Als u google als zoekmachine op uw computer heeft ginstalleerd kunt u door ctrl F in te toetsen een trefwoord opgeven. De zoekfunctie zoekt op de website naar het opgegeven woord. Met het pijltje volgend gaat u naar de volgende vraag die het betreffende woord bevat. terug naar de index
   
ik wil graag weten het recept van eivoer voor putters en hoe vaak per week moet ik dit geven. Elke liefhebber heeft vaak zijn'"eigen"recept wat eivoer betreft,de een koopt een kant en klaar product uit de winkel en de ander maakt liefst zelfs zijn eigen eivoer. Ik ken een aantal liefhebbers die met succes putters kweken en die verstrekken het volgende: Je neemt één ei (hardgekookt ongeveer 10 minuten) 3 beschuiten of beschuitmeel en een premix van bv breedmax of CP hieraan kan je eventueel wat diepvries,pinkies en buffalowormen toevoegen. In de kweektijd geef je dit iedere dag, daarbuiten 2x per week (zonder insecten)
ik geef al enige tijd in het weekend combimix door het water aan mijn vogels, nu wil ik overstappen op appelazijn, omdat ik denk dat dat biologischer is, dus beter voor de vogels. nu lees ik ook over paardebloem extract in het voorjaar, ook door het water. moet ik dan in
die periode de appelazijn laten vervallen, of kan je die ook samen in 1 week geven. dus 2 dagen appelazijn, 2 dagen gewoon water, 2 dagen paardebloem extract, 2 dagen gewoon water, enz.
Als je met bv tien een liefhebbers een gesprek voert,dan heeft iedereen zijn eigen methode wat betreft kweek ,voeding,ed. Ik ken liefhebbers die al vele jaren appelazijn,combimix,medicinale zoutzuur geven,aan hun vogels met goed succes,ook zijn er liefhebers die deze
producten achterwege laten en ook goed/zeer goed kweken. Dus ik ben van mening als je goede resultaten boekt stap dan niet van je systeem af..
ik heb een paar bastaards hebben die een speciale voeding nodig ? Is er misschien een goede zaad samenstelling. Kan iemand iets aanraden? Speciale zaadmengelingen voor bastaarden zijn voor mij nieuw,ik weet niet wat voor bastaarden je bezit. Ik zou gewoon het voer verstrekken wat je ook aan de europese cultuurvogels geeft bv: putter en sijs bastaarden ,een zaadmengeling op basis van puttersen sijs enz.
Het beste kan je contact opnemen met Jan Koenings in Bakel ,die heeft voor elke europese cultuurvogel een zaadmengeling.
Zou het zinvol zijn om half om half eivoer en universeel te verstrekken aan Europese kanaries ? In universeel zitten ook inscekten . Ik voer met mate en op de vogel afgewogen en dat bevalt goed maar het eivoer nemen ze niet altijd volledig op en daarom wil ik universeel ook toevoegen dan wordt het eivoer wat ruller , zou dat goed zijn voor ze.? Het komt er wel op aan om de vogels het eivoer te leren eten, als je gekiemde zaden er onder mengt, leren de vogels het gemakkelijkst om het eivoer te eten. Insecten voer van de firma Cédé kan je ook mengen onder het eivoer. Maar je kan het ook apart aanbieden in een bakje.
voorheen verstrekte ik tijdens het broedseizoen van mijn barmsijsen levende meelwormen deze meelwormen deed ik eerst een poosje in een bak met panneermeel zodat ze reik aan eiwitten waren waarna ik ze mondjes maat aan de vogels verstrekte laatst las ik dat het verstrekken van levende meelwormen gevaarlijk kan zijn inverband met ziektes [ colie] mijn vraag is eigelijk is het verstandig om de jongen te laten voeren met levende meelwormen aangedikt met panneermeel of hebben de barmsijsen genoeg aan een goedeivoer bijv orlux gemengt met spirulina Barmsijzen hebben een goed eivoer en dierlijke eiwitten nodig om hun jongen groot te brengen.

Ik zou gewoon ipv meelwormen diepvries Buffalo's en Pinky's gebruiken, deze zijn gekookt en daarna onder steriele omstandigheden ingevroren en bevatten geen ziektekiemen, dus een stuk veiliger voor je vogels.

Hoop dat je van hebt aan het bovenstaande en succes met je barmsijzen,
wat is nu een goed eivoer voor goudvinken en putters ik zelf geef nu beschuit meel met een hard gekookt ei plus wat pingkies en buffelowormpjes en wat negerzaad en een maat schepje breedmax en een beetje megabactin is dit ook een goed eivoer Er bestaan duizenden receptjes voor eivoer, en het lijkt wel hoe ingewikkelder en geheimer, hou populairder, maar uiteindelijk gaat het om het ei. Een ei is het meest complete voedingsmiddel op aarde. Ik zelf geef als eivoer pure eieren gemaakt in de magnetron, eventueel zijn
er wat multivitaminen onder gemengd. Het wordt goed gegeten door alle vogels. Dat is de basisvoorwaarde. De buffalo's en pinkys behoren niet tot het eivoer, dat is dierlijk eiwit. Zij kunnen wel in combinatie met eivoer worden gegeven.
zou u me soms de corecte samenstelling kunnen geven voor een zaadmengeling voor himalayagroenvinken

Voor Himalayagroenlingen is er niet echt een speciaal zaadmengeling in de handel.

Ik heb in het verleden wel eens Zwartkop Groenlingen gehad en die gaf ik een goed gevarieerd wildzangmengeling met saffloorpitjes, naast dit zaadmengeling aten ze onkruidzaden uit de natuur, een goed samengesteld eivoer met daar doorheen gemengd kiemzaad om het eivoer rul te maken en eventueel diepvries insekten als ze jongen hadden.Ik denk dan het bovenstaande ook goed is voor jou Himalayagroenlingen.

Ik wil beginnen met Spirulina te geven aan mijn vgels ivm een mooiere kleur en beter algehele gezondheid. Mijn vraag is ,is de Spirulina is dat dezelfde als die wij mensen in nemen b.v Bodybuilders. En is Chlorrella( ook een alg wat bij Spirulina niet helemaal waar schijnt te zijn) niet veel beter en goedkoper.
Zowel spirulina als chlorella zijn groene eencellige zoetwateralgen. Beide hebben een hoog gehalte van verschillende mineralen en zij hebben een goed aminozuurpatroon. Het verschil tussen chlorella en sperulina is , dat spriulina een hoog gehalte aan betacaroteen bezit. diverse putter, barmsijzen en goudvinkkwekers gebruiken spirulina veelal om de vogels beter te laten doorkleuren.Wil je echter hoge punten met je goudvinkmannen halen dan zul je deze ook een roodmiddel moeten geven. Goudvinken die alleen met spirulina "gekleurd"worden zijn nooit zo rood als die, die een roodmiddel krijgen. De spirulina die sporters gebruiken is dezelfde als die wij aan onze vogels
geven.
weten julie ook of er speciaal zaad is voor europese kanaries , en waar het eventueel verkrijgbaar is en het merk . Er zijn meerdere zaad leveranciers die een goede mengeling voor Europese kanaries leveren. Bijvoorbeeld Jan Koenings Erik Jonker Peter van Berkel. Wat opvalt bij de mengeling is dat het percentage raap/koolzaad relatief
hoog is.
waar kun je tagenus krijgen en wat is het? Verder kan ik het gebruik van safraan stegeltjes toegevoegd aan het drink water aanbevelen voor rood factorige vogels ,verkrijg baar bij indishe of chinese Toko\'s ( maar het is wel duur en soms moet je vragen of ze het voor je willen bestellen.
En weet u ook een natuurlijkmiddel om de gele kleur op voeren.
Tagetus poeder komt van een bepaald soort afrikaantje,en werkt kleurversterkend en dit wordt vooral gegeven aan vogels die geel in hun bevedering hebben. Ook is er paprika poeder te verkrijgen en dit wordt door het voer gemengd ,en dan voor vogelsoorten die hun rood verenpak bezitten. Deze producten zijn oa te verkrijgen bij Jan koenings in Bakel. Safraanstengels ken ik niet ,maar ik zal hier eens na vraag naar doen.
Zou het niet beter zijn om vogels die wel zijn op gevoerd met welke kleurstof ook lager te waarderen als vogel die geen kleurstof hebben
gehad . IK denk dat kleur stof slecht is voor de gezondheid van de vogels zeker als het lange tijd of meerdere jaren gegeven wordt .
Denk eens aan leverziekte en zo zijn er nog diverse gezondheids bezwaren .Verbieden is geen optie maar het tegen gaan door de wijze van keuren wel . Als namelijk niet op gevoerde goede vogels hoger gewaardeerd worden als gelijke op gevoerde vogels word het voeren van kleurstof volgens mij vanzelf minder. En voor de gezondheid van de vogels hebben wij allemaal toch veel over waarom dit dan niet. Als wij in Nederland het goede voorbeeld geven volg het buiten land ook wel , daar ben ik van overtuigd. Iedere vogel vriend wil toch het beste voor zijn gevleugelde vrienden? En het vermelden op het keurbriefje van de reden waarom een opgevoerde vogel lager gewaardeerd wordt in punten als een gelijke niet op gevoerde vogel zou zeker helpen vooral als het bij vogels gebeurt die in de prijzen vallen tijdens tentoonstelingen!
Iedeeen is natuurlijk vrij om te geven aan de vogels wat hij of zij wil,ook kleurstimuleerde middelen. We kunnen helaas onmogelijk dezelfde voeding aanbieden die de vogels in de natuur eten, maar daarom hebben wij ook cultuurvogels. In de kleurkanariesport,worden alle roodfactorig, maar ook veel geellipochroom vogels kleurstimuleerde voedingsstoffen verstrekt Dit is zo overgenomen en als we dit gaan verbieden dan is dit niet te controleren, want ook zonder kleurstof kunnen bepaalde vogels met natuurlijke voedingstoffen opkleuren en we zullen binnen Europa op hun eiland belanden met de vogelsport. Maar de "kleur" komt niet uit het potje wat zo veel mensen geloven. Door selectie bereik je veel meer,en dan is de kleurstof het klein beetje extra dat ze net iets dieper van kleur zijn. Zo zal een goudvink, die niet van zichzelf dieprood van kleur is, dit ook niet veranderen met kleurstof,ook al geef je hem een kilo per dag. Ook zijn er liefhebbers die hun vogels meer op"natuurlijke"wijze kleuren met oa.tagetus poeder of spirulina,en die resultaten zijn ook goed. Maar wat je geeft overdaad schaadt altijd. Overigens, bv kruis-en haakbekken mogen geel of rood zijn voor de tentoonstelliungs zie clubblad SEC no.2 2009.
als ik straks over schakel naar cede krachtvoer kan ik daar dan ook een gekookt ei door doen Een ei door CEDE krachtvoer/opfokvoer kan goed. Mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar het oude recept. 1 hardgekookt ei, 3 beschuiten en een maatlepel premix. We zien de laatste jaren dat steeds meer kwekers overstappen op een commercieel eivoer. Als de vogels dit goed opnemen en aan de jongen voeren is dit een prima alternatief voor het eigen gemaakt eivoer.
is het onkruidzaad wat je in de winkel kunt kopen is dat ook goed voor de vogels Het onkruidzaad in de zaadhandel zou ik persoonlijk nooit aan mijn vogels geven. Onder onkruid, ik noem het liever kruiden, versta ik diverse inheemse eenjarige en vaste planten zoals de paardenbloem, herderstasje diverse soorten kruiskruid. De zaden in een onkruidmengsel zijn vaak afgedankte zaden of allerlei zaden die uit diverse werelddelen afkomstig
zijn. Wanneer je toch een onkruidmengsel; aan je vogels wilt voeren vraag dan welke zaden in het betreffende mengsel zit.
Ik wil proberen om een koppel winterkoninkjes te bemachtigen. Nu is mijn vraag: wat voor voer kan ik ze het beste geven(zomer/winter) en kan ik ze het hele jaar bij elkaar houden of moet ik ze scheiden? Zo ja, wanneer? Heb overigens een goed begroeide voliere van 6x2x2. Hoor het graag van u. De voeding in gevangenschap,kan bestaan uit buffalowormen en kleine meelwormen,ook nemen ze eivoer op. Als jou winterkoninkjes geen eivoer willen eten kan door het eivoer pinkies en buffalowormen mengen,dan is de kans groot dat ze ook het eivoer opnemen. Veel liefhebbers met insecteneters geven over hun levend voer, een vitamine/mineralen preparaat er zijn in de handel diverse producten te verkrijgen. Ik zou de winterkoninkjes zeker gaan scheiden om problemen te voorkomen, maar in een voliere van deze afmeting kunnen ze nog wel weg komen, als de vogels achter elkaar aanjagen, maar het blijft goed obseveren.
Kan ik mijn goudvinken naast lijsterbessen die ik wil verzamelen ook vlierbessen geven ? en welke bessen eten ze nog meer graag ?. kan ik deze bessen ook aan mjin appelvinken geven. Vlierbessen zijn zeker goed, ze maken wel de volière heel vuil en als je een vogelpoepje op je kleren krijgt, nadat de voegels vlierbessen gegeten hebben zal je het niet snel vergeten. Ook vuurdoornbessen zijn heel goed voor de vogels, braambessen en aardbeien zijn ook lekker en ook rozebottels. Alles met mate geven.

