het is nu dit wat ik niet begrijp de oudervogels zijn

van de mannen wk/bruinpastel - bruine pop
van de poppen wk - wk
Deze vogels zijn aangekocht voor de kweek van 2010

Deze bruine goudvinken zijn dit dan poppen of mannen? indien mannen zijn deze dan splitten of niet. Zoals ik heb gelezen zijn dit bruine poppen en bestaat de mogelijkheid dan ook dat er pastel poppen bijzitten?

Als je zegt dat vorig jaar een een wildkleur /split pastelbruin man x een bruine pop hebt gekoppeld. dan kan je dit verwachten:

Wildkleur/pastelbruin x bruin
23% bruin/pastelbruin mannen
23% wildkleur/bruin mannen
23% wildkleur poppen
23% pastelbruin poppen
na crossing over:
2% wildkleur/bruin en pastel mannen
2% bruine mannen
2% bruine poppen
2% pastel poppen

ik vraag me af hoe de vererving van de roodmus in elkaar zit ik snap er niks van als ik een phaeo man met een natuurkleur pop kruis dan krijg ik er natuurkleur jongen uit kruis ik een pastel man met een phaeo pop krijg ik er natuurkleur jongen uit wat moet ik hoe zit het in elkaar ik snap er niks van help me alsjeblieft ik ben er zeer in geïnteresseerd want het is een mooie vogel en zeer ondergewaardeerde vogel

Wat je kweekt is volkomen normaal Phaeo is een recessieve vererving gekoppeld aan een wildkleur geeft dat allemaal Phaeo verervende jongen.

Phaeo x (Pastel), de pastel heeft normaal gezien een geslachtsgebonden vererving. Maar wat bij de Mexicaanse roodmus pastel en bruin genoemd wordt is meer dan waarschijnlijk de topaas factor en die vererft ook recessief.

Dus zijn de mannen en de poppen hieruit wildkleur split voor Phaeo uit het koppel Phaeoman x wildkleur pop

Uit het koppel (pastel) Topaas x phaeo
zijn de mannen en de poppen wildkleur split voor phaeo en (pastel) topaas.
Om de vererving zelf te leren begrijpen is het boek van Herman Veerkamp "Handleiding voor kleurkanaries" een aanrader. Maar dat zal wel een zoektocht worden "J&J Vogelboekhandel" uit Nunspeet Nederland www.vogelboekhandel.nl heeft het regelmatig tweedehands te koop.

mijn vraag is. krijg je doormiddel van een kruising kobalt x wk of bruin donkerder wildkleur/bruine jongen?

Dit vraag ik omdat mijn wildkleur en bruine vogels op de tt steeds te horen krijgen dat ze wat warmer bruin kunnen. Of moet ik alleen de donkerste vogels voor de kweek gebruiken?

Als je barmsijzen van nature geen diepe bruin grondkleur bezit ,dan krijg deze ook door gebruik te maken van de donkerfactor! Als je goede mutanten wil kweken dan moeten je wildkleuren van goede kwaliteit zijn.
Je zou dus op zoek moeten gaan naar wildkleuren met een diepe warm bruine grondkleur. Ook moeten je de kleine barmsijs uit de zon houden, als je er later wilt deelnemen aan tentoonstellingen.

hallo, ik heb een koppel groenlingen de man en pop zijn beide agaat en hier uit heb ik 6 jongen uitgekregen en daarvan 3 satinetten , nu is mijn vraag zijn dit poppen of mannen, en mijn tweede vraag is kan de oude pop ook satinet verevend zijn.

de drie jonge satinetten zijn met grote zekerheid poppen, de oude agaat pop kan niet split zijn voor een geslachtsgebonden factor, je oude agaat kweekman is wel split satinet.

 

De vraag luidt hoi, ik heb een vraag nu heeft mijn zoon gisteren een koppel
mutatie elssijzen gekocht op de gouden ring in Roeslare maar weet niet meer
welke jongen er uit gaan voortkomen het betreft

man is pastel split isabel
pop is isabel

 

De isabel sijs vererft geslachtsgebonden recessief.

De isabelkleur is een combinatie van bruin en agaat.
De nieuwe benaming van deze kleur is dan ook bruin-agaat.
Evenals de overige klassieke kleuren vererft de bruin-agaat ( isabel ) geslachtsgebonden recessief.

