Als u google als zoekmachine op uw computer heeft ginstalleerd kunt u door ctrl F in te toetsen een trefwoord opgeven. De zoekfunctie zoekt op de website naar het opgegeven woord. Met het pijltje volgend gaat u naar de volgende vraag die het betreffende woord bevat. terug naar de index
   

kan ik mijn major putters ook lijsterbessen voeren. Wat is de meerwaarde hiervan?

Je mag je putters zeker lijsterbessen geven maar met mate de meerwaarde lijsterbessen bevatten veel vitaminen C

de man van de kneu is in de natuur altijd zo mooi rood kan ik dat terug krijgen in gevangenschap en wat moet ik dan voeren buiten hard voer om

 

Een man kneu in de natuur krijgt pas in het voorjaar als ze terug komen van de jaarlijkse trek, de rode kleur op de borst. Dat komt omdat de omzoming van de borstveren afslijten waardoor het rood tevoorschijn komt, dat gebeurt alleen in de natuur en niet in de volière. Je mag kneuters kleurvoeding geven zoveel je wilt maar de kneu man zal het rood op de borst niet laten zien. De natuur geeft niet al haar geheimen prijs

Welk levend voer kan ik het best aan mijn vogels verstrekken. Ik hoor veel over meelwormen, buffalowormen en pinkies. Wat heeft de meeste voedingswaarde voor mijn putters. Wanneer mag dit verstrekt worden?

De putter is net zoals de groenling, sijs en barmsijs een echte zaadeter. Dat wil niet zeggen dat zij geen insecten aan hun jongen voeren. De wilde putters voeren de eerste dagen na het uitkomen van de jongen deze met groene bladluis en niet behaarde rupsen. Dit levende voer hebben wij, kwekers van Europese cultuurvogels vervangen door eivoer/opfokvoer.
Wanneer je putters dit goed opnemen kun je volstaan met een commercieel of eigen gemaakt, bijvoorbeeld 1 hardgekookt ei en 3 beschuiten en hierbij toegevoegd een voedingssupplement, opfokvoer. Wanneer je de putters toch levend voer wilt voeren zou lijken mij pinkies en buffalo wormen het meest geschikt.

hallo, heb 2 vragen mijn 1 vraag is ik wil voor volgend kweek seizoen een nieuw eivoer geven hoe vaak mag ik dat in de rustperiode geven zodat ze er goed aan kunnen wennen vraag 2 ik zie dat mijn goudvinken af en toe de ontlasting van de zitjes op eten waarom doen ze dat ze krijgen mineralen mix van orlux ze hebben sepia schelp alvast

Als je een overstap van eivoer wilt maken, dan zou je straks voor de kweek mee kunnen beginnen.
Beter is om een minimaal aan eivoer te verstrekken in de wintermaanden, persoonlijk zou ik een twee maand voor aanvang kweekseizoen beginnen met het eivoer te geven, en 1 x per week en dan geleidelijk naar elke dag in begin kweekseizoen.
Je vraag over het op eten van mest op zitstokken, klinkt mij vreemd, en lijkt mij ook niet wenselijk.

 

kunt u mij vertellen wat de normale hoeveelheid voeding is voor een grote Noorse goudvink?
wat ik nu voer is een afgestreken eetlepel per vogel per dag is dit genoeg?
en wat voor een soort groente en fruit is er geschikt voor deze vogels, ik hoor de meest vreemde verhalen van ieder een hoor je wat ze kwijt willen maar nooit het juiste.