Mijn europese goudvinken wildkleur van de eerste ronde zijn weeral 46 dagen oud. Ik heb de volgende vragen:

-Hoe oud moeten de vogels zijn om ze rood te verstrekken dit om een vlekkerige vogel te voorkomen op de TT.
- Hoe kun je zien of jonge vogels poppen of mannen zijn.
- Hoelang moet ik mijn vogels rood verstrekken.
- Met welk product(merk) ga ik de mooieste kleur rood verkrijgen.

De mooie kleur ligt op de eerste plaats aan de erfelijke aanleg van de vogel. Met vroege jongen kun je wat later beginnen en met late jongen wat vroeger. In ieder geval voordat de rui begint. Geef een product dat canthaxantine bevat. 10-20% het merk doet er niet toe. 1 gram per liter is voldoende, maar los dit goed op in heet water. Nogmaals, de goede kleur komt niet uit het potje, dat is slechts een ondersteuning. Geef het product totdat de vogel bijna uitgeruid is. Waarschuwing: geef niet teveel, voorkom grote lever en doorkleuren op plaatsen waar het niet mag.
ik wil graag mijn barmsijsen weer een mooie rode kleur bezorgen nu weet ik dat je dat met canthaxantine kunt doen maar ik wil ze graag op de natuurlijke wijze kleuren met wat ze ook in de natuur eten.kan iemand mij vertelen waardoor ze in de natuur hun rode kleur verkrijgen welk onkruid of welke insecten??? Wat de vogels uit de natuur halen om een rode kleur te krijgen of te behouden is vooral vele variatie in onkruidzaden,het is bekend dat oa. perzikkruid, raket ,teunisbloem veel caroteen bevatten dat de kleur bevordert, maar er zijn ook liefhebbers die hun barmsijsen boerenkool voeren om een goede kleur te krijgen of te behouden. Maar bedenk wel als je onkruid zaden voert voor de kleur dat je dit wel voor een lange periode moet geven ,en met canthaxantine kan je volstaan met enkele dagen te verstrekken in het rui seizoen.
welke kiemzaden kan ik het beste geven aan sijzen en groenlingen. Moet ik die alleen in de broedperiode geven of het het jaar. Er zijn speciale kiemzaad mengelingen op de markt oa. J. Koenings in Bakel verkoopt die,de meeste liefhebbers verstrekken alleen in de kweekperiode kiemzaad.
De ruiperiode ligt alweer achter ons als het goed is, maar mijn goudvinkpop zit echter op haar borst slordig in de veren, net of ze niet door de rui wil komen. Voor de rest ziet ze er strak uit en is fit genoeg. Heb gewoon zaad ( blatner/goudvink) en eivoer verstrekt en natuurlijk
grit en mineralen. daarnaast nog wat bessen bramen en onkruid. Wat zou dit kunnen zijn en hoe kan ik dit oplossen?
Als de vogel helemaal geen veren meer wisselt, wat logisch is deze tijd van het jaar, vrees ik dat er weinig meer aan te doen is. Hou de vogel in de gaten en kijk hoe de conditie volgend jaar is. Er is geen echte verklaring waarom dit gebeurt. Misschien toch een algemeen conditie probleem. De door jou verstrekte voeding zou dit moeten voorkomen.
Wij waren op de open cultuurvogel 2007 en hoorden daar van een kweker dat hij Tagetes (afrikaantjes) gebruikte voor de kleurdiepte? Wat moet ik mij daarbij voorstellen en waar is zo iets te verkrijgen? Tagetes is een bestanddeel uit de plant "het afrikaantje". Al enkel jaren gebruiken verschillenden kwekers van prachtvinken, geelfactorige kanaries, parkieten en kwekers van Europese Cultuurvogels het om hun vogels beter te laten doorkleuren. In de meer gespecialiseerde dierenwinkel kun je Tagetes, o.a. bij Jan Koenings en Erik Jonker. Zij adverteren in de catalogus van Rosmalen.
heb 2 goudvinkenpoppen die geen ei-krachtvoer eten,heeft u hier een oplossing voor,heb ze bij iemand anders gekocht. Waarschijnlijk zijn ze het niet gewend of is het lang niet zo lekker als waar ze vandaan komen. Je kunt 's avonds de zaad wegnemen en 's morgens eivoer geven, s'middags weer zaad. Dit een week lang. Je kunt ook het recept vragen van de vorige eigenaar en mengen met jouw eivoer, beetje bij beetje steeds meer.
Wanneer je uit nood een kanarie pop de eitjes van een putter uit laat broeden moet je dan nog extra maatregelen nemen m.b.t voeding en eivoer? Ik heb namelijk van een vriend twee eitjes van een putter koppel gekregen na overlijden van de putterpop.Deze eitjes waren geraapt en mijn kanarie was net begonnen met leggen. Dit zou dus op zich geen problemen moeten geven.Ik ben echter niet bekend genoeg met europese cultuurvogels en hun voeding dus elk advies is welkom. Ik heb zelf een aantal keren met succes putters groot laten brengen onder kanaries, als de kanaries goed eivoer voeren is dit in principe al voldoende, wel voeg ik een beetje kiemzaad toe in het eivoer, maar ik ken ook kwekers die dit achterwege laten.
Sinds een week of 4 ben ik van gaailijster, beo,s etc overgestapt op europeese cultuurvogels.Ik moet toegeven dat is mij goed bevallen.

mijn vraag: Inmiddels heb ik 2 roodmus mannen en 4 poppen, alleen die mannen zijn dus helemaal niet rood maar geelig getint. Hoe kan ik ze rood krijgen of komt dat vanzelf. Zijn er misschien mensen die mij wat meer info kunnen geven over de roodmus?
Dat de roodmussen geel kleuren komt door het in de kooi houden van deze vogels. zonder kleurstof krijgt men dit.Wil men deze rood houden zal men kleurstof moeten geven.
Ik heb sinds 2 weken een koppel goudvinken in mijn buitenvoliere. Niet verwacht,maar het eerste ei is gelegd, wat is de beste voeding die ik straks kan geven aan de jongen, een eivoer voor goudvinken aangevuld met bijvoorbeeld buffalowormpjes.

Ik raad je ten zeerste aan een boekje over de kweek van goudvinken aan te schaffen om hiermee je wat in het onderwerp te verdiepen. Goudvinken kweken gebeurt niet vanzelf. De vogels moeten gewend zijn om eivoer op te nemen want met zaad krijg je de jongen niet groot. Ook is het erg vroeg in het seizoen en het zou me niets verbazen als de eieren onbevrucht zijn. Mijn welgemeende advies is je eerst in de materie te verdiepen, te praten met kwekers en goede literatuur aan te schaffen

