Op zaterdag 12 mei was het weer tijd voor onze jaarlijkse rondwandeling. Elk jaar gaan we met onze gespreksgroep een mooie wandeling maken in een natuurgebied in de buurt en dit jaar was het ‘Borkener Paradies’ in Verzen aan de beurt. Om half 7 ochtends verzamelden we bij één van onze leden in Emmen en zijn we gezamenlijk naar het Borkener Paradies gereden.
Dit gebied ligt in Duitsland, net over de grens bij Zwartemeer in het plaatsje Versen. Het Borkener Paradies wordt omringd door een oude meander van de rivier de Eems. Typerend voor dit gebied zijn de open gebieden, afgewisseld door begroeiing met oude eiken en struiken als de sleedoorn en de meidoorn. In het gebied staan prachtige vertakte eiken, waarvan sommige bomen meer dan 500 jaar oud zijn.
In het gebied lopen runderen en enkele paarden los die zorgen voor een natuurlijke begrazing en bemesting. Tijdens onze wandeling kwamen er 2 mooie paarden bij ons voor een aai over de bol, en deze liepen wel een kilometer met onze groep mee. Dit leverde enkele leuke foto’s op.
Het Borkener Paradies staat bekend om zijn nachtegalen. In het gebied broeden meerdere koppels nachtegalen vlak bij elkaar, en toen wij om 7 uur arriveerden kregen we een waar welkomsconcert van de nachtegalen te horen. Verder broeden er in het gebied onder andere grauwe klauwieren, wielewalen, ijsvogels en vele andere soorten vogels, welke we helaas niet te zien kregen. Wel zagen we tijdens onze wandeling nog kleine plevieren, tuinfluiters, zwartkoppen, staartmezen en zanglijsters.
Na ongeveer 2 uur wandelen kwamen we aan bij ‘de kolk’ dit is een grote plas met enkele oude bruggen en muren waar ook meestal een grote gele kwikstaart zat volgens onze gids. Helaas kregen we deze niet te zien, maar terwijl we stonden te turen naar de grote gele kwikstaart hoorde ik opeens een boomklever vlak naast ons. Toen ik wilgen bomen aftuurde met de verrekijker zagen we al snel een boomklever met een snavel vol voer in de oksel van een oude wilg verdwijnen. Het was een erg mooi gezicht om te zien hoe deze boomklever zijn nest had gebouwd. De wilg had in een oksel een gat zitten van ongeveer 10 cm doorsnee, en dit hele gat was door de boomklevers ‘dichtgemetseld’ tot er een invlieg gat van ongeveer 3 cm over was gebleven. Zelf heb ik al veel nesten van de boomklever gezien in het wild, maar nog nooit had ik zo veel metselwerk gezien in het nest van een boomklever. Terwijl de ene boomklever druk aan het voeren was, was de andere boomklever druk bezig om het metselwerk bij te werken, en werd er volop nieuwe modder aangevoerd en aangesmeerd. Misschien was het metselwerk door de droogte van de laatste dagen gaan scheuren en moest het gerepareerd worden, of was de boomklever gewoon dol op metselen, maar het was in ieder geval een prachtig gezicht om te zien hoe de vogels dat in de natuur doen.
Om ongeveer negen uur hebben we onze tocht vervolgd richting het Bargerveen om daar ook nog even een stukje te lopen. Hier werden we al snel overvallen door een hele aparte roep…. Één van onze leden wist het gelijk, kraanvogels! Even later cirkelden er 4 prachtige kraanvogels boven ons langs die met de verrekijker goed waren te bekijken. Dit waren waarschijnlijk late doortrekkers die enkele dagen in het gebied verbleven.
Na het wandelen zijn we verder gegaan om nog een hokbezoek te doen bij een hele bijzondere kweker, Piet Kreeft. Piet is in het verleden hoofdverzorger geweest bij de dierentuin in Emmen en heeft een indruk wekkende collectie vogels en een nog indrukwekkender aantal volières. In maar liefst 3200 M2 prachtig aangeklede volières kweekt hij een mooie collectie gaailijsters en fazanten. Tijdens ons bezoek zaten er veel soorten te broeden dus met kleine groepjes mochten we achter Piet aan door zijn volières. Doordat hij enkele meelwormen uitstrooide in de volières kwamen er vele mooie vogels uit de beplanting tevoorschijn.
Na het bezoek aan dit kleine paradijsje gingen verder naar Richard Zwart in Erica. één van onze leden van onze gespreksgroep, om hier met zijn allen af te sluiten met een barbecue. Richard is een fanatiek lid van onze gespreksgroep en kweekt met onder andere baardmannen, zwartkoppen, kuifmezen, kleine putters en roodkeelnachtegalen. Voor de barbecue gingen we natuurlijk eerst de vogels even bewonderen.
De leden die nog niet eerder bij Richard geweest waren keken hun ogen uit naar de prachtige volières. Richard is ontzettend handig en heeft in zijn volières veel vakmanschap aangebracht. Zo bestaan de achterwanden van zijn volières uit metselwerk met ouderwetse stenen, opgevuld met lavastenen en balken wat alles een rustiek en stoer uiterlijk geeft. In deze balken maakt Richard allerlei figuren met de slijptol waardoor zijn volières ware kunstwerkjes lijken. Alle hokken waren keurig afgewerkt met zetwerk, dubbel gaas en stroomdraden waardoor hij alle ongedierte uit zijn hokken weet te houden. Op het moment dat wij er waren was de kweek in volle gang. Enkele kleine putters zaten te broeden, de baardmannen waren volop aan het voeren en Richard zijn grote trots was toch wel het nest van de kuifmezen. Deze waren druk aan het voeren en hadden een prachtig nest met 8 jongen (welke inmiddels allemaal zijn uitgevlogen).
Na het vogeltjes kijken was het dan eindelijk tijd voor de barbecue. De plaatselijke keurslager had enkele mooie schalen vlees verzorgt en Richard had de goudgele rakkers voor ons koud staan. Onder het genot van een pilsje of een glaasje fris werden er weer vele verhalen en ervaringen gedeeld, wat kan een gezamenlijke hobby toch mooi zijn. Met vele prachtige vogels tijdens de wandeling, een lekkere barbecue en een troste kweker met zijn prachtige kuifmezen was weer een hele geslaagde dag.
Namens de gepsreksgroep Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel,
Rene Kleine