Er is oa bij Jan koenings en bij de Europese cultuurvogelshop, een prima kwaliteit goudvinken voer te koop, de hoeveelheid zaad wat een goudvink opneemt, dat varieert per jaargetijden, zo zal een vogel in de koude wintermaanden meer zaad opnemen dan in de zomermaanden.
Een goede maat voering is dat je per dag een hoeveelheid voer verstrekt, en dat moet de volgende dag op de zelfde tijd, als de dag er voor zo goed als op zijn.
Ook moet in de voorbereiding naar de kweek toe,en als er jongen zijn een goed eivoer aangeboden worden,en dit evt. aangevuld met diepvries pinkies, buffalo en meelwormen.
Kiemzaad mits goed klaar gemaakt, is ook onmisbaar bij de goudvinken kweek.
Groente en fruit, zal ik persoonlijk niet geven, wel zijn rijpe onkruid zaden, een aanvulling in de ruiperiode voor de vogels, en een groot voordeel is dat de vogels bezig zijn.

 

Ik heb een volière van ca. 8mx2.7m en gemiddeld 2 m hoog. In deze volière zaten 1 koppel Europese sijs, 1 koppel groenlingen, 1 koppel Catharina parkieten en een koppel duifjes. Voor deze vogels staagt in de volière ter beschikking 1. wildzangzaad 2. onkruidzaad 3. grof parkietenzaad
4. om de dag kant-en-klaar eivoer. Bij de aanschaf van de baardmannen heb ik ook aangeschaft:
5. universeelvoer 6. meelwormen. Het voer bied ik op twee plaatsen in de volière aan, in aparte bakjes.
Omdat ik inmiddels gelezen heb, dat de baardmannen in de winter overgaan op zaad vroeg ik mij af of ik door moet gaan met het aanbieden van universeelvoer en meelwormen? of moet ik hiermee stoppen?
Ik heb bemerkt dat de vogels nu zowel universeelvoer (grof), meelwormen opnemen, maar ook de verschillende zaadbakjes bezoeken.

Baardmannen schakelen in de winter inderdaad grotendeels over op zaad. Doordat ze in de natuur in de winter geen beschikking hebben over insecten, leven ze dan in het wild vooral op rietzaden. In de Voliere zullen je baardmannen wel fijne zaden uit het onkruid- en wildzangzaad halen. Meelwormen kun je beter helemaal niet verstrekken aan je baardmannen, vooral in de broedtijd worden ze hier veel te vel van, ook zijn deze veel te groot om aan eventuele jongen te voeren. In de winter zou ik gewoon doorgaan met het verstrekken van universeelvoer, en in het voorjaar kan je het voedsel dan uitbereiden met wat pinky's en buffalowormen uit de diepvries. Deze zijn beter geschikt om aan je baardmannen te voeren en zijn vrij makkelijk verkrijgbaar. Deze diepvriesinsecten kan je dan het beste afspoelen in een zeefje en dan in een laagje water aan je vogels aanbieden, de vogels zullen ze zelf dan uit het water vissen en het grote voordeel is dat de insecten dan ook nog is veel vocht opnemen.

Ik zou graag willen weten waar klein kruiskruid voor dient bij de vogel.

 

Het zaad van kleinskruiskruid (Senecio vulgaris) wordt door veel Europese vinkachtigen gegeten. Vooral de kleine soorten zoals sijs, putter en Europese kanarie voeren het zaad aan hun jongen. Klein kruiskruid groeit op zure als kalkrijke gronden. Het is een echte pioniers soort dit wil zeggen dat hij vooral groeit op gronden die regelmatig bewerkt worden. Op pas opgebrachte grond zien we hem nog niet. Hier op groeit vooral perzikkruid en verschillende melde soorten. Op gronden die regelmatig gespit en of geschoffeld worden zoals, openbaar groen en moestuinen, komt hij veel voor.
In zachte winters bloeit hij zelfs in december en januari.

Klein kruiskruid is familie van het beruchte Jacobs kruiskruid. In groenvorm wordt dit niet door vee gegeten. In gedroogde vorm is het door het vee niet echt herkenbaar omdat de aanwezige Alkaloïden waarschijnlijk minder herkenbaar zijn. Vooral paarden kunnen na opname van kleine hoeveelheden gedroogd Jacobs kruiskruid al overlijden.
Alkaloïden zijn sterk werkende stoffen die voornamelijk voorkomen in het plantenrijk (dikwijls in planten die aangeduid worden met "giftig"). In zeldzame gevallen komen alkaloïden ook in andere organismen (bacteriën, schimmels en padden) voor.
Alkaloïden worden tot de secundaire plantenstoffen gerekend. Voor de plant hebben alkaloïden vermoedelijk een functie als vraatwerende stoffen.