www. bodypublicaties.html

Ik heb een koppel putters, europese kanaries en goudvinken in aparte kweekkooien. Ik geef nu twee maal per week eivoer (Orlux) en de vogels zijn gewend dit te eten.De overige dagen geef ik zaad, groenvoer en appel/wortel Ik wil begin april nestgelegenheid in de kweekkooien brengen. Mijn vraag is wat moet ik doen met het voeren van deze vogels naar de broedperiode toe (meer dagen eivoer geven en daarnaast zaad ?), als de vogels broeden (eivoer en hoe vaak en zaad ?) alsmede als ze jongen hebben (alleen eivoer of ook zaad ?).
Verder vraag ik mij af of ik al nestgelegenheid moet aanbrengen bij mijn Europese kanaries aangezien het mannetje het popje geregeld achterna zit en mogelijk haar al heeft getreden.
Ik geef in de wintermaanden (de rustperiode)1 keer per week eivoer aan mijn vogels, februari 2 keer per week ,maart 3 keer week en in de maand april alle dagen. Tevens voeg ik dan ook kiemzaad aan mijn eivoer toe, dit doe ik om mijn vogels in broedstemming te brengen.
Ik verstrek zelf geen groenvoer alleen krijgen de goudvinken in het najaar/winter enkele keren in de week een stukje wortel. Ook verstrek ik aan de vogels in het najaar bv veldzuring en bijvoet ,een bos ophangen in de volière dit voorkomt verveling onder de jonge vogels en het is goed voedzaam. Als bij mij de poppen broeden verstrek ik geen eivoer,als er jongen zijn van af het eerste uur krijgen ze volop eivoer met kiemzaad en wat levend voer. Wel verstrek ik de eerste week als er jongen zijn minimaal zaad, als de jongen zijn geringd dan word het percentage zaad opgevoerd voor de koppels met jongen. Wat betreft de kweek met Europese kanaries begin niet te vroeg met de kweek. Ondanks het zachte voorjaar zullen de vogels al behoorlijk actief zijn maar het weer kan ook zo om slaan,en dan is de kans op onbevruchte eieren ook aanwezig , ik zou toch wachten tot half April.
Wil iemand mij uitleggen hoeveel voer ik moet geven aan mijn vogels? in mijn voliere zitten:
een koppel appelvinken
3 groenlingen
2 koppels roodmussen
1 koppel putters
1 kanarie
2 boekvinken
klopt het dat dat maar 1 eetlepel per koppeltje is?
Het voer is van Jan Koenings
In de meeste gevallen heb je bij een gezelschaps voliere een rangorde van eten. De appelvinken en groenlingen eten wat grover voer en de putters wat fijner voer. In een gezelschaps voliere is het moeilijk afgepast te voeren. Gemiddeld eet een vogel van de grote van een groenling
5 to 7 gram zaad per dag.
Goede middag ik had een vraag hoe krijg en hou je een goudvink man rood Verstrek tijdens de rui rode kleurstof in het water of krachtvoer. 1 gr/ liter is voldoende
Hoeveel keer per jaar is het gewenst te kuren tegen coccidiose bij europese vogels. Ik kuur met bogena finicoc. Wat ik lees is dat er veel gekuurd wordt met esb3. Zit er veel verschil tussen die twee, of is het niet zo merkgebonden. Het zijn precies dezelfde middelen, die beide tegen coccidiose en ataxoplasmose kunnen worden gebruikt. Ze bvatten als werkzame stof Sulfachloorpyrazine-na-Monohydraat. Het verschil zit hem in de concentratie. Dat is ook de reden dat Finicoc bij de dieren winkel verkrijgbaar is en ESB3 alleen via de dierenarts. Op de vraag hoe vaak gekuurd moet worden is niet een eenduidig antwoord te geven. Er zijn kekers, die dit bv gedurende het hele broed seizoen doen terwijl anderen 1-3 x per jaar kuren. Het is wel zo dat deze stoffen de parasieten doden, maar de vogels kunnen gelijk weer worden besmet. Het geeft dus geen lange bescherming. Een ander middel is Baycox (toltrazuril). Het voordeel van Baycox is dat het de parasieten in alle stadia van hun lvenscyckus doodt (dus ook de oocysten). ESB3 en Finicoc doen dat niet
Ik wilde iets vragen over appelazijn heb al een paar jaar kanaries maar de conditie is soms slech,t kweek gaat goed maar heb er een paar bij die zitten dik en hoor je ook piepen en snakken naar lucht is daar appel azijn cider goed voor Het antwoord hierop is kort en bondig nee. Appelazijn zorgt er voor dat ziektekiemen zich niet in het water kunnen vermeerderen er gaat geen therapeutische werking van uit zoals bij een medicijn. Op afstand is het niet goed vast te stellen wat uw vogels mankeren. Het kan een infectie in de luchtwegen zijn. Het advies is om met een van de vogels naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan. Voor de goede orde; Voor aanzuring van het drinkwater wordt appelazijn gebruikt en geen appelcider. Appelcider is een gefermenteerde appelsap waar alcohol in zit.
Voor de kweek met grote goudvinken. Hoe lang voor het broedseizoen begin je met kleurstof in het water? en mag het ook door het water als er appelazijn in zit? en wat is u advies betreffende e s b 3 ik heb vernomen dat verschillende kwekers standaard bv elke maand een 3 daagse kuur geven ? Is het goed om bv een keer in de week omni vit te geven en mag dit ook door appelazijn heen? Voor het broedseizoen geef je geen kleurstof, het zijn geen kanaries. Kleurstof heeft alleen effect tijdens de rui, de jonge goudvinken worden immers niet rood geboren. Dus vlak voor de rui beginnen. Appel azijn maakt het water zuur de pH waarde wordt ca 4.3 (10ml/lieter). Veel chemicalien ondergaan in zuur milieu een verandering. Mogelijk gebeurt dat ook met kleurstof. Dat moet je zelf uitproberen.. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Er zijn grote verschillen tussen kwekers wat betreft het toedienen van ESB3. Ik geef zelf ongeveer 6x per jaar ESB3. Ik raad niet aan om Onivit te menegen met appelzaijn. Heel veel vitaminen zijn pH gevoelig en worden onwerkzaam of veranderen in zuur milieu. Apart houden dus.
Hoe en wanneer kan ik het beste mijn barmsijzen kleurstof geven t.b.v. een mooie rode kleur?? Is het dan ook zo dat alleen de mannen een rode borst krijgen zodat hierdoor ook meteen het geslachtsverschil duidelijk is?? De barmsijs moet ruim voor aanvang van de jeugd/rui kleurvoer krijgen. Over het algemeen geven barmsijskwekers te veel en te lange periode kleurvoer aan hun vogels. Wanneer bij aanvang van de rui enkele dagen gevoerd wordt is dit veelal voldoende om barmsijs goed door te kleuren. De barmsijs slaat dit kleurvoer, de caroteen, op in de lever en heeft zo een buffer die hij tijdens de rui gebruikt. Bij te veel kleurvoer kleuren de vogels in het gehele rugdek rood. Dit valt vooral bij de isabel kleurige op. Eerste jaar mannen kleuren veelal niet of veel minder rood door. Wel zien we dat bij het verstrekken van kleurvoer er rodeveertjes bij de mannen in de borst verschijnen. Dit maakt het onderscheid van man en pop mogelijk.
De vraag luidt: Wat is de dosering van appelazijn door het drinkwater ? 10 ml per liter drinkwater brengt de pH op ongeveer 4.3. Appelazijn is een natuurproduct dus tussen de verschillende merken kan wel eens een klein verschil zitten. Gebruik nooit "levend" appelazijn (een troebele azijn). Hierin bevinden zich gisten, die kropverzuring kunnen veroorzaken.
Mag je Europese vogels het hele jaar door groenvoer (sla) geven ? De voeding van Europese vogels moet zo gevarieerd mogelijk zijn. Naast een goed eivoer dat het merendeel van de essentiele nutrienten moet bevatten, kan ook groenvoer worden verstrekt. Maar ook hier geldt dat dit met mate moet gebeuren en ook zo gevarieerd mogelijk. Elke dag sla geven is voor de vogel te eenzijdig. Sla van de kas heeft ook een hoog gehalte aan nitraat, zodat het ook voor de mens afgeraden wordt elke dag sla te eten. Wissel af met een stukje peen, brocolli, boerenkool en geef dit zeker niet elke dag. Hou ook de ontlasting in de gaten, overdadig groenvoer kan leiden tot dunne ontlasting.
Zijn er meerdere organische vloeibare voedingssupplementen de omloop? Er zijn talloze preparaten in de handel bestemd voor vogels. Kijk eens op http://www.avian.nl/. Het is wel heel belangrijk dat u met toevoegingingen heel verstandig en selectief te werk gaat. Er gaan meer vogels dood of worden ziek door een te veel aan goedbedoelde hulpstoffen dan door een te kort er aan.
Als je door je ( droge) eivoer spirulina toevoegt, wordt dan de houdbaarheid ook korter van duur? kun je dit dus voor een langere periode verstrekken of moet je spirulina per dag toevoegen? Droge spirulina heeft te lijden van UV licht. Een goede spirulina is daarom altijd verpakt in een potje met een UV barriere (bv bruin glas). Ook trekt spirulina water aan. Het is daarom niet aan te bevelen om spirulina alvast aan de voorraad eivoer toe te voegen. Spirulina kan wel aan kant en klaar eivoer worden toegevoegd als deze wordt ingevroren. Het beste (en goekoopste) is om spirulina voor humane consumptie te kopen bij een reform huis of apotheek. Ik gebruik naar volle tevredenheid het preparaat van Marcus Rohrer (poeder).
U zal het wel gezien hebben op de TT in Apeldoorn die bruinpastel met die rode pet was van mij N. van der Waart. Ik heb toch niet zoveel roodvoer gegeven, maar toch nog een rode pet. Ik gaf maar 4 kleine schepjes Betacaroteen, dit zal te veel zijn geweest? Maar hoeveel geeft men meestal. en ik dacht de verkleuring in het petje niet meer bezwaarlijk was. Daar waren ze toch mee aan het stoeien in de keurmeestersvereniging om zoiets goed te keuren. Hoe kom ik daar vanaf want de andere vogels hebben het niet dus ik dacht dit is een uitzondering. geef mij a..u.b.eens een goed advies. Helaas heb ik het niet kunnen zien, want ik heb vanwege rugklachten Apeldoorn niet kunnen bezoeken. Het is wel al goed dat je betacaroteen en geen cantaxantine hebt gegeven. Je zegt 4 schepjes en ik weet natuurlijk niet hoe groot dat die schepjes zijn. 1 schepje lijkt mij voldoende. Wel kan ik je al zeggen en dat geldt ook voor de w.kl. : KLEUR KRIJG JE NIET UIT EEN POTJE, doch uitsluitend via selectie. De kleurstof is enkel een hulpmiddel, vaak wordt er meer kwaad dan goed mee gedaan door teveel te geven. Een vogel die van nature niet diep rood en intensief is, krijg je met kleurstof zeker niet beter. Wat betreft het rood in de kop, zullen er altijd vogels zijn die het meer en vogels die het van nature minder hebben. Weer door selectie. Bij een beetje rood zullen de meeste keurmeesters wel een oogje dichtknijpen, lijkt mij.
Ik heb een groot probleem,twee dagen geleden heb ik drie koppels noorse goudvinken gekocht en drie poppen zaten al de volgende dag bol. Ik heb de vogels direkt apart gezet en verwarmd, maar helaas is een pop inmiddels al dood. Ik heb de volgende dag de vorige
eigenaar gebeld en die zei mij dat hij het niet begrijpt,en dat het waarschijnlijk aan het voer ligt dat hij gebruikt. Kona Corn.en ik weet niet waar ik dat kan kopen. Weet u waar in de omgeving van Rotterdam ik dit kan kopen. De overige vogels zitten nog steeds verwarmd en zover ik kan zien knappen ze op. Maar ze komen van buiten. Wat moet ik nu doen? kunt u my advies geven.
Het is niet zo heel erg waarschijnlijk dat de overgang van het ene naar het andere voer de oorzaak is van het probleem. De vogels zijn gewend aan het KonaCorn mengsel, maar dit is een normaal zaadmengsel en ik denk dat als de vogels de volgende dag bol zitten, het probleem eerder gelegen kan hebben aan het niet vinden van het waterflesje dan aan het verschillende voer. Ook kunnen de voegel in de stress zijn geraakt van de reis of van de nieuwe omgeving. Kona Corn kan besteld worden bij elke goede dierenwinkel. Het product wordt geleverd door Jaap Koopman ( 0524 532222)

Bij het samenstellen van eivoer wordt door veel kwekers gebruik gemaakt bij de "Roerbakmethode" van Lammermelk (Poeder) Denkavit of Sprayvo. Bij navraag bij de betreffende producenten bleek in dit product Lactose (Weipoeder) te zitten. In elk zuivelproduct zit lactose volgens de fabrikanten.

Vraag: Is lactose gevaarlijk voor onze vogels?