De pastel factor, dit is een reductiefactor, vererft autosomaal dominant.

Uit de combinatieman pastel split bruin-agaat ( isabel) en een bruin-agaat (isabel) pop komen.

bruin-agaat (isabel) mannen.
bruin-agaat pastel ( isabel ) mannen.
Wildkleur mannen split bruin-agaat( isabel) Wildkleur pastelmannen split buin-agaat (isabel)

bruin-agaat (isabel) poppen
bruin-agaat (isabel) pastel poppen
wildkleur poppen

Mijn vraag is wat je uit wildkleur/satinet manxbruine pop krijgt,heb namelijk deze koppeling gedaan uit nood en heb er 2 jongen bij zitten met een aparte waas over de rug. Na verschillende fotos te hebben bekeken en vergeleken kom ik uit bij een aganet wat kleur betreft. ben benieuwd wat jullie zeggen.

Wildkleur/satinet x bruin

wildkleur mannen split bruin en kans op split satinet
Wildkleur poppen
Satinet poppen

Jou man kan nog voor meerdere factoren split zijn

Ik zou graag willen weten wat de uitkomst is ,van een witte kanarie x putter of omgekeerd . Welke kleuren krijg ik dan

de witfactor is een carotenoïde beletter en uit deze combinatie komen bastaarden waar het geel en rood niet tot uiting komt. De bastaarden zijn ook bont.

ik heb een koppel sijzen wildkleur en de jongen die er van zijn gekomen zijn bruin, maar hoe kan ik zien wat een man of een pop is ze zijn van dit jaar.

Als de jonge sijzen uit de door jouw genoemde combinatie allen bruin zijn kunnen dit alleen
poppen zijn. De man van dit koppel is blijkbaar split voor bruin. De helft van de jonge poppen uit de genoemde poppen zijn theoretisch gezien bruin en de andere helft wildkeurig. De jongemannen allen wildkleur en de helft daarvan is split voor bruin. Je kunt niet zien welke bruin vereven en welke niet. Het kan ook zijn dat je denkt dat je een wildkleur man bezit maar dat deze bruin is. De sijsman bezit van nature weinig bruin bezit en kan dit in de bruine vorm dan ook niet echt laten zien. Er zijn bruine mannen die moeilijk als bruin te herkennen zijn. Deze ogen als wildkleur. Wanneer dit zo is dan zijn alle dochters bruin wanneer de man gekoppeld wordt aan een wildkleurpop.
De jongemannen zijn dan allemaal bruin verevend.

hallo, wat is het nadeel van inteelt wat kun je dan verwachten het gaat hier om goudvinken

Goudvinken in zowel grote en kleine, worden massaal gekweekt, dus van inteelt kan in principe geen sprake zijn, want overal worden weer goudvinken aangeboden.
Van bv bepaalde soorten insecteneters is er wat moeilijker om aan "bloed"verversing te komen, maar dan nog zou ik geen dicht familie kweekkoppel op zetten van bv broer x zus, omdat het formaat zeker terug loopt, maar ook andere negatieve factoren komen naar voren

kunnen jullie me misschien helpen . Waar kan ik ergens de kweekuitslagen vinden , van de cabaretbarmsiijsen , voornamelijk de donkerfactorige

Op de website van de S.E.C. kunnen je bij commissies T.C. de vererving van de Barmsijs vinden. De donkerfactorige barmsijs vererft autosomaal dominant.
Er bestaan dus geen split vogels van deze mutatie. Een donker factorige vogel x wildkleur geeft 50 % donker factorige poppen en mannen en 50 % wildkleur. Wanneer je twee donkerfactorige koppelt is een kwart van de jongen wildkleur, 50 % donker factorig en een kwart dubbel factorig.

 

welk een koppeling is het best een agaat putter op een agaat barmsijs dan heb ik zowel bleke mannen als poppen of putter wildkleur split voor agaat op een agaat barmsijs dan heb ik mannen en poppen wildkleur en mannen en poppen agaat met het risico dat het rood van de masker op de wildkleur doorloopt naar de borst

Van beide combinaties zijn er mooie kruisingen te verwachten en ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten, vooral van de eerste combinatie. Hou me op de hoogte aub het zijn goede proefparingen voor ons.