 

Hallo, wie weet hoe ik op een natuurlijke manier het rode masker van mijn putters mooi donkerrood kan krijgen ze zijn nu meer oranjerood. ik heb laats een putter bij gekocht en deze had een zeer mooi donkerrood masker wat voor zaad en of voeding heeft daar invloed op, of krijg je dit door kweekselectie?

Kweekselectie is uiteraard belangrijk. Om een mooi en natuurlijk masker te krijgen kan je best de bloemen van Afrikaantjes geven, wel deze met een zo rood mogelijke kleur de putters eten de blaadjes van de bloemen en krijgen een mooi dieprood masker

Ik heb een behoorlijk aantal roodborstjes gekweekt. Mijn vraag is: moet aan deze jonge vogels ook kleurstof gegeven worden voor de oranje borst of is dit niet noodzakelijk?

 

Kleurstof geven is voor jonge roodborsten niet noodzakelijk. Sommige vogels zoals de goudvink zijn kleurstof nodig om een goede borstkleur te krijgen maar bij de roodborst is de bevedering structuur zo anders dat dit niet nodig is. Veel andere insectenetende vogels zoals de gekraagde roodstaart krijgen ook een prima kleur zonder kunstmatige kleurstoffen. Wel is het aan te bevelen om je vogels een gevarieerde voeding te geven zodat ze wel wat natuurlijke kleurstoffen binnenkrijgen, roodborsten eten graag bessen zoals vlierbessen, bramen en lijsterbessen. Dit in combinatie met wat insecten en paté moeten je vogels een mooie natuurlijke rode kleur geven.

: heb dit jaar voor het eerst jonge kneuen, kunnen jullie mij vertellen wanneer en hoeveel roodvoer ik deze moet geven?

Leuk dat je met je kneuen gekweekt hebt. Ik kweek ze zelf ook en helaas zien we toch vrij weinig eigenkweek kneuen op shows en dergelijke in vergelijking met andere Europese zaadeters.

De Kneu is een lastige vogel om echt rood te krijgen in de Voliere. Het is wel mogelijk om de vogels rode borst en een rood petje te geven maar doordat er aan het uiteinde van de veer nog een bruin topje zit, laat een kneu in de Voliere dit rood nooit goed zien. In de natuur worden ze zo mooi rood doordat dit bruine toplaagje afslijt door het foerageren tussen het onkruid, stenen enzovoort.

Als we de jonge kneuen vanaf dat ze een week of 6 zijn elke week 2x kleurstof door het water geven is de rode kleur al goed waar te nemen onder de veren. Dit moet gedaan worden tot de vogels geheel door de rui zijn. Ik gebruik hier zelf maxi rood van succes voor, de verhouding gewoon zoals op de verpakking staat aangegeven. Bij gebruik van pure cantaxatine zou ik 1 gram per liter gebruiken.

ik heb sinds 3 maande putters in mijn Voliere. maar moet ik ze distels er extra bij geven. of hebben ze genoeg met zaad voor Europese cultuur vogels.

je kunt putters houden op een goede zaadmengeling, maar als ze kunnen beschikken over versgeplukte onkruiden, breng je de natuur in je kooi. Wel goed opletten dat er zich geen sproeistoffen bevinden op de onkruiden.