Vogels missen het enzym dat lactose afbreekt. Dit betekent in de eerste plaats dat de suiker zonder, dat het gebruikt wordt als energiebron, het lichaam weer verlaat. Bij een te hoge concentratie aan lactose kan er zelfs een dunne ontlasting ontstaan. Lactose wordt vaak gebruikt als vulstof in diervoedingsmiddelen. Een heleboel andere dieren kunnen dit nl wel omzetten. Als een product weipoeder bevat, dan maakt het uit of dit afkomstig is van zure of zoete wei. Beide zijn afkomstig uit de kaasindustrie. De zure wei komt echter van een productieproces, dat een fermentatie stap heeft ondergaan. Het merendeel van de lactose is dan door bacterien omgezet in melkzuur. Dit product is dus geschikt voor onze vogels. De zoete wei komt van een proces waarbij de lactose nog in een hoge concentratie aanwezig is (ca 5%). In het poeder wordt dit gehalte verder geconcentreerd. Dit is dus niet geschikt voor onze vogels.
Ik ben pas begonnen met botvinken. Ik vroeg me af wat het beste voer is dat je in de winter kan geven.
Bot vinken mag je in de winter best een wat schrale zaadmengeling voeren, die kan bestaan uit kanarie zaad met wat extra witzaad witte milet. Naar de kweek toe kan je de zaadmengeling aanvullen met wat cardy, hennep en lijnzaad. Ook kun je langzaam wat eivoer gaan geven met iets van insecten en dit langzaam opvoeren naar de kweek toe. Maar vraag eens waar je de vogels hebt gekocht wat die persoon voert en hoe hij hier mee omgaat, want iedereen doet het naar eigen inzicht.
Ik heb een vraag over (groen)voer en hulpmiddelen. Op internet, boekjes etc vind je veel info over zaadmengsels en groenvoer etc, maarnergens kan ik vinden hoe je dat de vogels moet verstrekken. mijn ervaring is dat wanneer je bijvoorbeeld vlierbessen sla etc voert in een schaaltje of bakje dat de boel snel 'versmeert' etc. Hoe kun je groenvoer het beste aanbieden? En hoe moet je wilde bloemen/planten en zaden aanbieden? En moet je de gehele plant aanbieden of delen hiervan. Mijn laatste vraag gaat over het voersysteem dat ik gebruik voor het wildzangmengsel: Wat is het beste systeem om (wild)zang vogels zaad in aan te bieden (vooral op het gebied van hygiene en morsen)? Zaadmengeling kun je het beste aanbieden in bakjes die je op een rooster plaatst boven een bak voor dan het gemorste voer in valt en waar de vogels dan niet meer bij kunnen. Planten uit de natuur kun je aan bieden door de delen waar zaad in zit af te knippen en in een emmer zand te plaatsen of in een pot water dan blijven ze wat langer vers. Ook kun je de afgeknipte delen in een p.v.c buis steken, die je aan de want van de volière bevestigt. Dit werkt goed bij teunisbloem en bijvoet. Verstrek je sla of vogelmuur geef van niet teveel zodat de vogels het in enkele uren op hebben .
Mijn putters (major) zijn volop in de rui. Nu zie ik dat de maskers van de jonge en oude vogels oranje kleuren in plaats van
rood. Ik voer mijn vogels het zaadmengsel Blattner Distelvinkenvoer van Versela Laga waarin verschillende distelzaden gemengd zijn, waaronder mariendistel. Ik geef ze dagelijks een stukje witlof. Verder krijgen ze AVES eivoer met kiemzaad. Door het eivoer meng ik spirulina. Heeft enig idee wat ik zou kunnen doen om de masker rood te laten kleuren?
Je voedsel pakket is ruim voldoende om de putters rode maskers te laten krijgen. Het enige wat je nog zou kunnen doen is de putters teunisbloemzaad geven, zelf pluk ik nu regelmatig teunisbloem in de natuur en geeft dit aan de putters en barmsijzen. Maar ik denk als de vogels volledig uitgeruid zijn, de kleur van het masker zeker wel rood zal zijn. Op dit moment zien bij mij de maskers ook nog meer oranje dan rood.
Rustig afwachten is dan ook mijn advies.
Ik had een vraag of iemand een goede samenstelling weet voor elzen sijzen. Ik weet dat er goede standaard mengelinge te koop zijn maar over het algemeen zijn die stuk duurder dan losse zaden (bij kruisbek zaden is dat mij opgevallen) en vaak is het zo dat die goede megelingen niet dichtbij mij in de buurt te krijgen zijn. dus weet iemand een mengeling en de verhouding dan hoor ik graag van u! Er zijn meerder merken die een volledige sijzen mengeling verkopen. De mengeling van b.v. Jan Koenings kan telefonisch besteld worden en wordt tegen verzend kosten bezorgd. Ik vind dat in een sijzenmengeling dennenzaden, witte pirella, saflor, teunisbloem en niger niet mogen ontbreken.

Enkele dagen geleden hebben jullie me geholpen met mijn vraag over het kweken en houden van Appelvinken. Ja hoor, de pop is weer eieren aan het leggen. Ik heb de man op jullie advies afgevangen. In julle antwoord schrijven jullie verder dat ik "grof eivoer" moet verstrekken. Mijn vraag is in deze simpel. Hoe maak ik dit? Ik gebruik Céde eivoer 100 gram in combinatie met één roerei. Hoe krijg ik dit mengsel grof?
Je kunt de hoeveelheid CeDe verminderen de appelvinken meer roer ei laten eten dat je met een grove vork prakt. Ook kun je proberen of ze een hard gekookt ei willen eten je prakt dan het ei ook met een grove vork en meng er wat b.v een tentoonstellings zaadbakje CeDe. hierdoor krijg er een eivoer wat grover is en de appelvinken makelijker aan hun jongen voeren.
Sinds kort probeer ik te kweken met Eur. vogels. Ik heb een tweetal koppels goudvinken, vinken en groenlingen. Ze zitten in grotere broedkooien 120 x 60 x 60
Nu heb ik een vraag;
Hoe vaak/veel mag je voeren aan pinkies en zonnepitten. Ik hoor nog al eens om me heen dat pinkies de vogels gek maken en dat zonnepitten de vogels te vet maken
Europese vogels hebben de behoefte aan een goede gebalanceerde zaadmenegeling, die in een speciaalzaak te verkrijgen is (bv Jan Koenings, Bakel). In dit mengsel zitten ook zonnepitten, maar slechts in een beparkte hoevellheid. Vogels in broedkooien hebben eerder de neiging om vet te worden dan vogels in grote volieres of kweekboxen. Goed in de gaten houden door de vogel op te blazen en het mengsel verschralen als de vogels te vet zijn. Met te vette vogels wordt slecht of niet gekweekt. Naast dit zaadmengsel moeten de vogels een goed eivoer hebben. Insecten zijn eigenlijk pas nodig als er jongen zijn. De vogels komen in broedconditie door de hoeveelheid licht en minder door het voer. Van pinky's heb ik niet gemerkt dat vogels er overgeconditioneerd door raken. Dat kan wel door meelwormen. Een goede zaadmengeling en eivoer geven in de aanloop naar het broedseizoen en de insecten pas bij het eivoer verstrekken als er jongen zijn.
succes met de kweek van je vogels
De vraag luidt: vanaf welke leeftijd moet je jonge kruisbekken kleurstof geven zodat ze mooi rood kleuren? Ik geeft mijn jonge kruisbekman als ze ongeveer 3 maanden oud zijn roodstof in het drink water. Je moet in ieder geval beginnen voordat de jeugdrui begint. Jongen die later in het jaar gekweekt worden ruien sneller. dan vogels die in januari
geboren zijn. 1 gr. op een liter elke dag vers geven en dit krijgen ze 3 dagen in de week tot dat de rui klaar is. Daarna nog 1 dag in de 2 weken tot het tentoonstellings seizoen. Omdat als ze dan nog eens een veertje verliezen dit ook mooi rood terug komt .
Wat moet ik doen als mijn botvinken te vet zijn en kan je een samenstelling geven vinkenvoeding voor de zomer en voor de winter. Dat je vinken te vet zijn zal waarschijnlijk aan de voeding liggen die te vet is. Ook kan de huisvesting te klein zijn zodat de vogels te weinig beweging hebben. Je kunt de vinken nu een schrale zaadmengeling voor zetten b.v. een kanarie mengeling en laat ze daar dan alles van op eten en niet elke keer bi voeren want dan eten ze nog enkel de zaden die ze lekker vinden en vaak zijn dit de zaden met het grootste vet gehalte. Verstrek ook geen eivoer. wel kun je elke dag wat dierlijke eiwit geven b.v pinky's, meelwormen of buffalowormen de vogels kunnen hier wat feller van worden en dan gaat het overmatige vet er ook wat af. Je moet zeker een verschil maken tussen winter voeding en zomer voeding in de winter mag het voer juist wat vette zaden bevatten tenminste als de vogels onverwarmd zitten.
Wat voor voer kan ik het beste gebruiken voor het grootbrengen van jonge putters? Ik gebruik voor het groot brengen van mijn putters een zelf gemaakt eivoer dat bestaat uit 3 beschuiten en een hard gekocht ei, met een schepje breedmax dit is een preparaat waarin alle benodigde vitamines en mineralen zitten. Aves heeft ook zo’n product, dat je ook gebruiken kunt. Het belangrijkste is dat je vogels het goed voeren. Verder vul ik het eivoer aan met wat pinky's en buffalo wormen uit de diepvries en wat kiemzaad. Als er jongen zijn verstrek ik div. malen per dag een portie eivoer. Het belangrijkste is dat je de putters juist ruim voor de kweek went aan het eivoer dat je ze wilt gaan voeren. Het zaad laat ik gewoon staan als er jongen zijn. Er zijn kwekers die als er jongen zijn de eerste dagen het zaad weghalen Ik doe dit echter nooit.
Ik kweek al jaren insecteneters. Daarbij dient zich steeds de vraag aan op welke manier de insecten moeten worden verstrekt; diepvries, levend, gedroogd? Ik heb misschien een raar idee. Tegenwordig kan je voor 25 euro zo'n insecticutor kopen. Insecten worden aangetrokken door het blauwe UV licht en worden dan als ze door een traliewerk vliegen
geelectrocuteerd en vallen in een opvangbak. Zou je deze (bijna) verse insecten aan de vogels kunnen geven. Is er iemand die hier ervaring mee heeft.

Je kunt zeker insecten die je zelf vangt aan je vogels geven, er zit wel een nadeel aan je weet nooit of je voldoende insecten vangt en zeker wanneer er jongen zijn moet je wel verzekerd zijn van een constante aanvoer, want ik denk als je vogels levende insecten gewend zijn moeilijk meer diepvries insecten opnemen. dus al je kweek met de insect etende vogels altijd op de oude vertrouwde mannier goed gegaan is, zou ik dit niet veranderen of zeker niet bij alle vogels. je kunt het eens proberen met 1 of 2 koppels en kijken hoe de resultaten zijn.
Bedankt voor de antwoorden op mijn vorige vragen. Ik heb toch nog een vraag deze gaat over het kiemzaad. Wanneer is dit goed genoeg gekiemd en kan ik dit door het eivoer doen? Of moet ik het kiemzaad in een apart bakje geven? Zodra men de witte kiempjes ziet is het goed. Iets verder gekiemd is ook goed. Persoonlijk geef ik het apart, maar onder het eivoer kan ook.
Was het zaad in een zeef onder stromend water. Laat het daarna een dag onder water staan in de koelkast. Giet het zaad in een zeef en spoel dit grondig af. Laat de zeef uitlekken en zet het zaad op een uitlekbakje op een plaatsje bij kamertemperatuur (niet in de zon). Spoel het zaad een keer of vijf per dag. Na ongeveer 48 uur verschijnen er kleine puntjes het zaad is dan gereed. Laat het goed uitlekken en verwijder het meeste vocht door het op keukenpapier uit te spreiden. Het gekiemde zaad kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
Ik vraag mij af hoe het gebruik is van pellet voeding bij putters en goudvinken, en heeft iemand hier een link naar een website met meer informatie. prijzen en het gebruik ervan, maar vooral gericht op putters en goudvinken...

Sedert inmiddels 4,5 jaar gebruik ik de voerkorrels van een Belgische fabrikant voor al mijn vogels. Deze vogels zijn enkele koppels putters, enkele koppels sijzen en fraters en enkele cini-soorten (edelzangers, Mozambiquesijzen, Europese cini's e.d.) en enkele kanaries.