Als ik een wildkl split bruin-agaat man op een aminet pop zet wat komen er dan aan zonen en dochter putters uit ? en als ik een aminet man koppel aan een bruin-agaat pop wat worden hier de zonen en dochters van

Jouw vraag was een echte hersenkraker, omdat dergelijke paring nog niet is uitgevoerd. Berend Bosch en Alois van Mingeroet hebben zich er samen over gebogen. Hieronder vind je het antwoord, maar er zijn ook onzekerheden.

 

Het is een knappe maar moeilijke vraag en het is eigenlijk een proefparing. Ik ben benieuwd naar de uitkomst. Aminet is een aparte mutant en niet te verwarren met agaat/ satinet wat we een aganet noemen.

WILDKL SPLIT BRUIN-AGAAT MAN X AMINET POP
We weten niet of de man de split factoren voor brui en agaat op het zelfde chromosoom heeft liggen.
Is dit wel zo dan komen er dochters uit wildkleur en bruin-agaat
Is dit niet zo dan kome er dochters uit = bruin en agaat
Is dit wel zo dan komen er zonen uit. in de combinatie kleur agaat aminet en zijn deze tevens op het chromosoom waar agaat licht split bruin
ook komen er zonen uit wildkleur split aminet.
Is dit niet zo dan komen er zonen uit in de combinatiekleur agaat aminet
ook komen er zonen uit wildkleur split bruin op x chromosoom 1 en split aminet op chromosoom 2
Wildkleurmannen split aminet en kans op split voor bruin-agaat
wildkleur poppen
bruine poppen
agaat poppen
bruin-agaat poppen

Als aminet een mm mutant ( dat is dus bewezen en geen vraag meer ) is dan zullen er ook agaat mannen uitkomen split aminet en kans op split voor bruin

AMINET MAN X BRUIN-AGAAT POP

Deze is simpeler want de pop heeft per definitie het bruin en agaat op hetzelfde chromosoom liggen.

De dochters zijn 100% aminet.
De zonen zijn 100% de combinatie kleur agaat aminet ( voor de goede orde dus de iets lichtere agaat kleurige vogels ) en zijn split bruin wat gelegen is op het agaat chromosoom van de zonen.

Wildkleur mannen split aminet en split voor bruin-agaat
Aminet poppen

en hier ook hetzelfde verhaal als Aminet een MM mutant is dan komen er ook mannen uit agaat split aminet split bruin-agaat

 

Mijn vraag is als ik een man wildkleur tegen een pop lutino zet hoe zien de mannen of de poppen er dan uit die daar uit komen . ik heb nu in de Voliere drie Noorse barmsijzen poppen met een man. en twee groenlingen lutino, met een wildkleur man. ik heb er nog niet veel verstand van maar is dat zo wel mogelijk.
en zo niet wat kan ik voor problemen krijgen. mijn kooi is drie bij twee meter exclusief nachthok.
er zitten nu in totaal zeven vogels in waarvan vijf poppen en twee mannen. er hangen in totaal tien nest kastjes in is dat voldoende. of moet ik iets veranderen.

Als je een wildkleur man groenling tegen ino(lutino)pop zet ,zijn alle jongen wildkleur en de mannen zijn split ino(lutino). Jouw vraag over drie Noorse barmsijzen poppen met één man, zou ik niet aanbevelen dit lukt over het algemeen wel bij de kleine barmsijs, maar niet bij de grote barmsijzen. Twee groenlingen poppen met een man in een vlucht, geeft vaak minder problemen, maar dan zou ik er geen barmsijzen bij plaatsen. Als je de mogelijkheid bezit zou ik koppelsgewijs gaan kweken.