Vanaf de 5e dag voeren wij de jongen met de hand. Ze waren door hun moeder het nest uitgegooid. Ze groeien als kool en zijn erg levendig. Daar zijn wij heel trots op. Nu 18 dagen oud willen wij ze laten wennen aan een flesje water en zaad. Hoe pakken wij dit aan en wat kunnen wij ze het beste geven. Wij willen heel graag raad en tips om dit tot een goed eind te volbrengen.

de voeding waarmee je de vogels hebt opgekweekt blijven aanbieden in snoepbakjes en steeds minder vochtig maken, ook eivoeder in snoepbakjes heeft zijn nut daarnaast een goede zaadmengeling in dezelfde snoepbakjes, trosgierst en de vogels beginnen geleidelijk aan de zaadjes te pellen.

Wanneer begin ik met kleurstof, voor mij net uitgevlogen jonge mannen. ze zijn nu 5 weken oud en tekenen al op de borst

Dan is de periode aangebroken om kleurstof toe te dienen, anders worden ze niet egaal van kleur.
Want op de leeftijd dat de jongen zo'n 5a 6 weken oud zijn,is een goede tijdstip om te beginnen met kleurstof toe te dien,door het water of eivoer.

Ik ben enige tijd geleden overgegaan met het voeren van nutribird pellets. Nu is mijn vraag of deze pellets gedoseerd moeten worden gevoerd. Het voer wordt door de vogels zeer goed gegeten vooral door de putters. Nu ben ik bang dat ze te vet worden

betrekking tot vet worden. Trouwens; even uitvangen en 'opblazen' geeft direct zekerheid want vet worden heeft ook te maken met beweging / ruimte.

Let op; pellets van bedoelde merknaam heb je in twee variaties voor vinkachtige vogels; C15 en C19 met respectievelijk 15 en 19 procent ruw eiwit.

 

Ik ben een nieuweling in de vogelwereld. Ik heb op het ogenblik een 80% onoverdekte buitenvolière met nachthok waarin ik putters, goudvinken, barmsijzen, Europese sijzen, baardmannetjes, Mexicaanse roodmussen, napoleonwevers, en gordelgrasvinken heb zitten. De diversiteit vloeit natuurlijk voort uit mijn zoektocht als beginner. Ik ga mij uiteindelijk specialiseren in de Europese cultuurvogels.

Nu mijn vraag. het kweekseizoen komt eraan. Een bevriende vogelliefhebber zweert bij kiemzaad. Nu al beginnen te geven, hoeveelheid opvoeren enz. Het nadeel van kiemzaad vind ik de risico\'s, ben de hele dag werken, en de bewerkelijkheid zeker voor mijn vervanger in de vakantie die dan toch met iets belast wordt dat tijd en kennis kost en risico\'s met zich meebrengt.

Mijn leverancier van zaad, Frank eigenaar van Vogelhal de Nachtegaal in Maasmechelen België bevestigt mijn verhaal en geeft aan dat kiemzaad niet nodig is, de zaadmengeling, eivoer, pinky\'s en insectenpaté volstaan. Ik zit nu tussen twee meningen en geef de voorkeur aan het niet verstrekken van kiemzaad.

Is het niet verstrekken van kiemzaad een risico? Zijn de kweekresultaten/het op stok krijgen slechter? Wat kan ik geven als plaatsvervanger van kiemzaad, indien een plaatsvervangend middel überhaupt nodig is? Als ik iets anders moet geven, hoeveel, hoe vaak enz.? Graag informatie die voor mij van belang is zo volledig mogelijk verstrekken.

Ik zelf voer mijn vogels, Europese sijzen, in het najaar en de winter alleen zaden. In de broedperiode en in de rui voer ik daarbij een eigen gemaakt opfokvoer wat bestaat uit hardgekookt ei, drie beschuiten en een voedingsupplement.
Dat dit voldoende is blijkt uit de goede kweekresultaten en de resultaten van mijn vogels op verschillende tentoonstellingen zoals op de landelijke show van de S.E.C. in Rosmalen.
Gekiemd zaad is dus zeker geen noodzaak.
Wel kan het geven van gekiemd zaad de vogels die slecht hun jongen voeren stimuleren tot beter

Ik heb sinds kort een stelletje wilde kanaries. Ik wil graag weten wat ik ze allemaal voor zaad kan g even. Omdat ze van het kanarievoer alleen de zwarte zaadjes opeten en een klein beetje eivoer.