 1. De reden waarom ik op korrelvoeding ben overgestapt zijn de volgende;
  kompletere voeding omdat ik er van overtuigd ben dat men weet wat vogels nodig hebben en dat een bekende fabrikant zich niet zal verlagen tot het leveren van inferieur voedsel, zeker geen huisdierenvoedsel
 2. Ik gebruik een kweekmengsel (met 19% bruto eiwit) en een rustmengsel (15% eiwit). Met zaadmengsels is het bereiken van een bruto-eiwit gehalte van 19% bijna onmogelijk.
 3. Bijkomende redenen voor mij om korrelvoer te gebruiken zijn:
  a. ik zie zoveel prijsverschillen in zaadmengsels voor Europese vogels dat ik niet altijd durf te vertrouwen op goede kwaliteit.
  b. ik wil het voeren van mijn vogels eenvoudig houden, dus ik heb nu een mengsel voor alle vogels die ik thans bezit.
  c. vanaf het moment dat ik mijn vogels eenmaal volledig op korrelvoer had werd er veel beter eivoer gegeten dan
  ooit tevoren.
  d. doordat mijn vogels nu goed eivoer eten en goed voeren aan hun jongen ben ik ook gestopt met het geven van halfrijpe onkruidzaden (niet altijd zonder risico's en bovendien meer geschikt voor nog niet gecultiveerde Europese vogels), diepvries-pinkies, miereneieren
  e.d. Ik koop nooit potten of flessen meer met poedertjes of vloeistoffen voor vogels. Die beloven alles, er van uitgaande dat de hoofdvoeding van de vogels niet goed is.
 4. Ik voeg een klein beetje sijzenmengeling toe aan de korrels, zodat mijn vogels aan beide gewend zijn.
  Ik schakel nieuwe vogels bijna direct over op korrels die ze dan al binnen een week eten. Met name met geimporteerde vogels gaat dit zeer snel. Immers ... die waren in de natuur ook geen droge zaadmengsels gewend ....!
 5. Bij de dierenspeciaalzaak bestel ik altijd 2 x 5 kilo korrels en betaal voor het produkt met 19% eiwit bijna euro 3,= per kilo. De korrel met 15% eiwit is iets goedkoper. Een putter en een sijs eten er per dag 5 gram van waardoor de voerkosten (exclusief veel eivoer) neerkomen op bijna euro 0,015 per dag per vogel.
 6. De kweekresulaten, ook van vogels die al jaren korrels gegeten hebben, zijn zeker niet slechter dan bij andere
  kwekers die zaad voeren.
 7. I k heb sterk de indruk dat ik veel minder uitval heb bij volwassen
  vogels.
 8. Op keuringen en tentoonstellingen behalen mijn vogels de 'normale' punten. In het allereerste begin kwam er geen gele kleur op maar dat is nu al vier jaar verleden tijd.
Ik las veel over appelazijn waar kan ik dit spul krijgen.dan heb ik nog een vraag ik heb in mijn voliere zwarte grond en tuin aarde omdat ik er coniferen en bosjes in heb kan dit,of is een betonnen vloer beter. Ik praat hier over een gezelschapsvoliere met putters noorse goudvink, geelgors en barmsijs.

Appelazijn kan je in de meeste groete supermarkten krijgen of anders in een reformwinkel. De dosering is 10-15 ml/per liter drinkwater en heel veel kwekers van Europese cultuurvogels gebruiken dit met name als preventief middel tegen megabacterien. Je kan dit een paar keer per week toedienen, ook als er jongen zijn. Appelazijn verlaagt ook de pH (zuurtegraad) van het water, zodat ook bacterien zich in het water niet mmer snel kunnen vermeerderen.

Op je tweede vraag is moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Met beide systemen, een natuurlijke beplante voliere of een box met een goed reinigbare betonnen bodem kan goed worden gekweekt. Aan allebei kleven voor en nadelen. Ik heb zowel boxen met een betonnen bodem en een grote beplante uitvliegvoliere met op de bodem houtsnippers. Ik kan niet zeggen dat in de laatste meer uitval door ziekten is, maar je moet de zaak natuurlijk wel goed schoonhouden en vooral vochtige plekken door regeninval vermijden

Hallo een vraag over kiemzaad wat voor zaad kan ik het beste gebruiken of kan ik het zaad gebruiken wat ik normaal gebruik alvast bedankt

Het zaad dat je normaal aan de vogels verstrekt is meestal ongeschikt om als kiemzaad te gebruiken. Alleen zaden die ongeveer op hetzelfde moment kiemen zijn geschikt. In de dierenspeciaalzaak kan je kiemzaad kopen. Je moet als volgt te werk gaan:

Was het zaad in een zeef onder stromend water. Laat het daarna een dag onder water staan in de koelkast. Giet het zaad in een zeef en spoel dit grondig af. Laat de zeef uitlekken en zet het zaad op een uitlekbakje op een plaatsje bij kamertemperatuur (niet in de zon). Spoel het zaad een keer of vijf per dag. Na ongeveer 48 uur verschijnen er kleine puntjes het zaad is dan gereed. Laat het goed uitlekken en verwijder het meeste vocht door het op keukenpapier uit te spreiden. Het gekiemde zaad kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

Wat voor een merk appelazijn is het beste. En waar wordt het ingedaan bijv. onder de kiemzaad of in het water en graag de hoeveelheid. Ik heb me laten vertellen dat het heel goed moet zijn voor de vogels. In wat voor een periode kan men de appelazijn het beste geven voor de kweek of in de ruiperiode, en mogen de jongen het ook hebben. Of appelazijn ook gebruikt wordt in het water waar je zaad in laat weken voor het kiemen weet ik niet. Ik geef mijn vogels 2 dagen achter elkaar 15 ml appelazijn op een liter drinkwater wel elke dag vers geven. Ik geef appelazijn al ruim 4 jaar aan mijn vogels het hele jaar door dus ook wanneer er jongen zijn en heb sindsdien geen uitbraak meer gehad van megabacterien. Het is niet zo dat wanneer de vogels aan megabacterie lijden, ze door het geven van appelazijn te genezen zijn. Ik koop mijn appelazijn bij een natuur/reform winkel, maar er zijn ook div. dierenspeciaalzaken die appelazijn verkopen wat geschikt is voor onze vogels.
Welke vitamine moet ik mijn vogels gaan geven tijdens de kweek om zo goed mogelijk te kweken en zo min mogelijk uitval? Wat moet er nu dus in een vitamine preparaat zitten.(welke vitamine bedoel ik dus) De onderlinge verschillen in de merken zijn erg klein. De rechtstreekse relatie met minder uitval is niet te leggen. Dit heeft andere oorzaken. Ook de relatie met goed kweken is niet te leggen. Niet overdrijven met vitaminen en niet teveel van verwachten. Goede voeding is belangrijker.
Hoe kan ik het beste buffalo wormen koken en klaar maken om in te vriezen? Buffalo wormen hoeven niet perse gekookt te worden. Wil je het toch laat ze dan enkele tientallen seconden in kokend water en daarna goed laten uitlekken. Drogen op keuken papier en gespreid op keukenpapier invriezen.

Wat geef je het best aan haakbekken. Waar haal je denneappelpitten welke mengelingen kan je maken

In tegenstelling tot kruisbekken hoeven haakbekken geen dennenzaden. Een goede goudvinkenmengeking en natuurlijk eivoer volstaan.
Als je 10 kwekers van eur. appelvinken vinken vraagt wat voor zaadmengeling ze gebruiken, krijg je 10 verschillende antwoorden. Ik zoek een goede zaadmengeling voor de appelvink. Wie kan mij hier aan helpen? Dit klopt inderdaad iedereen heeft zo zijn eigen samenstelling. Een goudvinkmengeling is ook prima voor appelvinken. Jan Koenings in Bakel is gespecialiseerd in zaden voor Europese cultuurvogels.
Kunnen julie mij een goed voedingsadvies geven voor de geelgors. Het liefst voor de rust en kweekperiode.
De voeding voor een geelgors in de rust periode kan volstaan met een gewone standaard mengeling voor Europese vogels.
Geelgorzen en trouwens ook andere gorzen hebben als ze klein gehuisvest zijn de neiging om vlug vet te worden daarom is het raadzaam aan de wildzangmengeling een hoeveelheid graszaden toe te voegen. Er zijn ook speciale mengelingen voor gorzen in de handel. In de kweek tijd mag naast de genoemde zaadmengeling een goed eivoer met voldoende levend voer niet ontbreken zoals pinky's buffalo wormen (levend of uit de diepvries). Zorg dat je vogels goed gewend zijn aan dit voer zodat ze hun jongen er goed mee voeren. Verstrek daarom tijdens de rusttijd 2 keer per week eivoer. Ook zijn er kwekers die wanneer er jongen zijn ze de eerste dagen levende krekels voeren. Deze insecten worden graag en goed door de geelgors gevoerd. Wanneer je levende krekels wilt voeren doe je dit het beste in een ruime bak met hoge randen, zodat de krekels er niet uit kunnen springen. De geelgors gaat in de bak om de krekels te halen. let er wel op dat de man die te fel word van de insecten die hij eet.
Ik denk erover om staartmezen te kopen. Wat voor voeding moeten ze hebben en waar moet ik rekening mee houden als ik ermee wil kweken? Als je staartmezen wilt kopen, schaf ze dan aan bij een kweker van deze vogels die kan je dan ook vertellen wat je het beste aan de staartmezen kunt voeren. Het is net als bij zaad etende vogels er zijn verschillende manieren die naar succes kunnen leiden. Let er bij aankoop goed op dat de vogels de juiste ringenhebben, de ringmaat moet duidelijk op de ring staan . De voor geschreven ringmaat is 2,3 mm. Als basis voer kan dienen een zelf gemaakt eivoer met veel eieren en aangevuld met universeelvoer en insecten zoals pinky's buffalo wormen en meelwormen. Dit kunnen zowel levende als diepvries producten zijn. Als er jongen zijn is het van belang de hoeveelheid insecten op te voeren.
mogen elzensijzen, groenlingenen en Barmsijzen gepelde en ongepelde pinda slingers? of is dat te vet voor ze? je mag je vogels best pinda's geven, maar zoals met alle vette zaden doe het met mate. en gebruik wel ongebrande pinda's dit is beter voor de gezondheid van de vogels. zelf verstrek ik mijn vogels tijdens de wintermaanden een keer per week gepelde en in stukje gemaakte walnoot. Dit eten ze erg graag.
Ik heb vernomen dat er geen miereneieren meer verhandeld mogen worden? is dat zo. Dit klopt inderdaad. De mierenpoppen die vroeger in de handel werden aageboden waren van de bosmier. Doordat op grote schaal de mierenhopen werden vernietigd om de poppen te "oogsten" is de bosmier nu beschermd. Het toezicht hierop faalt echter in de landen waar de meeste poppen vandaan komen (Belgie en Frankrijk), zodat tegen hoge prijs ze soms nog beschikbaar zijn. Er zijn echter voldoende alternatieven voorhanden, die geen aanslag plegen op het milieu. De poppen die u onder uw eigen tegelpad kunt vinden kunnen worden gebruikt voor het kweken van jongen vogels.
Ik had graag geweten wat een zaagmengsel ik het beste kan maken voor Putters. er zijn verschillende zaadmengelingen voor putters in de handel, het belangrijkste is dat er veel verschillende soorten fijne zaden in zitten en dat de putters alle zaden goed opeten. voer gerantsoeneerd zodat je de vogels dwingt alle zaden op tenemen. Wanneer je putters bij een kweker koopt vraag hem dan hoe zijn mengeling er uit ziet en neem er wat van mee, als je 10 kwekers naar de mengeling vraagt die ze hun putters verstrekken krijg je 10 verschillende antwoorden bijna iedereen heeft zijn eigen voorkeur.

een mengeling voor putters kan bestaan uit de volgende zaden.