 

hallo, ik had een vraag gesteld over een koppel goudvinken gele man op een bruinpastel pop ik had gevraagd of ik daar bruin-pastelgeel uit kon krijgen maar kan ik daar ook split mannen en poppen voor bruinpastel uit krijgen dan zou ik die jongen allemaal moeten houden en mee gaan kweken volgent jaar en dan kun je pas zien of er voor bruin-pastelgeel bij zit of zijn ze allemaal voor bruin-pastelgeel de jongen die er uit komen

De jonge mannen zijn w.kl en split voor bruinpastel en geel. De jonge poppen zijn w.kl. en split voor geel. Ook uit deze combinatie kweek je volgend jaar nog geen bruin-pastelgeel omdat de jonge poppen niet bruinpastel zijn

Als ik een grote donkerfactorige barmsijsman koppel aan een agaatpop , wat zijn dan de kweek uitslagen,

Ten eerste komt de donkerfactor niet tot zijn recht in de Grote Barmsijs, maar dit even terzijde.

Let op het artikel van de TC in het eerstvolgende SEC blad.

Als je Donkerfactor x Agaat paart krijg je

Mannen

50% Wildkleur/Agaat
50% Donkerfactor/Agaat

Poppen

50% Wildkleur
50% Donkerfactor

Andersom is interessanter

Agaat x Donkerfactor

Mannen

50% Wildkleur/Agaat
50% Donkerfactor/Agaat

Poppen

50% Agaat
50% Donkerfactor Agaat

Op Vogel te Apeldoorn zaten 2 Donkerfactorige Agaat Kleine Barmsijzen, 1 van hen was een plaatje van een vogel.

als ik een isabelman aan een lutinopop koppel wat is dan de kweek uitslag hiervan (groenlingen)

 

Je schrijft over lutino, maar zuiver lutino (ino)groenlingen komen we helaas nog niet tegen, meestal hebben ze nog minimaal bruin in vleugel-en staartpennen, en we spreken dan over satinet. Binnen de NBVV spreken we bij de Europese cultuurvogels ook niet meer over isabel ,maar over bruin-agaat.
Uit de combinatie bruin-agaat x satinet kan je het volgende verwachten de zonen zijn agaatsatinet/bruin(aganet) en de poppen zijn bruin-agaat

Als ik bruin-pastelgeel wil kweken wat van vogels moet ik dan bij elkaar doen of om splitten mannen en poppen te krijgen voor bruin-pastelgeel te kunnen kweken

je moet geel op bruinpastel zetten, of omgekeerd. Uit beide combinaties kunnen bruin-pastelgeel als nakweek geboren worden.

mijn gele pop is dood gegaan nu kan ik mijn gele man goudvink ook op een bruinpastel pop zetten wat van jongen goudvinken kan ik hier uit verwachten ( manen poppen ) zitten daar ook
splitten bij ( voor bruinpastel geel )

 

alle poppen zijn wildkleur split geel
alle mannen zijn wildkleur en split voor bruinpastel en geel

Beschik over een Botvink man Split Opaal. Wil die koppelen met een wildkleurige pop, welke mutatie mag ik verwachten. Beschik ook over een bruine pop.

Je hebt niet zo heel veel te verwachten van een wildkleur split opaal x wildkleur dit geeft

zowel mannen als poppen wildkleur kans op split opaal

Wildkleur split opaal x bruine pop

Geeft mannen wildkleur split voor bruin en kans op split voor opaal poppen wildkleur en kans op split voor opaal

De vraag luidt Ik heb een agaat man pp voor aminet isabel en satinet. Deze wil ik paren aan een wildkleur pastel .wat is hier de uitkomst van.

mannen zijn wildkleur/agaat/pastel en kans op split voor aminet, isabel en satinet

De poppen agaat maar ook zullen er satinet, aminet en isabel poppen uitkomen

Als ik een wildkleur/bruinpastel man x een pastel overgoten pop zet, wat voor jongen krijg ik hier dan uit. en kan ik vader wel tegen de dochter koppelen.

Bij het opzetten van goede kweeklijnen moet je verstandige keuzes maken. Het beste zet je die splitman tegen een bruinpastelpop en dan niet de dochter. Die overgoten pop zet je best tegen een split overgoten of een overgoten
man, maar ook onverwant.

ik heb dit jaar gekweekt met een koppel goudvinken wildkleur/bruin en pastel keer pastel. daar zijn 9 jongen uit gekomen,1 pop en 8 mannen. er zijn 3 pastelmannen bij 2 daarvan hebben een lichte snavel en lichte staart en vleugel. de andere heeft een donkere snavel. de pastel pop uit dit koppel heeft ook een lichte snavel. wat voor mutaties zijn dit.