 

De zadenmengeling voor putters van Jan Koenings voldoet veel beter voor de wilde kanarie, je kunt er wel een bakje met gewone kanariemengeling bij laten staan om ze te laten wennen het platwitzaad. Hetzelfde met het eivoer, een beetje gekiemd Nigerzaad eronder mengen, zodat ze het eivoer goed leren eten. Eivoer is toch een belangrijke factor tijdens de kweek.

 

Ik heb een vraag wat is de best Vitaminen die ik de wildzang kan geven want ik geef nu van Bogena maar die is niet goed hebben ze mij gezegd

Wanneer je vogels een zaadmengeling krijgen van een goede kwaliteit en samenstelling, is het niet noodzakelijk en zelfs niet gewenst om hierbij een multivitamine te verstrekken Naast de zadenmengeling moeten de vogels tijdens de fok en tot aan het einde van de rui een ei/opfokvoer tot hun beschikking hebben.
Dit kan een kant-en-klaar opfokvoer zijn of een eigen samengesteld voer. Ik stel het zelf samen. Het bestaat uit drie beschuiten één hard gekookt ei. En hierbij toegevoegd een voedingssupplement. Bijvoorbeeld Breed Max of AVES.

Een overdaad aan vitamines kan de lever en nieren belasten.
Bij een over opname van in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. kan er schade ontstaan doordat deze zich in het lichaam ophopen.

 

ik zou graag willen weten hoe en wanneer rood te geven aan kruisingen van roodmus en goudvink. de een zegt vanaf het uitkomen van de jongen tot en met de rui en de ander van af 6 weken tot ze door de rui zijn, wie wilt mij het juiste antwoord geven hierop,

De hybriden van Mexicaanse roodmus x goudvink, moeten kleurstof krijgen toegediend zodra de jongen uitkomen, anders krijg je twee kleurige hybriden.
De dosering van 1 gram cantaxatine op één liter water is voldoende, eerst de gram kleurstof in een maatbeker doen, dan een klein beetje heet water bijvoegen, en dan met koud water aanvullen tot één liter.
Elke dag vers aanmaken, en niet in de volle zon plaatsen.

 

Hallo allemaal, mijn vraag is het volgende Moeten grote goudvinken in de kleurslag bruin, dus de mannen, ook worden bijgekleurd met roodvoer, oftewel cantaxatine. En zo ja hoe lang moet je dit doen.

Als je wilt deelnemen aan tentoonstellingen dan moet ook de bruine goudvink mannen opgevoerd worden met kleurstof. Ik doe in de ruiperiode een halve gram rode kleurstof op één liter water, dat is voor de bruine goudvink meer dan voldoende, en ik verstrek dit tot einde ruiperiode.

 

Ik had van een koppel zwartkoppen een nestje met twee jongen. Na 5 dagen zijn de jongen uit het nest gegooid. Ik had ook de indruk dat er niet zo goed werd gevoerd. Ze kregen een eivoer met buffalowormen, pinky\'s, geknipte meelwormen en geknipte wasmotten. Wat zou een oorzaak kunnen zijn?

De zwartkop is in ons land een zomervogel en behoord tot het geslacht Sylvia.
De braamsluiper, grasmus, tuinfluiter zijn samen met de zwartkop ingedeeld bij dit het geslacht.