5 kg kanariezaad
1/2 kg negerzaad
1/4 kg distelzaad
1/5 kg slazaad
1/4 kg pirella wit
1/2 kg wildezaden
150 gr. cardy
De vraag luidt: Met wat voor voeding krijg je de Europese Pestvogel op stok? Wanneer begin je de vogels hieraan te wennen? Europese vogels hebben vrij grote hoeveelheden levend voer nodig om hun jongen groot te krijgen. Levend voer kan bestaan uit pinky's, witte meelwormen, wasmotten. buffalo wormen, zowel echt levend als uit de diepvries het is belangrijk goed te observeren wat de vogels het best opnemem. Daar naast ook een goed universeelvoer met weinig bessen want bessen vullen wel maar bevatten weinig goede voedings stoffen om de jongen te laten groeien. Ik weet ook dat er kwekers zijn die ze muggen larven geven die te koop zijn bij hengsport winkels. De periode voor aanvang voor de kweek is de beste tijd de vogels te laten wennen aan het voer dat je tijdens de kweek wilt verstrekken en als je vogels bij een kweker gekocht hebt vraag hem dan wat hij voert. Een echte liefhebber zal je graag vertellen hoe het hem is gelukt pestvogels op stok te krijgen.
Hallo vogel vrienden graag zou ik willen weten wat jullie voor zaadmengeling aan haakbekken geven e welke bessen ik kan geven.Moeten haakbekken ook gekuurd worden ( hoe vaak en waarmee). Voor haakbekken is er een speciale mengeling in de handel van Blatner welke te koop is bij winkeliers die Orlux producten verkopen. Deze mengeling voer ik al jaren naar tevredenheid aan mijn haakbekken. Ook zijn er verschillende zaadhandelaren die zelf een mengeling voor haakbekken op de markt brengen, Jan Konings in Bakel en C.P Foot in Eindhoven zie voor adressen het clubblad de Europese cultuur vogels. Lijsterbessen kun je geven aan de haakbekken doe dit wel met mate in verband met kans op schimmel in de bessen. Ook geef ik regelmatig een stukje broccoli of appel. en in het voorjaar allerlei boomknoppen fruitbloesem en wilgenkatjes, hazelaar katjes. Haakbekken zijn vrij sterke vogels die bijna nooit ziek zijn maar het komt wel voor dat ze plots dood liggen zonder dat ze zichtbaar ziek zijn. Kuren doe ik ze bijna nooit hooguit een keer per jaar met Esb3. Wel ent ik ze tegen de pokken haakbekken zijn daar erg gevoelig voor. zowel in wendig als uitwendige pokken komen regelmatig voor.
Wat kan je de appelvink als basisvoer geven en moet je ze veel levend voer geven tijdens de kweek of is alleen eivoer voldoende De appelvink behoort tot de vogels met kegelvormige snavel net als de goudvink. Een goede gevarieerde goudvinkmengeling als basis is goed. Gespecialiseerde zaden zijn te krijgen bij Jan Koenings in Bakel.
Kunt u mij vertellen hoe een goede zaadmengeling er uitziet voor het houden en kweken van kepen en kruisbekken. Ik weet dat er speciale zaadmengelingen bestaan voor vinken. Ook denk ik te weten dat de kruisbek en keep een vinkensoort is, maar volgens mij is de samenstelling voor deze vogels afwijkend van het menu van de normale vinkensoorten.

Voor kepen en kruisbekken moet een andere mengeling worden verstrekt. De kepen kunnen als basisvoedsel een goede vink of goudvink mengeling krijgen, voor de kruisbek geldt een heel andere samenstelling. De mengeling van een bekende Belgische kweker Phil Bamps vindt u hieronder:

Hennep 6 kg
Boekweit 1 kg
Mariendistel 1 kg
Saffloer 1 kg
gestreepte zonnepitten 1 kg
Perilla wit of bruin 1 kg
Gepelde haver 1 kg
Aleppo 1 kg (tijdens de rust)
Aleppo onbeperkt altijd vooradig tijdens de kweek

Het aandeel van de Aleppozaden wordt vanaf december met kleine porties opgevoerd om vanaf half februari, wanneer de kweek begint, onbeperkt te worden verstrekt. Kruisbekken kunnen ook wennen aan eivoer. Dit geeft sterke jongen. De vogel zal dit niet zonder gewenning gaan eten. Door het zaadmengsel krap te houden en eivoer aan te bieden raakt de vogel hier aan gewend en zal hier ook de jongen mee gaan voer

Gaarne advies over de aanschaf van een stel Boomklevers. Ik heb een buitenvoliere van ongeveer 16x2x2.5 mtr + nachthok van 3x3 mtr [beplant] alles hardhout. Bewoners: sijzen,groenlingen, goudvinken, putters,pestvogels.
Kan ik hierbij een koppel boomklevers plaatsen.?
Graag advies over voeding-huisvesting- e.d.en misschien weet je ook wel een betrouwbaar adres waar je ze kunt kopen.

Boomklevers kunnen goed bij andere vogels gehouden worden, mits de voliere ruim genoeg is. Het zijn van nature nieuwsgierige vogels, ze zijn niet aggressief, maar aan de voerbak wel dominant. Ze hamsteren ook voedsel. Dat betekent dat ze zaden (bij voorkeur grote zaden zoals zonnepitten) uit de voerbak halen en deze verstoppen in kieren en spleten in de voliere. Ze eten ook zaden maar moeten altijd universeel voer beschikbaar hebben. In het voorjaar en de zomer meelwormen, pinky's en buffalow wormen. Als er andere vogels tot nestelen overgaan kan dat tot problemen leiden omdat de nestkastjes door de boomklevers worden bezocht (ze zoeken dan naar insecten). natuurlijke nesten laten ze wel met rust. Nooit meer dan een koppel in de voliere omdat het anders vechtpartijen worden. Ze worden sporadisch aangeboden.

Ik zou graag willen weten of er ook natuurlijke kleurstoffen zijn om aan mijn goudvinken te geven, zodat de kleur dieper wordt. Vorig jaar heb ik geen kleurstoffen verstrekt, omdat ik er niet van hou om mijn vogels te houden met medicijnen en kuren en (chemische) kleurstoffen. Op mijn keuringsbriefje stond echter dat de kleur dieper moest zijn.

Met veel wortels kleuren ze ook een weinig. en bepaalde afrikaantjeszaden helpt ook mee. Alle alternatieven kleuren echter niet voldoende. Wij kunnen ze niet geven wat ze in de natuur vinden om de dieprode kleur te bereiken. Indien er geen kleurstof gegeven wordt zal waarschijnlijk bij een keuring altijd deze opmerking bij staan.
Ik heb een gemengde voliere dus zowel wildzang als kanaries. Maar hoe kan ik mijn barmsijsen rood houden zonder kleurstof te geven (caroteen), want ik heb geen plek om ze apart te zetten. Weet u misschien natuurlijke stoffen waar de barmsijs rood van wordt zonder dat mijn kanaries mee kleuren? Je kunt je vogels catoteen houdende zaden geven zoals b.v. teunisbloem (in rijpe en halve rijpe vorm) Vraag aan je zaadleverancier welke zaden een hoog caroteengehalte bezitten en geef die aan je vogels. Ook kun je spirulina door het eivoer geven, maar je krijgt je barmsijzen nooit zo rood dan dat je opkleurt met wateroplosbare kleur stoffen.
De vraag luidt: hoe krijg ik mijn jonge barmsijzen op kleur Ik geef mijn jonge barmsijzen als ze 4 weken zelfstandig zijn 2 x 3 dagen achter elkaar roodstof in het drink water. Ik gebruik hiervoor cantaxanthine 1 gr op een liter drinkwater. hier door krijgen ze mooie rode petjes en blijft de snavel kleur zo die hoort te zijn. Maar er zijn ook andere producten in de handel die het zelfde doel bereiken. Rood op de borst krijgen ze niet hier voor moet je in een later stadium wat veertjes op de borst plukken en weer roodstof in het drink water geven.
Ik heb een koppel putters op eitjes zitten als de eitjes uit komen, wat moet ik dan voeren voor de jonge vogeltjes? Als de jongen uit het ei komen is het belangrijk dat de oude vogels voldoende levende voer en eivoer tot hun beschikking hebben. Levend voer kan bestaan uit diepvries Pinkys en Buffalo wormen. Maar het belangrijkste is dat de oude vogels ruim voor het uitkomen van de eieren gewend zijn goed eivoer te eten. De beste periode om de vogels dat te leren is de winter. Geef dan b.v. zaterdag eivoer en neem het zaad weg, geef het tegen de avond terug dan kunnen de vogels nog eten voor ze gaan slapen mochten ze geen eivoer opgenomen hebben herhaal dit tot de vogels eivoer goed opnemen.

Ik zou graag weten wat de beste voeding is om de botvink snel en zo veel mogelijk te doen zingen

Hier in Nederland worden weinig vinken wedstrijden gehouden, in West Vlaanderen is dat een veel voorkomende sport. Hoe meer slagen per minuut hoe beter. Als je de vinkenverenigingen daar benadert krijg zeker de goede informatie.
Ik ben van mening dat met matig vestrekken van meelwormen al meer zang te horen is. Je moet echter de vogels niet te veel opfokken.
Ik heb sinds gisteren 3 jonge zanglijsters in mijn voliere, beide ouders geven zeer goed eten wormen, buffalo's, pinky\'s. Mijn vraag is moet ik de jongen er na een bepaalde tijd afnemen en zelf groot brengen, om ze zo vettekorrel te leren eten? Wanneer de zanglijsters de jongen goed blijven voeren, zijn ze meestal in staat hun eigen jongen zonder problemen groot te krijgen. Laat ze dan bij de ouders. Na het uitvliegen gaan de jongen vanzelf over tot het eten van droog voer zoals universeelvoer of opfokkorrels van eenden.

