Welkom op de pagina van gepreksgroep GDR

De gespreksgroep GDR is een gezellige gespreksgroep met ongeveer 30 leden. Wij komen 6 x per jaar samen met als standplaats Geesbrug. Binnen onze groep wordt er een grote diversietijd aan vogels gekweekt. We hebben leden die heel fanatiek voor tentoonstellingen kweken, maar ook kwekers die zich toegelegd hebben op de kweek van zeldzame insecteneters. In onze groep is veel kennis aanwezig waar beginnende liefhebbers veel van kunnen leren. Ook worden binnen de groep veel vogels geruild, en worden mooie vogels aan beginnende liefhebbers gegund.

Onze agenda wisselt elk jaar en bestaat uit ongeveer 6 bijeenkomsten per jaar met als jaarlijks hoogtepunt ‘De Open Eendaagse tentoonstelling’ (OET). De OET is een eendaagse Europese vogelshow met ongeveer 300 vogels. De kwaliteit van de tentoongestelde vogels ligt altijd hoog en er zijn altijd veel bijzondere vogels te zien. De laatse jaren hebben we bijvoorbeeld vogels gezien als de Bijeneter, Blauwstaart, Hop, Haakbek, Azuurmees, Koningsmees, Maskergoudvink, Draaihals, Boerenzwaluw en phaeo Sijzen.

Als vogelkweker heeft een gespreksgroep vele voordelen. Zo kom je makkelijk in contact met liefhebbers in de regio die ook Europese vogels kweken, kun je gezamenlijk afreizen naar evenementen en wordt het makkelijker om goede kweekvogels te bekomen.

Onze bijeenkomsten worden gehouden in Dorpshuis de Tiphof in Geesbrug. Je bent van harte welkom om eens bij onze gespreksgroep aan te schuiven. Voor verdere vragen kan je contact opnemen met een van onze gespreksgroepleiders.

Laatste nieuwsberichten – Gepreksgroep GDR

Jaaragenda – Gespreksgroep GDR

Woensdag 12 februari: Eerste Bijeenkomst / Vogelquiz

Op de 1e avond van het jaar gaan we er weer een gezellige avond van te maken. Lees je nog even goed in, want deze avond gaan we met elkaar de strijd aan middels de vogelquiz. Je kennis wordt op de proef gesteld, maar ook zullen er vragen zijn waar je weer van kan leren! De afgelopen jaren leert dat het een gezellige avond wordt.

We beginnen om 20:00 uur in de Tiphof, Lindelaan 2 te Geesbrug.

Woensdag 11 maart: Voorbereiding kweek

Het kweekseizoen staat voor de meeste van ons in de startblokken. Altijd goed om samen nog even de puntjes op de i te zetten. Als gespreksgroep zijn we ervoor om elkaar verder te helpen. Neem wat inbreng in de vorm van voer, materialen of ideeën mee. Dan maken we er gezamenlijk een informatief en leerzaam gesprek van. Mocht je vragen hebben om over hoe de kweekresultaten te verbeteren, stel ze deze avond gerust, of meld ze bij het bestuur.

Aanvang 20:00 uur in De Tiphof te Geesbrug.

8 april: Lezing ‘Vogelpraatje’ door Gerrit Brinkman

Gerrit Brinkman, voor velen bekend als 1 van de keurmeesters tijdens de OET, zal ons deze avond meenemen in een ‘vogelpraatje’. Een interactieve presentatie over onze Europese cultuurvogels. Middels foto’s en diverse vragen zullen we worden meegenomen in het verhaal over onze vogels.

Aanvang 20:00 uur in de Tiphof, Lindenlaan 2 te Geesbrug.

Zaterdag 11 juli: BBQ

Deze zaterdag hebben we een informeel programma, waarbij de inwendig mens niet wordt vergeten. Aan het einde van de middag zijn we van harte welkom bij Richard Zwart in de achtertuin en zal een lekkere BBQ voorbereid zijn. We kunnen de prachtige aangelegde tuin met diverse volières en vogels bewonderen en genieten van een lekker stukje vlees. Kortom een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten in deze zomerse periode. De exacte tijden volgen nog, voor de BBQ zullen we een kleine eigen bijdrage vragen.

Zaterdag 5 september: Volièredag

Op deze zaterdag verzorgen wij als gespreksgroep de volièredag, we hebben al wat ideeën om een aantal locaties te bezoeken, maar de exacte invulling volgt op een later tijdstip. Uiteraard is ook de gesprekgroep uit Groningen/Friesland uitgenodigd om er samen een mooie dag van te maken.

Woensdag 7 oktober: Tafelkeuring

De tafelkeuring: Iedereen neemt 2 vogels mee, je zet deze per soort bij elkaar op tafel, bespreekt de vogels, beoordeeld en schuift de minst mooie weg, totdat alleen de mooiste blijft staan. Het lijkt Simpel toch? Nou ja en nee, het geeft namelijk nog wel wat discussie en dat is mooi, want daar leren wij van! Waarom is deze net iets beter dan de ander, waar zit het verschil nu in? Tijdens de tafelkeuring kom je erachter! Op deze avond is er een prijs voor de mooiste zaadeter, mooiste insecteneter en mooiste mutant. Naast de keuring wordt ook de voorbereiding voor de O.E.T. 2020 besproken.

Aanvang 20:00 uur in de Tiphof.

Zaterdag 17 Oktober: ’n dagien OET in Drenthe!

Dit jaar organiseren we opnieuw de Open Eendaagse Tentoonstelling. Al weer de 14e editie. Een show met ruim 300 Europese cultuurvogels en de aanverwante soorten. Altijd een schitterende verzameling van prachtige vogels in diverse soorten en kleuren. Tegelijkertijd met onze show zal ook de Speciaalclub van Insecten- en Vruchtenetende Vogels een show presenteren met prachtige aangeklede vitrines met vogels. Wij gaan weer voor een spetterende show!

Woensdag 18 November: Een avond over de bastaarden

Tijdens de OET zijn ze altijd aanwezig, de bastaarden. Een eigen gekweekte vogel met 2 verschillende ouder soorten. Mocht je op de OET al denken, welke combinatie is hier gebruikt? Tja, dan is dat nog maar een tipje van de ijsberg, er zijn nog veel meer soorten mogelijk. Dit jaar zullen Willie Kuijpens en Theo Corman een foto presentatie geven over de vele verschillende mogelijkheden van bastaarden met hier en daar bijzondere uitkomsten.

Aanvang 20:00 uur in de Tiphof.

Fotoalbum – GDR

Algemene informatie – Gepreksgroep GDR

Gespreksleiders:

Rene Kleine
06-81779277
gdr@info-sec.nl

 

Rene Schonewille
06-12113534
schonewille.r@ziggo.nl

Neem contact op met de gespreksgroep GDR