Bovengenoemde vogels zijn geliefde soorten bij kwekers van Europese insecteneters.
Veelal wordt gedacht dat de zwartkop een makkelijke te kweken soort is.
De kweekresultaten met deze vogelsoort vallen echter nogal tegen.
Een veel voorkomende oorzaak van een mislukte kweek met de zwartkop is het leggen van onbevruchte eieren.
Ook het niet of slecht voeren van de jongen komt nogal eens voor.
Ook in het wild zien we van jaar tot jaar een grote aantalschommeling in het aantal groot gebrachte jongen. Een directe oorzaak hiervan is mij niet bekend.
Het kan zijn dat de zwartkoppen van jouw geen energie in de jongen wildensteken omdat je slechts tweejongen had. Bij verschillenden kleine vogelsoorten zien we als er veel minder dan het normale aantal jongen in het nest liggen de oude vogels na de vierde of vijfde levensdag van de jongen de jongen in de steeklaten en een nieuw nest gaan bouwen. Blijkbaar willen zij geen energie steken in een nest met een klein aantal jongen.

Ik heb een jonge grijskapkauw gered uit de klauwen van mijn poes. Gelukkig is die niet gewond maar omdat het beestje wat moet bekomen van de shock hebben we het in een grote vogelkooi geplaatst en is onze vraag wat we hem - in afwachting van vrijlating- best te eten kunnen geven? Kunnen jullie advies geven

Je kunt de kauw hard gekookt ei voeren. Je kunt dit ei met een vork prakken en je maakt het rul met drie fijn gemaakte beschuiten. Je kunt er iets sinasappel nat aan toevoegen.
Ook kun je hem voeren met rauw gehakt en hij mag 20 meelwormen per dag hebben. jij hebt een gewone kauw de grijskap of Noorse kauw broed niet ten zuiden van oorwegen/Rusland.

 

Welke planten in het wild in Nederland, zijn goed voor de wildzang vogels?

Er zijn veel zaden van wilde planten, kruidachtige, die geschikt zijn als voedsel voor vinkachtigen. De soorten plantzaden die gegeten worden verschillen nogal per vogels soort. Ook boomzaden en zaad wat in bessen zit wordt gegeten. Zaden van composieten zoals, de paardenbloem, klein kruiskruid en klein hoefblad, worden door de putter, sijs, kneu, barmsijs, goudvink en barmsijs gegeten. Zaad van het herderstasje, graszaden (straatgras), perzikkruid, teunisbloem, varkensgras, zachte dravik ( gierstsoort), cichorei en bijvoet worden door de meeste vinkachtigen goed gegeten en aan de jongen gevoerd.

Hoe kan ik een goudvink laten afslanken hem is namelijk te vet vorig jaar heeft hij ook al niets gedaan omdat hij te vet was ik heb hem in de buitenvolière gedaan daar moest hij meer vliegen dus is wel wat afgeslankt maar nu zit hij in de schuur en is weer modder vet is daar misschien een middeltje voor ( ja ik weet wel een middel geen voer geven maar dat houdt hij niet lang vol) vorig jaar heeft het al geen jongen opgeleverd nu heb ik hem in een broedkooi zitten en krijgt zoveel zaad het is te weinig om van te leven en
te veel om te sterven wat moet daar aan doen weet u iets mijn trukendoos raakt een beetje leeg

Je kunt hem ook maar 2 keer per dag laten drinken, Veel vliegen en rantsoeneren.
Maar het echte probleem is dat deze vogel vetzucht heeft. Er zijn vogels die snel vet worden en vogels die nooit vet worden, net als bij mensen. De jongen uit deze vogel zullen ook snel vet zijn, je zult er altijd ermee bezig zijn dat ze niet te vet zijn. Het beste is deze vogel van de hand te doen, selectie dus.

Ik heb sinds kort baardmannetjes in mijn bezit. Kunt u mij vertellen wat precies het zaadmengsel moet zijn? Het overige voer zoals insectenpaté ed. in de zomermaanden weet ik allemaal al. Het gaat mij puur om de zaden

Baardmannetjes hebben behoefte aan een zaadmegeling van fijne zaden in de
wintermaanden, de zaden zoals spirrela, en verschillende graszaden komen hier
voor in aanmerking. Een mengeling, die ook voor gorzen wordt gebruikt voldoet prima

 

is waarom is breedmax beter dan avesopfok en waarom gaarne zou ik daar een antwoord op willen hebben voer zelf avesopfok maar denk eraan om over te stappen naar breedmax en u kunt me vertellen waarom