De vraag luidt: Kan ik vogelzaad te scheiden van de lege hulzen dmv een apparaat. Bovenin gaat het zaad waardoor de lege hulzen van het "goede" zaad worden gescheiden.Hoe heet zo'n apparaat? en waar kan ik zoiets kopen?
Dit apparaat is een wanmolen. Je kunt echter beter je vogels per dag een hoeveelheid zaad voeren wat voor 90 %, die dag, opgegeten wordt. De rest gooi je weg. Dit is veelal bevuild. Geef je veel meer en ga je het overtollige zaad in de wanmolen scheiden van de kaf dan voer je de volgende dag eventueel vervuild zaad. Ook is de kans groot dat vogels gebreksverschijnselen krijgen door tekorten van eiwitten en vitaminen. Dit omdat zij, bij het overdadig zaad verstrekken minder gevarieerd gaan eten.
Mijn putters zitten in een gezelschapvoliere. Ze krijgen speciaal eivoer met buffalowormpjes en kiemzaad. De jongen waren na de tweede dag al dood.Wat is het beste advies om jonge putters op stok te krijgen? Wat kan ik ze het beste aan voedsel aanbieden? De vraagt luidt dus eigenlijk "Hoe moet ik de jonge putters grootbrengen?" Je schrijft niet met welke andere soorten vogels je putters gehuisvest zijn, maar het beste resultaat om jongen groot te krijgen is de vogels per koppel te huisvesten. Je kunt dan alles beter controleren. Om jonge putters groot te krijgen is het belangrijk dat je ze voldoende dierlijke eiwitten verstrekt. Dit kan in de vorm van pnky's, buffelo wormen uit de diepvries.Wanneer je pinky's en buffelo wormen in de gezelschaps volier verstrekt zullen ook andere vogels er van eten en blijft er voor de putters niet voldoende over, wat sterfte van de jongen tot gevolg kan hebben. Soms heb je er ook vogels bij die hun jongen niet voeren, vaak zijn dit jonge poppen die niet weten wat ze met jonge aan moeten.Ook kan het zijn dat de man te fel is en de pop opdrijft om weer aan een nieuw nest te beginnen.Wanneer je de vogels per koppel huisvest kun je deze zaken beter in de gaten houden en zo nodig ingrijpen door de man af te vangen.
De vraag luidt: Als een goudvink jongen heeft, wat voor voer moet ik dan geven?
Goudvink jongen hebben in de eerste weken dierlijk eiwit nodig. Een goed eivoer aangevuld met gekiemd zaad, meelwormen, miereneitjes of Pinky's geeft een goed resultaat
De vraag luidt: hoe komt het dat mijn goudvinken hun mooie rode kleur niet behouden en wat moet ik er aan doen Inderdaad verliezen goudvinken voor een deel hun mooie rode kleur als ze in de voliere zitten. Dit komt omdat de rode kleurstof, die in de natuur in veel zaden voorkomt in te geringe mate in de voeding voorkomt die we de goudvink verstrekken. Hier is echter een oplossing voor. In de goede vogelspeciaalzaak kan men de kleurstof kopen die goudvink goed op kleur houden. Bogena intensief is hier een voorbeeld van. Tijdens de rui wordt de kleurstof gegeven (meestal via het water). Alleen de mannen mogen dit krijgen en niet de poppen. Hiervoor is het noodzakelijk de koppels te scheiden. Als je mannen al aan het ruien zijn, zou ik er nu niet meer mee beginnen. De vogel krijgt dan een vlekkerig vederpak, wat ik persoonlijk veel lelijker vind dan een wat bleke man.
Appelvinken hebben in het kweekseizoen kiemzaden nodig. Welke zaden worden daar voor gebruikt? Zijn er nog meer wildzangvogels die kiemzaden nodig hebben voor een goede kweek Alle zaadetende vogels zijn verzot op gekiemde zaden. Ik denk dat het niet veel uitmaakt welke zaden je hiervoor gebruikt. Ikf gebruik uitsluitend Nigerzaad. Maar ook een grovere mengeling of enkelvoudig zaad komt hier voor in aanmerking omdat de appelvinkjes nogal grof van snavel zijn. Letwel gekiemde zaden zijn zaden met een nauwelijks zichtbaar kiemetje dus geen uitlopers van 1 cm. Dat is groenvoer.
De vraag luidt: neemt lijnzaad drift weg van mijn speelvinken gedurende het speelsezoen?

Of lijnzaad drift wegneemt is mij niet bekend. Wel is bekend dat verschillende vogels er verzot op zijn en er vrij vet van kunnen worden. Met het gezegde:"Een goede haan is niet vet" in het hoofd zal de drift van
een dikke vink wel eens wat minder kunnen zijn. Maar dit ligt dan meer aan de conditie van de vogel dan aan het soort zaad.
Wel wordt beweerd dat lijnzaad iets laxerend werkt.

Ik kweek al een tijdje Europese Cultuurvogels ( insecteneters ) zoals Baardmannetjes / staarmezen / Koolmezen. Omdat ik ook vaak jongen verspeel gedurende het broedseizoen wilde ik vragen of ik de eieren ook onder andere vogels kan leggen, die wel goed voeren. Welke vogelsoorten zou ik hiervoor kunnen gebruiken? ik zat zelf te denken aan japanse meeuwen maar weet niet of dit zal helpen

Japanse meeuwtjes kun je zeker niet als pleegouders gebruiken. Insecteneters gaan staan in het nest en de jongen van de meeuwtjes blijven liggen als ze gevoerd worden. Er zijn wel kwekers, die met succes jonge baardmannetjes groot brengen onder de kanaries. Maar waarom pleegouders gebruiken? De kans op ziektes over brengen wordt enkel maar groter en insecteneters brengen hun jongen als ze over het juiste voedsel beschikken prima zelf groot.

Voor baardmannetjes is het van groot belang dat je naast de insecten die je voert ook een schotel water neer zet. Zij wassen eerst de insecten voordat ze die aan de jongen voeren. Als er jongen zijn voeren ze meestal eerst kleine insecten zoals pinky's en buffalo wormen levend of uit de diepvries. Als je een hele dag van huis bent, kun je diepvries insecten aan bieden in een schaaltje met wat water. Spoel de insecten eerst schoon onder de kraan in een zeef en doe ze dan in een schaaltje met een laagje water ze drogen dan niet uit . Als de jongen groter worden kun je ook meelwormen gaan voeren, er zijn kwekers die alleen meelwormen voeren en ook de jongen goed groot krijgen
iedereen doet op zijn manier. Naast de diepvries insecten verstrek ik de vogels een zelf gemaakt eivoer wat bestaat uit beschuitmeel 8 hard gekookte eieren, vitamine preparaat en lundia eendenkorrel, en insecten paté van orlux.

Hallo, mijn naam is Theo en probeer dit seizoen weer putters te fokken. Sinds enige tijd gebruik ik megabactin en megabactol van comed. De vogels reageren er tot nu goed op. De megabactol vergt wel enige tijd van gewenning i.v.m. de opname. Nu las ik op diverse sites over cometaves. Ook dat is een produkt van comed. Het is een voedingssupplement.Het zou samen met de twee eerder genoemde produkten gebruikt kunnen worden. Dit wordt zelfs aangeraden. Wat ik niet weet is of de cometaves een vervanger zijn voor de breedmax. zoals aves opfok . Moet ik die breedmax blijven gebruiken of moet die achterwege gelaten worden? Comet aves is een multivitamine preparaat met ook de nodige mineralen wat aan eivoer toegevoegd kan worden. Als je al jaren met succes breedmax gebruikt dan zou ik het persoonlijk niet veranderen. Wil je cometaves gaan gebruiken dan zal je zeker de dosering breedmax
moeten aan passen, daar anders de vogels te veel aan vitamine binnen krijgen wat ook schadelijk kan zijn. Cometaves is zeker niet het zelfde product als aves opfok
Wat is een goed eivoer voor goudvinken, of kun je het het beste zelf maken, en waar bestaat het eivoer helemaal uit. Het beste eivoer is dat eivoer welk ze het beste eten, want daar gaat het om: HET EI BINNEN TE KRIJGEN, al de rest is leuk en prima. Het is ook een kwestie van gewennen aan een bepaald eivoer. Sommigen gebruiken met succes een gekocht eivoer, anderen maken hetzelf, allemaal hun eigen recept. Zelf maak ik het in de magnetron en het bestaat voor 100 % uit ei. dat eten ze goed, en je hoeft ze niet eraan te laten wennen.
Bij deze zou ik U graag vragen welk voer de putter nodig heeft, omdat er zoveel te krijgen is weet ik het niet meer. Het antwoord is simpel. Ga naar een goede speciaalzaak bv. Jan Koenings in Bakel en koop daar een goede puteer/sijzen mengeling. Daarnaast is naturlijk eivoer onontbeerlijk.
Ik heb een koppel putters en een koppel goudvinken in een voliere zitten ik begin ze nu eivoer van Orlux tegeven met buffalos en pinkies maar het eivoer eten ze dus helemaal niet wat kan ik het beste doen om er straks toch mee te kunnen kweken Je kunt s'avonds de zaad weggnemen en s'morgens het eivoer geven. Dan s'middags de zaad weer geven totdat ze het eivoer gaan eten. Werkt dat niet, maak dan roerei in de magnetron, maak dit fijn. Dat eten ze meestal wel. Je kunt ook bij de kweker van de vogels informeren naar wat de vogels gewend zijn.
Deze vraag gaat over een zaadmengeling. Namelijk over de goudvinkenmengeling van Dhr. J. Dircks. Ik zou ZO GRAAG willen weten waar ik die bij mij in de buurt zou kunnen kopen. Ik ben vlakbij Raalte woonachtig. Dit is halverwege Zwolle en Almelo. Misschien is het mogelijk om mij de samenstelling met de hoeveelheden door te mailen zodat ik het dan zelf kan mengen voor EIGEN gebruik. Ook heb ik Dhr. Dircks al een mail gestuurd maar tot nu toe nog niks terug ontvangen. Ik heb ook omtrent dit onderwerp al een mail en een brief geschreven naar Dhr. Koenings in Bakel, maar tot nu toe helaas nog niks terug mogen ontvangen. U zou mij ( lees mijn goudvinken ) hier zeer mee helpen. Ik heb geen mail mogen ontvangen. Ik ben recent van e-mai;l adres gewijzigd. Misschien was het het oude. Het probleem is simplel op te lossen Jan Koenings levert door heel Nederland per post. Hij heeft ook een aantal winkels die hem vertegenwoordigen Ik zou hem een keer opbellen 0492345182, dat gaat meestal beter dan per post.
Kan iemand mij vertellen hoe ik het best mijn jonge goudvinkmannen kan opkleuren. Als kleurstof wil ik carophyl-red gebruiken. Moet ik de mannen van de poppen gescheiden houden bij het opkleuren? Is er misschien ook een natuurlijke manier van opkleuren? Die kleurstof ken ik niet, maar alles is op basis van cantaxantine. Het merk doet er niet veel toe. Verreweg de meesten bevatten 10% werkzaam bestanddeel en dat is genoeg. Gebruik hiervan 1 g op 1 liter water. Oplossen in heet water. Er bestaat ook 100% cantaxantine, maar dat is af te raden, want dan gebruik je gauw teveel. Doorkleuren in de rug is dan het gevolg en het is ook slecht voor de lever. De kleurstof is een hulpmiddel, de goede kleur krijg je alleen door selectie, niet uit de pot. Je kunt ook spirulina en wortelen voeren, maar meestal is dat niet voldoende. Wel zijn er kwekers die met succes rode afrikaantjes voeren, maar persoonlijk heb ik daar geen ervaring mee. Als je de mogelijkheid hebt, zet je de poppen apart, persoonlijk doe ik het niet.
De vraag luidt: geacht pannel in de uitgave van sec 2006-3 staat een artikel in over "pellets" voer. Omdat ik steeds vaker het woord "pellets" hoor, zou ik gaarne van goudvinkkwekers hun mening willen horen wat zij hiervan denken en waarom.

Mijn ervaringen met 'kunstmatig' vogelvoer gaan niet verder dan met de
volgende vogelsoorten:
- grote putters
- sijzen
- fraters
- Europese kanaries
- zwartkopsijzen
- kanaries
- Afrikaanse cini's (edelzangers, Afr. citroencini's, Mozambiquesijzen en citroenborstcini's)

Ik heb dus geen ervaringen met het voeren van deze geextrudeerde korrels aan goudvinken. Op basis van mijn ervaringen zie ik daar overigens geen problemen in. Wel dien ik te vermelden dat ik dat mijn ervaringen met het voeren van geextrudeerd vogelvoer gebaseerd zijn op vogels in kweekboxen en kweekkooien. Ik hou mijn vogels steeds per koppel. In het najaar, in de winter en tot het vroege voorjaar houd ik wel meerdere van bovengenoemde soorten vogels bij elkaar maar die zijn allemaal gewend aan dit voer dat 'gedoseerd'
gevoerd wordt. (Een maatschepje van ca. 4 gram per dag per vogel. 's Winters bij koude en vorst iets meer.)