Het zijn alle 3 pastelovergoten mannen, ze zijn tevens kanssplit bruin.(split bruinpastel) De pop is ook pastelovergoten, tenminste als ze zo licht van kleur zijn als jij omschrijft. De wildkl. mannen zijn split pastel(overgoten) en kanssplit bruin.

hallo, ik heb een witte man goudvink op een split voor witte pop zitten de wild kleur jongen die hier uit komen ( mannen poppen ) zijn die alle split voor wit .en gele man op gele pop wat kan ik daar uit verwachten alleen geel of ook split vogels ( mannen poppen 

Alle wildkleur vogels zijn split voor wit. Alle vogels uit de gele goudvinken zijn geel

mijn vraag was wat komt er uit de paring major bruine man x major pastel pop, en uit de paring major pastel man x major bruine pop?

Bruin en pastel zijn geslachtsgebonden verervingen.

Bruin x pastel geeft

50% wildkleur mannen split voor bruin en pastel
50% Bruine poppen

Pastel x bruin geeft

50% wildkleur mannen split voor bruin en pastel
50% pastel poppen

Hoe is de verving van de aminet putter eigenlijk. Ik heb namelijk een aminet man gepaard aan een isabel pop en heb hier uit 9 jongen en wel 5 agaat mannen en 4 aminet poppen. Ik neem aan dat de mannen spilt voor isabel zijn maar zijn ze ook spilt voor aminet

de agaat mannen zijn split voor Aminet, split bruin-agaat(isabel) en ook nog split voor bruin.
de poppen zijn altijd aminet.

Gelieve het artikel te lezen over de aminet geschreven door Berend Bosch en verschenen in SEC.

 

wat krijg ik als ik deze paring uitvoer witkeel x satinet pop = ?
satinetman X witkeel pop

Witkeel is een dominant factorige vererving
Satinet is een geslachtsgebonden vererving

Wildkleur witkeel x satinet

Geeft 25 % wildkleur witkeel/ satinet Mannen
25 % wildkleur/satinet Mannen
25 % Wildkleur witkeel Poppen
25 % Wildkleur Poppen

Satinet Man x Wildkleur witkeel
25 % Wildkleur/ satinet mannen
25 % Wildkleur witkeel/ satinet mannen
25 % Satinet poppen
25 % Satinet witkeel poppen

Sinds er gele goudvinken in de omloop zijn, ben ik informatie gaan zoeken over de vererving hiervan, helaas vindt ik hier niets over. Kunnen jullie me daar mee voort helpen. Wat mag ik verwachten van een koppel Noorse goudvinken man bruinpastel
split voor geel en pop geel

 

Je zult hier nog niets over in de literatuur vinden, omdat het nieuwe mutanten zijn . De gelen vererven autosomaal recessief en de bruinpastellen geslachtsgebonden.
Door deze twee te combineren krijg je bruinpastel geel. Van de door jou opgegeven koppeling is de helft van de poppen bruin-pastelgeel en de andere helft is bruinpastel split geel. De helft van de mannen is geel en split voor bruinpastel en de andere helft w.kl en split voor bruin-pastelgeel.

 

In een vlucht van 1,5 bij 1 en 2,5 hoog hoeveel poppen kan ik daar op een man zetten, om daar dan ook nog de meeste kans op een goede kweek te krijgen? (het gaat hier om de donkerfactor barmsijs).

 

In een vluchtje met de onderstaande maten zou je 1 man met 2 poppen kunnen houden, beter is om 1 paartje te houden, maar je kunt het altijd proberen.

Wel goed de vogels blijven observeren, zodat als de man achter de poppen aan blijft jagen als ze zitten te broeden, deze dan apart zetten of als de poppen elkaar lastig vallen 1 verwijderen.

Zoals je misschien weet vererft de Donkerfactor bij de kleine Barmsijs dominant, dus je zou een donkerfactorige man met 2 wildkleur poppen in zo'n vluchtje kunnen houden.

Je zou dan 50% donkerfactorige kleine Barmsijzen kunnen kweken, zowel mannen als poppen en 50% wildkleur kleine Barmsijzen, zowel mannen als poppen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


terug naar het hoofdmenu


Copyright SEC © 2013. Ingeschreven bij de KvK nummer H405076960000