De vraag is of Breedmax beter zou zijn dan AVES. Ik heb jaren AVES gebruikt en gebruik nu Breedmax.
Ik ben van mening dat het ei, ik gebruik als basis hard gekookt ei, een vrijwel volledig opfokvoer is. De kiem, bevruchte eicel, ontwikkelt zich in het ei zonder toevoeging van buiten af tot volledig kuiken. Wanneer we een goede zaad mengeling naast hard gekookt ei als opfokvoer verstrekken is dit mijn inziens voldoende. Hiernaast kan het zinvol zijn om een supplement aan het opfokvoer toe te
voegen. Het merk maakt niet zo veel uit. De persoonlijke voorkeur van de kweker voor een bepaald merk rust vaak meer op gevoel en goede ervaring van medekwekers dan op een bewuste keuze. Ik ben van mening dat op de bijsluiter van het supplement de toegevoegde vitamines en andere stoffen in eenheden benoemd moet worden. Er zijn diverse goede voedings boeken, bijvoorbeeld Holsheimer/Himbergen, waar de behoefte van jonge en volwassen vogels van eiwitten en vitamines in tabellen benoemd worden.
Ik denk dan ook dat AVES niet slechter of veel anders is dan Breedmax. Met beide supplementen halen kwekers goede kweek

sinds kort hebben wij buiten een Voliere met Europese cultuurvogels. nu las ik ergens op internet over het gebruik van korrelvoer i.p.v. wildzang. dit moet langzaam worden opgebouwd, maar zou zuiniger zijn in het gebruik. maar naar welke dierenspeciaalzaak ik ook bel, ze verkopen het niet of willen het merk en nummer weten en dan nog bij bv. het merk nutribird kunnen ze geen korrelvoer vinden voor wildzang. kunt u mij hiermee helpen, en wat is uw mening over korrelvoeding

Ik heb geen ervaringen met korrelvoeding voor vogels in een volière waarin misschien meerdere soorten zitten. Ik heb wel ervaring met korrelvoeding in kweekkooien en volières waarin steeds slechts een koppel vogels is ondergebracht, dan wel vogels met jongen.

In mijn optiek is korrelvoeding om een aantal redenen beter dan het voeren van zaadmengsels;

a. kompleet, dus geen toevoegingen van vitaminen en mineralen. Geen gebruik van 'wondermiddelen' voor vogels verkopen. (Vreemd trouwens dat vogelzaadleveranciers vaak het beste van het beste beloven en daarnaast een hele winkel vol met allerlei aanvullende middeltjes hebben.)
b. het voeren (eigenlijk meestal alleen aanvullen) is veel eenvoudiger
c. minder afval en lagere voerkosten

Verwacht niet dat korrelvoeding zieke vogels beter maakt. Ik heb wel de ervaring dat mijn vogels er langer gezond bij bleven.

Ik heb gebruikt Nutribird (Versele Laga) C15 (in de rusttijd) en C19 (19% ruw eiwit) in de kweektijd voor putters, groenlingen, fraters, kanaries, Europese kanaries, Magellaansijzen, edelzangers, mozambiquesijzen en nog enkele cini soorten. Als de vogels per koppel zitten is het overschakelen makkelijk; steeds de hoeveelheid korrels verhogen en als dat goed gaat kunnen ze binnen twee weken 'over' zijn. Sommige vogels als kanaries had ik binnen twee dagen over; ze komen echt niet om van
de honger als ze geen zaad hebben .....
Tegen het tentoonstellingsseizoen voegde ik een beetje zaad aan de korrels toe. Ze waren dan in ieder geval beiden gewend. Ze hoefden dan op een TT geen 'speciaal voer'.
Wat de verkrijgbaarheid betreft; ik heb het steeds in dozen van 5 kg laten bestellen door de dierenspeciaalzaak.

hoe vaak mag je de vogels vitamines geven in het water ik geef nu 1 maal per week is dat goed