Ik heb momenteel jongen bij mijn koppel vinken. Nu heb ik het idee dat de pop niet genoeg voert. hebben jullie ervaring met het met de hand bijvoeren van jonge vinken. Ze hebben de beschikking over, buiten de div zaadmengelingen om, zelfgemaakt eivoer met ruim buffalowormpjes, diepvriespinky's, diepvries krekels, levende meelwormen en verder wat ik vang met een insektenvanger. Met vriendelijke groet en alvast bedankt voor uw antwoord. Ronald Je voert ruim voldoende.Als je met de hand gaat bijvoeren zal dit er toe leiden dat de pop ook minder gaat voeren. Op basis waarvan concludeer je dat de pop niet goed voert? Zijn de jongen als oude en roepen ze om voer? Het is natuurlijk niet zo dat elke pop een perfecte ouder is. Ook kan het zijn als ze niet gewend is dit eivoer te geven, ze moeite heeft om dit als goed voer voor de jongen te zien
Wat moet ik voeren en doen om heggenmussen groot te brengen. Ik heb meerdere rennen. De afmeting van de ren waar 1 koppel heggenmussen in zitten is lxbxh 3x2x2meter. In deze ren zit alleen nog een koppel groenlingen waarvan ik de jongen net geringd hebt.
Ik voer dagelijks om 6.30 en om 18.00uur Overdag ben ik werken. Om 6.30 geef ik kiemzaad met eivoer, meelwormen (bij voorkeur alleen die net verveldzijn) en pinkies. Tevens is er altijd aanwezig wat insectenpatee met 50% insecten, universeelvoer en zaad. Het zaad is een eigen mengsel waar de groenlingen het goed op doen. Vorig jaar 22 jongen van 2 koppels. De jonge heggenmussen hebben niets in de krop en gaan na een paar dagen dood. Omdat de man heel fel was heb ik de man in een aparte kooi in de ren apart gezet, enkele dagen na uitkomen jonge.Twee jonge waren toen al dood. Van de overgebleven 2 jonge heb ik er nog een geringd maar die was de volgende dag ook dood. Het koppel heeft veel last van een man die vaak bij de ren komt. Vorig jaar heb ik van 2 koppels zelfs maar 1 jonge grootgekregen.
Dat de jonge vogels niets in de krop hebben is normaal deze vogels hebben geen krop ze worden uit de snavel gevoerd. Ik denkdat je toch te weinig dierlijk voer aan de vogels verstrekt, pinky's buffelo wormen zij zeker de eerst dagen het aangewezen voedsel. Geef grote hoeveelheden van dit voedsel want ook de groenlingen zullen er van mee snoepen. Beter zou het zijn als je 4 of meer keren per dag vers
voedsel aan je vogels kunt verstrekken. Ik weet niet of je diepvries pinky's voert, als dit zo is kun je deze aan bieden in een schaaltje water . Ze blijven dan langer vers en worden dan beter aan de jongen gevoerd. Meel wormen voeren is altijd oppassen het wakkert vaak de broeddrift aan en dan laten de oude vogels de jongen in de steek en beginnen aan een nieuw nest.

Ook de man van buiten die je volière komt bezoeken kan een storende factor zijn de vogels zijn dan meer bezig de wilde man weg te jagen uit hun territorium dan met het voeren van de jongen. misschien kun je de volière afschermen zodat ze deze man niet meer zien.
Mijn vraag is of er verschil is in soorten appelazijn.Ik koop het in de supermarkt. Ik kuur mijn vogels een keer in de maand met baycox hiervoor kuurde ik de vogels 5 dagen in de week een halve gram ESB3 per liter water.Wat is nu beter of slechter voor de vogels. De vogels zitten buiten gehuisvest.


Wanneer je het drinkwater van je vogels aanzuurt doormiddel van toevoeging van appelazijn let dan op of deze appelazijn helder is. Bewaar het product na opening in de koelkast en let op schimmelvorming. Soms ontstaat er een neerslag. Dit is geen bederf, maar de pectinie, die uit het product neerslaat. Dit mag gewoon gegeven worden. Verder maakt het niet uit waar je de appelazijn koopt. Wanneer je preventief kuurt tegen coccidiose kun je het best Baycox gebruiken. Baycox dood alle in de dam aanwezige coccidiose. Een halve gram E.S.B. 3 /liter
voorkomt een besmetting met Atoxoplasmose.
Er wordt steeds gepraat over pinkies, maar kan ik ook levende maden aan mijn sijzen en putters geven.


Pinkies zijn de maden van de huisvlieg, zij worden op een speciale manier gekweekt. Wanneer je diepvries pinkies koopt zijn dez gepasteuriseerd (verhitting). Hierdoor worden de aanwezige ziektekiemen afgedood. (vlees)Maden worden in de hengelsport gebruikt. Deze zijn ongepasteuriseerd en kunnen nog voor onze vogels schadelijke ziektekiemen bevatten. Het zou in principe mogelijk zijn vleesmaden te gebruiken, maar dan uitsluitend na verhitting. De vraag is echter of hierdoor de voeidingswaarde behouden blijft.
Is het mogelijk dat een teveel aan dierlijk eiwit de noordse goudvink pop aanzet tot overmatige eiproductie? Het is nl voorgekomen dat na het uitkomen van de jongen, de pop 2 dagen later evenals de eerste keer,weer 8 eieren legde en de jongen nauwelijks verzorgde en ook dood gingen.


Dit is een opmerkelijk verhaal. Dit is voor mij nieuw. Als je veel dierlijke eiwitten aan de broedende pop voert zou het kunnen, maar ik ben het nog nooit tegengekomen. Wat geef je als eivoer?
Ik heb een koppel Japanse pestvogels die op eieren zitten en het nu niet zo lang meer duurt voor ze uitkomen. Nu zegt de een dat de jongen meelwormen moeten hebben en de ander weer buffallowormen.Wie kan me helpen met de vraag wat voor voer ze moeten hebben om de jongen groot te krijgen.

Het is belangrijk om als de vogels jongen hebben ze een zo groot mogelijk scala aan insecten aan tebieden en dan kijken wat de vogels het liefst aan hun jongen voeren of dit nu meelwormen of buffalo wormen zijn of pinky's het belangrijkste is dat je de jongen groot krijgt.
Ik heb 2 koppels pestvogels van allebei de koppels jongen gehad, maar ik krijg ze niet groot wat is de juiste voeding als ze jongen hebben.Het is belangrijk als de pestvogels jongen hebben ze zoveel mogelijk verschillende soorten insecten voor te schotelen, zowel levend als diepvries en dan kijken wat de vogels het liefst aan hun jongen voeren en natuurlijk mag een goed eivoer en universeel voer niet ontbreken dit mag echter niet te fijn zijn. Insecten die je de vogels kunt geven zijn meelwormen, pinky's buffalowormen, krekels enz. Het is altijd goed om aan de kweker te vragen waar je de vogels koop welk voer hij de vogels verstrekte toen hij jongen had.
In mijn buurt staan veel lijsterbessen. Kan ik die bewaren voor aan mijn vogels te geven? Hoeveel bessen mag ik per dag aan een goudvink geven?


Lijsterbessen laten zich goed drogen in de zon. De vogels mogen er best een stuk of 10 per dag
Mijn vraag cq vragen is hoelang is de broed tijd van barmsijzen en wat geef ik de jongen aan levend voer en hoe oud moeten de jongen zijn voor het ringen.


De barmsijs begint gemiddeld eind april met het nestelen. De rui van de slag pennen begint veelal half tot eind juli. Het is niet raadzaam vogels te laten broeden die beginnen te ruien. Dit gaat ten koste van de oude en jonge vogels. De top van het broedseizoen ligt dan ook in de maand mei/juni. Het verstrekken van levend voer is bij barmsijzen niet noodzakelijk. Wanneer de oude vogels goed eivoer opnemen prefereer ik eivoer boven insecten. Een goed eivoer bevat alle aminozuren, vitaminen en mineralen die noodzakelijk zijn om jonge vogels te laten opgroeien. Wil je toch levend voer geven dan kun je bufflowormen en pinkys voeren. De kans bestaat dat levende insecten, vooral buffalowormen, besmet zijn met de colibacterie. Om een besmetting van deze bacterie te voorkomen kun je gekookte en daarna bevroren insecten voeren. De jonge vogels kun je de vijfde of zesde levensdag ringen. Om te voorkomen dat de oude vogels de jongen uit het nest gooien. Kun je de ringen voorzien van een ventielslang.
Moeten groenlingen gevoerd worden met insecten tijdens de kweek? Is eivoer en een zaadmengeling voldoende?

Het beste is om tijdens de kweek en rui, naast een goede zaadmengeling en eivoer, ook pinky''s en bufflawormpjes te geven, als ze jongen hebben een eetlepel per dag. Beide producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in diepvries verpakking, zodat je geen afval hebt en ook geen stank.
Ik heb een bruine ino goudvink gekweekt. Deze is nu ongeveer een dag of drie oud en ik had graag geweten welke vitamine ik moet bij geven bij het eivoeder.

Deze vogels hebben vitamine A nodig
Ik ben beginnend liefhebber van Europese cultuurvogels. Ik heb sinds oktober 2005 een volière waarin een aantal putters sijsjes en barmsijsjes zitten ook heb ik 3 kweekboxen met putters.Tot nu toe gaat het met de kweek nog niet zo goed. Ik heb gelezen dat de vogels ook te vet kunnen zijn, nu mijn vraag wat en hoeveel moet je voeren en wanneer is het teveel? Ik voer nu putter en sijs mengeling 3 van de heer Koenings, ook maak ik zelf eivoer (1 koffiekopje 1:1 beschuitmeel cede eivoer met een gekookt ei en aves opfok,ook gebruik ik kiemzaad fijn van de heer koenigs wat ik met het eivoer vermeng.De zaadmengeling die jij je vogels voert is mijn inziens zeer geschikt voor de door jouw gehouden vogels. Ik voer twee aves maatlepeltjes zaad per vogel. De praktijk wijst uit dat dit voor de ene vogel net voldoende is, terwijl een ander hier redelijk vet van wordt. Je kan wat experimenteren met de hoeveelheid aangeboden zaad. Anderhalf aves maatlepetlje per dag lijkt mij het minimum wat je een vogel ter grootte van een sijs,barmsijs en putter moet voeren. Wanneer de vogels iets te vet zijn vliegen zij dit in de meeste gevallen bij het broedrijp worden er wel af. Wanneer de man gaat drijven kan het zelfs zo zijn dat je meer moet gaan voeren. Uitgezonderd goudvinken worden de meeste Europese vinkachtigen niet snel extreem vet. Wanneer ze in een broedkooi gehuisvest zijn en onbeperkt een zaad mengeling met veel vet rijke zaden tot hun beschikking hebben kan echter ook bij de door jouw gehouden vogels vetzucht optreden. Wanneer je je vogels opblaast en de man een goede tap laat zien is het niet bezwaarlijk als deze wat vet is. Is de vogel echter extreem dik dan zal zeker de man niet tappen. In dit geval moet je de vogels een zaadmengeling gaan voeren die geen vethoudende zaden bevat. Graszaad en of witzaad zijn dan geschikt om te voeren. Het eivoer dat je voert is geschikt voor Europese zaadetende vogels.


terug naar het hoofdmenu


Copyright SEC © 2013. Ingeschreven bij de KvK nummer H405076960000