Wanneer je vogels een goede zaadmengeling krijgen. En daarbij een volledig zachtvoer, voldoet dit volledig in de vitamine, eiwit en mineralen behoefte. Het toevoegen van vitamines aan water is dan ook niet noodzakelijk en eerder zelfs ongewenst. Uitzondering kan zijn na beëindiging van een antibioticum kuur. Toevoegen aan water kan bij warm weer tot microbiologische groei leiden en ook kan overbelasting van nieren en lever ontstaan doordat de vogels te veel vitamines opnemen.

mijn goudvink mannen ( wildkleur ) deze krijgen kleurstof, gedurende de ruiperiode. Gebruik ik voor een bruinpastel man dezelfde kleurstof?

Beter is het om aan de br.past mannen betacaroteen te geven, bijv. van quicko. Hiermee kleuren ze niet zo snel door. 3 g/l mag je best geven.

kunt u mij vertellen wat de beste voeding is die ik kan geven aan mijn geelbuik ortolanen?

Voor Kaapse geelbuikgorzen (Emberiza flaviventris) is het toch wel belangrijk een te mengeling maken van bvb 40% kanarie mengeling en 40% grasparkietenmengeling en 20 % platwitzaad. Ook insecten paté van Witte Molen, Orlux of Cédé in een klein potje bijzetten en regelmatig een meelworm of pinky geven. Verder kan je nog onkruidzaden geven en een stukje appel. Dan nog zorgen voor een ruime kooi en je vogels hebben een vijf sterren hotel.
Ik kende enkele jaren geleden iemand in België en die kweekte ze op zolder in kooien van 1 meter hoog op 1 meter breed en 1 meter lang.

Door omstandigheden kon ik mijn goudvinken geen rood intensief geven voor en tijdens de rui.
Heeft het zin om dit na de rui als nog te doen.
Of beter wachten tot volgend jaar.

Na de ruiperiode heeft het geen zin meer om kleurstof toe te dienen,omdat de veren van een vogels dan niets meer opneemt. Als je goudvinken in de toekomst kleurstof wil geven ,moet je beginnen net voor als de vogels beginnen te ruien,en net zo lang geven als de ruiperiode is afgelopen.

 

hallo, kun je breedmax en aves opfok of aves kracht allebei samen in een ei voer doen met een gekookt ei

Dat lijkt mij niet verstandig om meerdere premixen door elkaar te mengen. Ik zou gewoon wat er op de verpakking staat,van deze producten de dosering aanhouden,om overdosering te voorkomen.

 

hoeveel meelwormen kan ik per jong (goudvink 6 dagen oud)per dag geven.

 

ikzelf voer zoveel meelwormen als ze lusten.

ik dacht eens ergens gelezen te hebben, dat goudvinken liefhebbers zijn van de zaadjes van geraniums ... in mijn tuin staat die overvloedig als grondbedekker, en de bevruchte bloempjes zitten vol kleine zaadjes ... mag ik deze aan mijn goudvinken geven ? Het gaat hem hier natuurlijk om een gecultiveerde soort geranium uit de tuincentra

Die kan je gerust geven, maar natuurlijk alles met mate

ik heb een koppel Noorse goudvinken. dit koppel heeft nu 3 eieren, mijn vraag is vanaf welk ei moet ik de 13 ? 14dagen broed tijd gaan tellen. vraag 2 is als de jonge goudvinken slecht gevoerd worden kan ik deze dan ook wat bij spuiten met Orlux hand opfok

Je kunt het beste tellen vanaf de dag dat de pop is gaan broeden, ongeacht welk ei. houd 13 dagen aan, dan ben je meestal een beetje vroeg, maar nooit te laat. Alleen in het uiterste geval de vogels bijvoeren. Als je bijvoert gaan de ouders nog slechter voeren.


terug naar het hoofdmenu


Copyright SEC © 2013. Ingeschreven bij de KvK nummer H405076960000